torsdag 31 maj 2018

Lycklig mat, en bok om sambandet mellan kost o lycka

En bok som känns som om den vore skriven till just mig är Happy food : om hur mat och lycka hänger ihop av kocken Niklas Ekstedt, som f ö också är jämte boende i Skåne men sedan 2 år flyttat till Sthlm, och författaren o journalisten Henrik Ennart.
Happy food : om hur mat och lycka hänger ihop av 
päron- o ingefäralemonad svalkar på Malmö gardenshow

Förordet nedan stämmer helt med vad jag själv kommit fram till och propagerar för: 
Här kan du se mer om Happy food 

tisdag 29 maj 2018

Antiinflammatoriska kirskål-plättar a la Örtagården

Gott av ogräs som är bra också för din kropp är dessa  Antiinflammatoriska kirskål-plättar a la Örtagården

Blanda 
2 dl mandelmjöl  
1/4 dl fiberhusk   
1  3/4 dl sojamjöl  
1 krm malen kryddpeppar   
1 msk vaniljsocker   
1 msk malen kanel 
1 tsk salt   
i en bunke. Vispa ner   
5 dl mandelmjölk   
till en slät smet. Ta bort stammen och hacka
en näve kirskål
Rör ner den i smeten 
Smält 
i en plättlagg eller järnpanna och häll i smeten, jämna till och

stek plättar eller pannkakor tills de fått fin färg. Servera med lingonsylt.



måndag 28 maj 2018

Sammanhang som botar

I Frome i England har de insett den enorma samhällsvinsten med att bota människors ensamhet genom att hjälpa folk att finna samhörighet fick jag till min glädje höra härom dagen på SVT:
”I staden Frome, i England, har sjukvården skapat en gemenskap i samhället som botar och sparar stora pengar i sjukvården.” Fantastiskt anser jag, som verkligen upplevt och grottat ned mig i allt gott just sådan leder till!


” – Jag har faktiskt aldrig talat så öppet om allt det här, när jag tänker efter. Det känns skönt att ha fått prata av sig lite. Jag är så glad över möjligheten, säger Allen.
Samtalet har handlat om hans långa ensamhet och Allen McLaren ler lite stillsamt med händerna i knät efteråt. Han är 26 år i dag, ensamheten började redan under skolåren när skolkamraterna drog sig undan. Allen trodde det berodde på hans blyghet.
– Jag blev avundsjuk på andra som hade vänner, jag blev irriterad till och med arg när man slutade att bjuda med mig ut. Jag kände mig eländig.
Och Allen är inte ensam om att lida av ensamhet, över hela västvärlden har temat blivit ett ämne på agendan.
 I Storbritannien lider nio miljoner människor ofta eller alltid av ensamhet, [genomgående mina kursiveringar] enligt en brittisk statlig utredning, en ensamhet som sedan kan leda till sjukdom” och vara dödligare än övervikt. ”Vi tycks leva i en tid av ensamhet som fått akutmottagningar att svämma över av människor som söker sig dit för hjälp, inte av medicinska skäl egentligen utan för att de är ensamma.
  – Vi såg vad som behövdes, det är sunt förnuft, människor behöver stöd ibland för att klara av sina liv, säger dr Helen Kingston på sjukhuset i Frome” i Sommerset, södra England och jag kan inte annat än hålla med som drivit denna fråga i åratal.

”I Allens hemstad Frome startade därför allmänläkaren Helen Kingston 2013 projektet Medmänskliga Frome, för att fånga upp människor som mer behövde andra människor än en akutläkare. Man utbildade människor inom sjukvården som blev kontaktpersoner för över 500 frivilliga förbindelselänkar som i sitt arbete träffade folk. Det kunde vara kaféägare, frisörer, restaurangfolk, skolpersonal m fl. Så knöts det lilla samhället med 30 000 invånare ihop.
– Vi såg till att människor behandlades medmänskligt, som i en familj, och effekten blev omedelbar. Människor fick kontakt, en gemenskap, och deras välbefinnande ökade.
Som en sidoeffekt började sjukvården dessutom att spara pengar. Färre människor sökte sig till akuten och Kingstons team kan i dag visa att för varje pund som satsades på projektet sparade sjukvården sex pund. Ett argument som uppmärksammats i hela Storbritannien.
  – Om 500 volontärer har 20 samtal om året med människor som mår dåligt, då når vi 10 000 som kanske inte behöver sjukvården.

