torsdag 27 februari 2020

Ugnsrostad blomkål 

Blomkål är fräscht och gott till det mesta och här är ett nytt favorittillbehör till allt möjligt.

Rostad blomkål med vitlök, citron och mandel
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skär bort bladfästet på
ca 800 g blomkål
Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv. Smörj en ugnsfast form med
(Ramslöks)olja
Blanda ihop
½ citrons skal och saft 
2 klyftor pressad vitlök
2 krm gurkmeja
3 krm chiliflakes
3-4 msk olivolja
salt och peppar
Blanda runt blomkålsbuketterna i kryddoljan så de blir vackert orangea. Lägg dem i formen och häll över resten av oljan. Tillsätt
några kvistar färsk timjan
och blanda runt. Rostai ugnen i c;a 20-25 min i 200 grader eller tills de fått lite färg men ännu har lite tuggmotstånd. Rosta
½ dl mandlar
i en het, torr stekpanna. Hacka dem grovt och blanda ner med blomkålen. Smaka av med
flingsalt.
Servera varm med fisksås eller något annat proteinrikt.

måndag 24 februari 2020

Musik vägen till våra inre

Bild av hur musik påverkar hjärnan från rulesofsociety.org

Jag vet inte om ni minns den demenssjuke man som vaknade till liv när han hörde "sin" musik. Det gör verkligen jag och jag skrev om honom här redan 2012. Det gör också DNs vetenskapsjournalist Maria Gunther (men tror dock på inget sätt att hon läst just mitt blogginlägg...) som i söndagens DN skriver att han heter Henry och att "Henry porträtteras i dokumentärfilmen Alive Inside: A Story of Music and Memory, om musikterapi för alzheimerpatienter, från 2014" [sic! precis som mitt blogginlägg är filmen från 2012].
Bild från www.dn.se
Som jag citerar ur artikeln: neurovetaren "Daniel Levitin är författare till flera populärvetenskapliga böcker och forskar om hur vi påverkas av och upplever musik. Vid den årliga konferensen för amerikanska vetenskapsorganisationen American Association for the Advancement of Sciences, AAAS, i februari var han en av talarna på ett seminarium om musik i hjärnan. Att musik kan fungera så bra för alzheimersjuka har biologiska förklaringar, menar han.
– Musik verkar använda strukturer i hjärnan som är äldre [genomgående mina kursiveringar] evolutionärt än språk, ansiktsigenkänning och liknande, och som därför är mer motståndskraftiga när hjärnan får problem med att överföra signaler och annat. [jfr t ex amygdala och frontalloben!] Dessutom är musik ett unikt stimulus eftersom det lagras på flera olika sätt i minnet. Delar av hjärnan lagrar rytmen oberoende av tonhöjden eller klangfärgen eller tonföljden eller melodin eller harmonin. Andra delar av hjärnan förenar alltihop. Tanken är att om vi bara kan nå ett eller två av de här systemen så aktiveras även de andra, säger han."
Hur jag antas se ut som gammal
(enligt appen AgingBooth)
Som jag berättade också 2012 finns även forskning från Umeå om hur fantastiskt musik påverkat dementa patienter. Kanske kan Maria Gunther hjälpa mig att komma ihåg mer om den intressanta forskningen genom att skriva även om den? Jag fick delta på ett seminarium för personal som jobbade inom neuro-fältet, där flera forskare berättade om sitt arbete, och gavs någon gång i Östersund runt 1994-97 . Bl a minns jag att Martin Ingvar var med där och då.
En kvinnlig forskare från Umeå (vill jag minnas men kan omöjligt minnas hennes namn), berättade där om hur hon i sin forskning undersökt hur dementa patienter påverkades av musik. Hon hade funnit att när personalen på ett sjukhem med gravt dementa patienter sjöng sånger från de dementa patienternas ungdom tillsammans med dem kunde dessa patienter bl s göra sin morgontoalett helt utan hjälp, fast de annars var svårkontaktbara.



