Jag är av den åsikten att
kokosolja är ett av de bästa livsmedel som finns i och med att det är
antiinflammatoriskt, och gott, utöver alla de skäl jag listat
här. För ungefär ett år sedan påstods det dock i
GP att
kokosolja är "lika farligt som grädde" trots att så mycket forskning tillbakavisar den kritiken och istället hävdar dess fantastiska egenskaper
Martina Johansson är en tränande civilingenjör från
Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, där hon tog två masters: en i
medicinsk bioteknik och en i biofysik (
bioengineering). [genomgående mina kursiveringar]Har efter examen 2012 jobbat "mest med
hands-on forskning och labbslabb men är numera
scientific publications editor på mitt egna bolag. Det innebär att jag granskar och korrekturläser vetenskapliga artiklar före de publiceras i vetenskapliga tidsskrifter [sic!]. Mina expertämnen är
bioteknik, medicinsk teknik, cellbiologi, biokemi och
neurokemi. När jag inte gräver ned mig i vetenskapen skriver jag facklitteratur, artiklar, blogginlägg eller utmanar mig själv i gymmet, på yogamattan eller dansgolvet." Vi har m a o en del gemensamt och jag läser hennes blogg med stor behållning eftersom "Tonvikten på bloggen ligger på
Biohacking, ketogen kost och
livsstilsoptimering.
Biohacking innebär att se sin kropp som ett manipulerbart biologiskt system, och redskapen för detta är vanligtvis kost och kosttillskott, fysisk och mental träning." Sätter stort värde på hennes åsikter och fortsätter citera hennes blogg: "
ketogen kost , vilket innebär en kost med h
ög andel mättat fett, begränsat med protein och mycket lite kolhydrater. En vanlig dag" äter hon ca 80% fett, 15% protein och 5% kolhydrater. Ingen alkohol, inget koffein, inget socker eller sötningsmedel och inga ersättningsprodukter, inga gryn, nötter, fröer eller legumer. Inget gluten och ingen soja
. Bara artegen föda i form av kött, fisk, ägg, fågel och rikligt med ovanjordsgrönsaker.
Hon skrev på
kurera.se om "Falsk fakta i artikel om
kokosolja 27 juni, 2017 om "fetmaexperten Ingrid Larsson vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som i en artikel i
GP, föranledd av en artikel den amerikanska tidningen
USA Today om varför det nämnda fettet skulle vara ohälsosamt. "Falsk och felaktig fakta, menar
Martina Johansson, författare, medicinteknisk ingenjör, biohacker och kvinnan bakom en av Sveriges mest populära hälsobloggar, som ger svar på tal i detta inlägg på
Kurera debatt.
GP levererar lite alternativa fakta i form av en artikel innehållande påståenden om kokosolja. Jag tänkte kommentera nämnda artikel i det här inlägget. Informationen i den är nämligen inte alls sann… ---
GP : Nu väljer
American Heart Association (AHA) att uppdatera sina rekommendationer efter
nya studier av
kokosolja. Organisationen avråder nu från att använda det populära stekfettet vid matlagning i en
ny rapport. Fetmaexperten
Ingrid Larsson, tillika en av Sveriges främsta dietister, menar att studien är intressant eftersom den genomlyser tidigare rön på ett omfattande sätt.
Luktar korruption The
American Heart Association (AHA) avråder alltså från att äta ett naturligt mättat fett och säger att vi ska äta vegetabiliska fetter istället.
Fett med dokumenterat negativa effekter på hjärnan och inflammationsnivåerna i kroppen. Undrar hur det kommer sig? Inte kan det väl bero på att
sojaindustrin precis donerade 500 000 dollar till organisationen AHA? För nää… inte skulle väl…? Ingen korrelation mellan mättat fett och hjärt-och kärlsjukdom
Forskning påstår det motsatta Så
mättade fetter är dåligt för hjärtat och kärlen enligt flera decennier gamla forskningsrapporter..?
The
American Heart Association måste grävt länge och väl för att hitta dem.
Helt nya rapporter säger nämligen att: ”Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions” (det vill säga: “Mättat fett täpper inte igen kärlen: Hjärt- och kärlsjukdomar uppstår till följd av kronisk inflammation). I en
studie om kärlsjukdom kontra fettintag som utfördes i Wien såg man ingen förbättring alls när man satte hjärtpatienter på en kost fattig på mättat fett.
Inflammation – den verkliga boven Faktum är att det gång på gång istället påvisats att det är
förhållandet mellan omega-6 och omega-3-fettsyror (där man ska känna till att omega-6 är inflammatoriskt och omega-3
antiinflammatoriskt) som spelar roll. I västvärlden har vi ofta ett väldigt skevt omega-3:6-förhållande. Mycket mer av den inflammationsskapande omega-6-fettsyran, som i höga halter återfinns i de flesta nötter och i alla vegetabiliska oljor. Det pekar återigen på att hjärt- och kärlsjukdomar handlar om inflammation i kroppen och inget annat.