”Kärlek och medmänsklighet är nödvändigheter,
Inte lyx. Utan detta kan vi människor inte överleva”
- hans helighet Dalai Lama

Volontärerna har långa listor med aktiviteter, websidor man kan besöka eller nummer att ringa för att hitta fram till något man skulle vilja vara med i: en lunchgrupp, sjunga i en kör, en bridgegrupp, eller den över hela världen spridda organisationen Men´s Shed, där män träffas för att bygga saker. I Frome är Allen med, liksom 76-åriga Anthony, som nyligen förlorade sin fru.
– När man är över 75 år så har många gamla vänner dött. Det blev tomt. Men så hörde jag talas om the Shed. Det blev en livlina, säger Anthony.  
Allen är duktig på datorer och hjälper dessutom till på en skola där man lär sig företagande. Hans sociala nät är mycket större nu. Han är inte längre ensam, instängd i sitt rum, utfryst av gamla vänner. Han är en del av en levande gemenskap.” Just detta är något även min mor jobbar med när hon försöker få Simrishamns kommun att starta ett Seniorernas hus
 – Jag har vänner, ställen där jag kan hänga med andra. Det är motsatsen till vad det var. Så ja, jag är verkligen glad. Det betyder så mycket att vara en del av det här.

Sumiko Taira ur DN den 11 augusti 2015

Jag hoppas verkligen att detta är något som kmmmer att sprida sig som en löpeld över världen!!!

söndag 27 maj 2018

Citronvälsignelse

Som du som brukar läsa bloggen säkert förstått älskar jag choklad så när jag säger att dessa är godare än chokladbollar bör det tas på allvar. I o f s älskar jag också citron men dessa nyttiga och urgoda en riktig välsignelse. Lemon Bliss Bollar gör du 12 st av så här enkelt.

Lägg
 8 st Dadlar (som du själv kärnat ur. De med kärnor är saftigare)
2 dl Mandlar/Cashewnötter 
Medjool dadlar är ekologiska, stora och saftiga. De med
kärnor i är alltid saftigare än de urkärnade!

Alt. hacka rätt fint och blanda med
2 dl  glutenfria Havregryn
2 msk Agavesirap 
zest/skalet av 1 ekologisk Citron 

1 msk Citronjuice 
3 krm Vaniljpulver/1/2 urskrapad vaniljstång
1 krm Salt 
100 st Riven kokos 
i en mixer och kör tills det börjar klumpa sig. Det är gott med lite tuggmotstånd. Rulla till bollar 
och täck eventuellt med 
riven kokos
Himmelskt goda och fräscha rawfood-bollar!

fredag 25 maj 2018

Svavelosande hårdhandskar mot krussjuka på prunus

Nu är det nog! Trots samplantering med vitlök har jag fått krussjuka i olika hög grad på alla mina prunus och min Pan Tao är värst drabbad.
Jag har en hel del kart, särskilt på nektarinen, så för att träden ska orka bära frukt till mognad har jag sprutat med Kumulus DF Panic.
 