fredag 21 februari 2020

(Lättätligt) alternativ till Taco

Det är ju väldigt gott med taco, men är inte helt bekväm med att äta så hårda bröd med händerna. Ett fantastiskt och gott alternativ är
Tacogratäng som den jag tipsat om förr men med en liten variant.
4 port Sätt ugnen på 225° och bryn
smör
i en stekpanna och tillsätt  
tacokrydda 
så att den doftar innan du även tillsätter o bryner
500 g köttfärs
Tillsätt
1 burk passerade tomater
Låt puttra i 20 minuter och under tiden breder du ut
200 g färskost
i en smord ugnssäker form och bred därefter över
1 burk crème fraiche
Fördela köttfärsröran över crème fraichen, strö över
Krossade tacoskal eller nachos 
Blanda
skivad chilifrukt
riven ost
och strö över. Skiva eller hacka
tomater
i stora bitar och grädda i ugnen på 200°. Grädda i 20 minuter och servera gärna med creme fraishe, salsa och sallad. Så gott och lättätligt! 

söndag 16 februari 2020

Skratta och träna bort huvudvärken!

 
Min hjärnvärk känns ofta som atombombsanfall

Jag har i flera år märkt att den migränliknande huvudvärk jag främst får där jag hade mina hjärnblödningar o som jag brukar kalla hjärnvärk lindras av att jag gör sådant som ökar mitt syreintag, som t ex tränar eller skrattar. I de fall det inte är så illa att jag inte ens tar mig ur sängen givetvis, för då klarar jag det inte alls. Skratt har dock visat sig funka i alla lägen; haha det är alltså visst värt att skratta bort huvudvärk!
Skrattande Greta Garbo ur Ninotchka

Min hjärnvärk sitter främst bakom mitt vänstra öga, som var helt slutet pga hjärnblödningarna. I samband med att jag började kolla dessa samband har jag också funnit att beskrivningen av vad Hortons Huvudvärk [eng. cluster headache]  beskriver i stor utsträckning passar in på min hjärnvärk läskigt väl: "Hortons huvudvärk kännetecknas av en extremt plågsam och intensiv smärta [genomgående mina kursiveringar] som:
  • sitter i, bakom eller runt det ena ögat och känns som att ögat pressas ut bakifrån eller att en kniv vrids om i ögat.
  • är skärande, borrande, huggande, genomträngande och pulserande.
  • strålar ut mot tinningen, ner mot överkäken och ut i tänderna.
  • är ensidig och sitter på antingen höger eller vänster sida av huvudet."
Slipper dock, tack och lov att den
  • "gör det svårt att hålla sig stilla och förvärras av att man ligger ner.
  • ger upphov till rastlöshet och en vilja att röra på sig."
bild lånad från www.uhhospitals.org
Hittade också en avhandling från 1990 med titeln Cluster headache: the effect of low oxygen saturation. Zhao JM, et al. Headache. Alltså Hortons huvudvärk: resultat av låg syremättnad.
Som stöder min tes att det som maximerar syresättningen av min hjärna och mina muskler också lindrar min hjärnvärk i de flesta fallen.
 

Tack och lov för att jag slutligen funnit vad som, utöver att sova, hjälper mig att leva ett bättre och mindre smärtsamt liv!

söndag 9 februari 2020

Miljövänligt Kattströ som också är ekonomiskt

Min Greta har vägrat annat än grå rätt stor kattsand av bentonit-lera, Katty, som jag använt sedan hon var unge. När jag t ex testade sådan där snygg vit för några år sedan så vägrade hon lådan. När jag kände efter förstod jag varför. Den är väldigt vass mot små mjuka kattassar så det blev till att byta tillbaka igen.
Härom månaden hittade jag dock komposterbara Toalätt kattströ som är komposterbart i och med att det är papperspellets. Dessutom är det väldigt mjukt för ömtåliga kattassar så det funkade utmärkt för Gretchen även om jag tyckte det verkar fastna i hennes päls så att mycket sprids här hemma.