---
Kolesterolhypotesen är skrotad Faktum är att läkaren Ralf Sundberg tillsammans med 16 andra forskare gjorde en
metaanalys där de totalt skrotade kolesterolhypotesen en gång för alla. Läs gärna artikeln ”
Har du fyllt 60 och har högt kolesterol? Grattis!” För vad denna häxjakt på mättat fett egentligen handlar om är jakten på 'det onda
kolesterolet'. Och då ska man känna till följande:
Det finns ingen association mellan högt kolesterol och ökad dödlighet bland äldre. Kan det här gamla forskningsfusket bli begravt i vigd jord och sluta gå igen som ett gammalt spöke? Från GP: Kokosolja består till 80 procent av mättat fett. Det är i nivå med smör, som består av 60 procent mättat fett. Larsson har en vag hypotes om varför kokosoljan lyckats etablera sig som ett hälsosamt alternativ, trots att den enligt henne alltså inte är det: – Det är svårt att säga varför, men jag tror att den har fått ganska bra driv av lchf-trenden. Där förespråkades kost baserad på grädde, ost och bacon först. Sen förstod man att det inte är så hälsosamt med animaliska fetter så då dök kokosfett upp som ett vegetabiliskt alternativ med mättade fettsyror, resonerar Ingrid Larsson.
Rättelse och bakläxa Ahh… den gamla ”LCHF-trenden” igen. Ska den inte dö ut snart? 😉 Tyvärr är det mer ”trendigt” med inflammationsskapande, onaturlig och beroendeskapande mat som man sedan hanterar med hjälp av mediciner och Viktväktarna. Sedan när är LCHF ”baserad på grädde, ost och bacon först”? Är det någon människa som äter GRÄDDE, OST OCH BACON FÖRST? Tänk er en sådan tallrik! Nej, r
ättelse och bakläxa Ingrid Larsson: Kött, fisk, ägg, fågel, ovanjordsgrönsaker, inälvsmat och naturliga mättade fetter. Från GP: Höjer det 'onda' kolesterolet Mättade fetter höjer en typ av kolesterolvärde i kroppen, det så kallade 'onda'
LDL-kolesterolet. Därför menar experten att kokosolja får samma effekt som smör på kroppen. Smör kontra kokosolja
Smör har vi ju redan fastställt är bra för hjärtat eftersom det innehåller så mycket K-vitamin plus är rikt på mjölkfett, vilket främjar viktminskning. Så om kokosolja är i klass med smör – då måste det vara toppen! Tillbaka till 'det onda' kolesterolet Men tillbaka till det här med
LDL-kolesterol igen… Från GP: – Vi visste sen tidigare att kokosoljan var en mättad fettsyra. Flera studier har visat att den ökar fettnivåerna i blodet och den här sammanställningen bekräftar enskilda studiers tidigare rön, menar SU:s expert. Korrekt, kokosolja innehåller till största del mättat fett och äter man fett ökar fettmetabolismen och de fett-transporterande farkosterna kolesterol. Det är en helt naturlig del av
människans metabolism. Från GP: Ingrid Larsson framhäver att AHA:s rapport är imponerande, inte bara för att man tittat på kokosoljans effekt på människors hälsa. Det är bara en del av rapporten… … man har även analyserat observationsstudier där man inte förändrar matintaget men följer människor under lång tid och sedan har man analyserat studier med apor, berättar Ingrid Larsson. Jag vet inte om man
skryta med att man utför studier kring människans metabolism på djur av en annan art, men jag vet att det är ett vanligt argument. Observationsstudier under lång tid är dock dömda att misslyckas eftersom människor inte är exakta, dessutom kanske inte alltid är ärliga med hur de äter och allting blir väldigt godtyckligt. 'Insjuknandet minskar med 30 procent' Vidare tar artikeln upp att insjuknandet minskar med 30 procent för de som byter från mättat fett till mer vegetabiliska fetter, vilket är en
helt godtycklig siffra tagen ur luften. Det blir verkligen tokigt när man tar siffror hej villt [sic!] från observationsstudier på det här sättet. Stora organisationer som AHA har många ekonomiska incitament bakom sina publikationer, att de är 'kända' eller imponerande forskare med i studierna spelar liksom ingen roll – när det är pengarna som styr.
Tack och lov för bevis emot sådana här studier Tack och lov kan man gräva fram bevis efter bevis EMOT sådana här studier, både i form av vetenskapliga artiklar och böcker skrivna av läkare och forskare fyllda med referenser. Att rekommendera nötter och soja och rapsolja som bevisligen skadar hjärnan, hjärtat och kärlen, FRAMFÖR människans artegna föda… vad skulle det finnas för incitament bakom det? Vad tror du?" Jag fortsätter m a o att använda
kokosolja såväl för smaken som för att det bevisats vara
antiinflammatoriskt!