Det är ett svampmedel bestående till 80% av svavel.
Jag äter ju själv svavel.tillskott som är väldigt bra för mitt skelett, hud och muskler så därför känns det inte så farligt. Särskilt inte med tanke på att blommorna bara precis knutit sig till frukter så att det inte bör påverka så mycket.
Därför tar jag nu i med hårdhandskarna och sprutar med svavel. Hat massor med nektariner, biggaråer, plommon och även några PanTao som jag hoppas kommer att växa sig stora och smaskiga!

onsdag 23 maj 2018

Rabarbermarängpaj

Rabarbertider är fantastiska tider, särskilt här på Österlen är här som allra vackrast nu när allt blommar och det är som att leva i Astrid Lindgrens Körsbärsdalen. Bröderna Lejonhjärta spelades f ö in i Brösarps backar, alldeles i närheten,

Rabarbermarängpaj som är nyttigare liksom gluten- och laktosfri gör jag så här: jag  sätter ugnen på 250 grader och dmälter
250 g laktosfritt smör 
smör och låter det bli brynt för att få en knäckig smak, låt svalna. Skär  
7 dl rabarber 
i cm-stora bitar och lägg dem i
1 dl honung
Körvel efter smak
så att det vätskat sig. Blanda
4 dl mandelmjöl 
1 dl osulliumhusk
1 1/2 tsk bakpulver 
1 krm salt 
tillsätt smöret och blanda till en lös deg. Platta ut degen i en form med avtagbar botten och lägg så rabarbern i formen. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Vispa 
3 äggvitor 
hårt så du kan vånda på bunken utan att det rinner ut. Vänd ned
1 dl råsocker 
Lite vinäger eller citron 
Spritsa eller bred ut marängen på pajen och grädda i ca 5 minuter tills marängen blivit gyllenbrun. Servera med glass eller vispad grädde.

tisdag 22 maj 2018

Kokosolja ÄR antiinflammatorisk: STOPPA Falska fakta!