Så blev jag nyligen introducerad för kattströet PeeWee som s a s "sorterar" så att korvarna kan plockas upp o spolas ned på toa medan kisset rinner genom träpellets av sågspån från svensk skogstall och rödgran till en undre låda.
Dessutom absorberar pelletsen "mer fukt än vanlig sand, och obehaglig lukt absorberas fullständigt. När katten kissar i lådan försvinner 90% av urinen genom de små hålen på botten av den översta lådan, ner i den undre. Resterande absorberas av pelletsen i den övre lådan som därefter faller sönder och blir till sågspån," enl marknadsföringen o det tycks stämma helt.
Dessutom står det att  "PeeWee kattlåda håller din katts tassar rena och torra vilket i sin tur gör att huset blir fritt från damm." Dvs precis vad både matten o katten önskar! Nu älskar ju Greta sin kattlåda med tak så använder enbart en silande överdel o ställer i den o det funkar bättre än jag vågat hoppas!
Uppdatering 210316: under den tid Gretchen haft träpellets i lådan har jag dessutom helt sluppit tömma analsäckarna på henne. Det är helt fantastiskt för under en tid (i Östersund) var vi till veterinären för att tömma dem varje månad, men lärde mig slutligen göra det själv. Nu har hon dock helt sluppit det problemet i över ett år, tack och lov!
Detta fast konservativa katten klagade högljutt över att det inte är som vanligt med kattlådan och kommer o ber matte tömma direkt när hon bara kissat också. Hon vill ju inte smutsa ned sina tassar o har inte riktigt noterat att det faktiskt inte behövs nu längre...
PeeWee träpellets är "tillverkade av 100% återvinningsråämnen och är 100% biologiskt nedbrytbar, vilket gör att du kan slänga den tillsammans med vanligt trädgårdsavfall. När katten sen gräver i lådan faller sågspånen genom gallret i den översta lådan, ner till den undre lådan. Detta gör att den övre lådan alltid håller sig ren och torr. Du slänger bara bort de smutsiga spånen från den nedre lådan och tar bort kattens avföring från den övre, så blir det bara en frisk doft av trä kvar. Det räcker med ett lager på ca 2 cm träpellets i kattlådan, och eftersom man inte behöver tömma den så ofta räcker en påse på 14 L i minst 4 månader."
Än mer fantastiskt är att träpelletsen är exakt sådan som kan köpas ännu billigare för förbränning i t ex bygghandeln, som säcken ovan som jag fick för bara 30,- eftersom säcken var trasig; både ekonomiskt och ekologiskt!!! Kan inte annat än hålla med i reklamtexten "PeeWee-systemet är enkelt, säkert och miljövänligt för dig och din katt.
Om du använder PeeWee kattströ med den tillhörande dubbelbottnade PeeWee kattlådan hålls kattens tassar rena och torra, och huset fritt från damm och obehagliga lukter.
Med PeeWee-Systemet är det faktiskt möjligt!" (Fast det blir än bättre o billigare med förbränningspellets!)

onsdag 5 februari 2020

(Glutenfri) saftig tigerkaka och Tigertiramisu



Saftig tigerkaka som också är glutenfri
Sätt ugnen på 200C Smörj en avlång
form och fodra med
Kokos
Vispa
3 ägg
vitt och fluffigt och vänd ned
2,5 dl råsocker
Bland ned
100 g rumsvarmt smör
1 dl mjölk
blanda ihop
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mandelmjöl
1 dl psylliumhusk
Citronzest
Nypa salt

i en separat bunke. Rör försiktigt ned äggblandning i omgångar till en slät
smet. Häll halva smeten i en ny bunke
och blanda i den i
2 msk kakao
(en skvätt mjölk)

så det inte blir för torrt. Häll lite av den vita smeten i botten av din form.
Varva så med chokladsmeten och upprepa tills smeten är slut. Dra änden
av en sked och marmorera försiktigt. Grädda längst ner i ugnen i 175C i c:a
35 – 40 min. Känn med en sticka för att vara säker på att den är klar. Låt svalna innan du vänder den ur formen.
Till 11-kaffet hann tigerkakan inte svalna
men smakade ändå underbart!

Använde också tigerkakan till en fantastisk egen variant på Tigertiramisu med mitt egna försök till Amaretto (recept kommer när jag lyckas än bättre med den). Genom att i botten lägga
1 skiva tigerkaka
och hälla över
Lite kallt kaffe
Lika mycket amaretto
och servera med en skopa
vaniljglass