Jag är av den åsikten att kokosolja är  ett av de bästa livsmedel som finns i och med att det är antiinflammatoriskt, och gott, utöver alla de skäl jag listat här. För ungefär ett år sedan påstods det dock i GP att kokosolja är "lika farligt som grädde" trots att så mycket forskning tillbakavisar den kritiken och istället hävdar dess fantastiska egenskaper
Martina Johansson är en tränande civilingenjör från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, där hon tog  två masters: en i medicinsk bioteknik och en i biofysik (bioengineering). [genomgående mina kursiveringar]Har efter examen 2012 jobbat "mest med hands-on forskning och labbslabb men är numera scientific publications editor på mitt egna bolag. Det innebär att jag granskar och korrekturläser vetenskapliga artiklar före de publiceras i vetenskapliga tidsskrifter [sic!]. Mina expertämnen är bioteknik, medicinsk teknik, cellbiologi, biokemi och neurokemi. När jag inte gräver ned mig i vetenskapen skriver jag facklitteratur, artiklar, blogginlägg eller utmanar mig själv i gymmet, på yogamattan eller dansgolvet." Vi har m a o en del gemensamt och jag läser hennes blogg med stor behållning eftersom "Tonvikten på bloggen ligger på Biohacking, ketogen kost och livsstilsoptimering. Biohacking innebär att se sin kropp som ett manipulerbart biologiskt system, och redskapen för detta är vanligtvis kost och kosttillskott, fysisk och mental träning." Sätter stort värde på hennes åsikter och fortsätter citera hennes blogg: "ketogen kost , vilket innebär en kost med hög andel mättat fett, begränsat med protein och mycket lite kolhydrater. En vanlig dag" äter hon ca 80% fett, 15% protein och 5% kolhydrater. Ingen alkohol, inget koffein, inget socker eller sötningsmedel och inga ersättningsprodukter, inga gryn, nötter, fröer eller legumer. Inget gluten och ingen soja. Bara artegen föda i form av kött, fisk, ägg, fågel och rikligt med ovanjordsgrönsaker.
Hon skrev på kurera.se om "Falsk fakta i artikel om kokosolja  27 juni, 2017 om "fetmaexperten Ingrid Larsson vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som i en artikel i GP, föranledd av en artikel den amerikanska tidningen USA Today om varför det nämnda fettet skulle vara ohälsosamt. "Falsk och felaktig fakta, menar Martina Johansson, författare, medicinteknisk ingenjör, biohacker och kvinnan bakom en av Sveriges mest populära hälsobloggar, som ger svar på tal i detta inlägg på Kurera debattGP levererar lite alternativa fakta i form av en artikel innehållande påståenden om kokosolja. Jag tänkte kommentera nämnda artikel i det här inlägget. Informationen i den är nämligen inte alls sann… --- GP : Nu väljer American Heart Association (AHA) att uppdatera sina rekommendationer efter nya studier av kokosolja. Organisationen avråder nu från att använda det populära stekfettet vid matlagning i en ny rapport. Fetmaexperten Ingrid Larsson, tillika en av Sveriges främsta dietister, menar att studien är intressant eftersom den genomlyser tidigare rön på ett omfattande sätt.
Luktar korruption The American Heart Association (AHA)  avråder alltså från att äta ett naturligt mättat fett och säger att vi ska äta vegetabiliska fetter istället. Fett med dokumenterat negativa effekter på hjärnan och inflammationsnivåerna i kroppen. Undrar hur det kommer sig? Inte kan det väl bero på att sojaindustrin precis donerade 500 000 dollar till organisationen AHA? För nää… inte skulle väl…? Ingen korrelation mellan mättat fett och hjärt-och kärlsjukdom  Forskning påstår det motsatta mättade fetter är dåligt för hjärtat och kärlen enligt flera decennier gamla forskningsrapporter..?  The American Heart Association måste grävt länge och väl för att hitta dem. Helt nya rapporter säger nämligen att: ”Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions” (det vill säga: “Mättat fett täpper inte igen kärlen: Hjärt- och kärlsjukdomar uppstår till följd av kronisk inflammation). I en studie om kärlsjukdom kontra fettintag som utfördes i Wien såg man ingen förbättring alls när man satte hjärtpatienter på en kost fattig på mättat fett. Inflammation – den verkliga boven Faktum är att det gång på gång istället påvisats att det är förhållandet mellan omega-6 och omega-3-fettsyror (där man ska känna till att omega-6 är inflammatoriskt och omega-3 antiinflammatoriskt) som spelar roll. I västvärlden har vi ofta ett väldigt skevt omega-3:6-förhållande. Mycket mer av den inflammationsskapande omega-6-fettsyran, som i höga halter återfinns i de flesta nötter och i alla vegetabiliska oljor. Det pekar återigen på att hjärt- och kärlsjukdomar handlar om inflammation i kroppen och inget annat.
Bild lånad från Martina Johansson
--- Kolesterolhypotesen är skrotad Faktum är att läkaren Ralf Sundberg tillsammans med 16 andra forskare gjorde en metaanalys där de totalt skrotade kolesterolhypotesen en gång för alla. Läs gärna artikeln ”Har du fyllt 60 och har högt kolesterol? Grattis!” För vad denna häxjakt på mättat fett egentligen handlar om är jakten på 'det onda kolesterolet'. Och då ska man känna till följande: Det finns ingen association mellan högt kolesterol och ökad dödlighet bland äldre. Kan det här gamla forskningsfusket bli begravt i vigd jord och sluta gå igen som ett gammalt spöke?  Från GP: Kokosolja består till 80 procent av mättat fett. Det är i nivå med smör, som består av 60 procent mättat fett. Larsson har en vag hypotes om varför kokosoljan lyckats etablera sig som ett hälsosamt alternativ, trots att den enligt henne alltså inte är det: – Det är svårt att säga varför, men jag tror att den har fått ganska bra driv av lchf-trenden. Där förespråkades kost baserad på grädde, ost och bacon först. Sen förstod man att det inte är så hälsosamt med animaliska fetter så då dök kokosfett upp som ett vegetabiliskt alternativ med mättade fettsyror, resonerar Ingrid Larsson. Rättelse och bakläxa Ahh… den gamla ”LCHF-trenden” igen. Ska den inte dö ut snart? 😉 Tyvärr är det mer ”trendigt” med inflammationsskapande, onaturlig och beroendeskapande mat som man sedan hanterar med hjälp av mediciner och Viktväktarna. Sedan när är LCHF ”baserad på grädde, ost och bacon först”? Är det någon människa som äter GRÄDDE, OST OCH BACON FÖRST? Tänk er en sådan tallrik! Nej, rättelse och bakläxa Ingrid Larsson: Kött, fisk, ägg, fågel, ovanjordsgrönsaker, inälvsmat och naturliga mättade fetter. Från GP: Höjer det 'onda' kolesterolet Mättade fetter höjer en typ av kolesterolvärde i kroppen, det så kallade 'onda' LDL-kolesterolet. Därför menar experten att kokosolja får samma effekt som smör på kroppen. Smör kontra kokosolja Smör har vi ju redan fastställt är bra för hjärtat eftersom det innehåller så mycket K-vitamin plus är rikt på mjölkfett, vilket främjar viktminskning. Så om kokosolja är i klass med smör – då måste det vara toppen! Tillbaka till 'det onda' kolesterolet Men tillbaka till det här med LDL-kolesterol igen… Från GP: – Vi visste sen tidigare att kokosoljan var en mättad fettsyra. Flera studier har visat att den ökar fettnivåerna i blodet och den här sammanställningen bekräftar enskilda studiers tidigare rön, menar SU:s expert. Korrekt, kokosolja innehåller till största del mättat fett och äter man fett ökar fettmetabolismen och de fett-transporterande farkosterna kolesterol. Det är en helt naturlig del av människans metabolism. Från GP: Ingrid Larsson framhäver att AHA:s rapport är imponerande, inte bara för att man tittat på kokosoljans effekt på människors hälsa. Det är bara en del av rapporten… … man har även analyserat observationsstudier där man inte förändrar matintaget men följer människor under lång tid och sedan har man analyserat studier med apor, berättar Ingrid Larsson. Jag vet inte om man skryta med att man utför studier kring människans metabolism på djur av en annan art, men jag vet att det är ett vanligt argument. Observationsstudier under lång tid är dock dömda att misslyckas eftersom människor inte är exakta, dessutom kanske inte alltid är ärliga med hur de äter och allting blir väldigt godtyckligt. 'Insjuknandet minskar med 30 procent' Vidare tar artikeln upp att insjuknandet minskar med 30 procent för de som byter från mättat fett till mer vegetabiliska fetter, vilket är en helt godtycklig siffra tagen ur luften. Det blir verkligen tokigt när man tar siffror hej villt [sic!] från observationsstudier på det här sättet. Stora organisationer som AHA har många ekonomiska incitament bakom sina publikationer, att de är 'kända' eller imponerande forskare med i studierna spelar liksom ingen roll – när det är pengarna som styr. Tack och lov för bevis emot sådana här studier Tack och lov kan man gräva fram bevis efter bevis EMOT sådana här studier, både i form av vetenskapliga artiklar och böcker skrivna av läkare och forskare fyllda med referenser. Att rekommendera nötter och soja och rapsolja som bevisligen skadar hjärnan, hjärtat och kärlen, FRAMFÖR människans artegna föda… vad skulle det finnas för incitament bakom det? Vad tror du?" Jag fortsätter m a o att använda kokosolja såväl för smaken som för att det bevisats vara antiinflammatoriskt!

måndag 21 maj 2018

Kirskålssoppa antiinflammatorisk och god

Jag har länge svurit över kirskål, som dyker upp överallt hela tiden. Berättade för tre år sedan hur dyrt den såldes på ICA i Malmö och hade någon idé om att initiera självplock på kolonin, men det rann ut i sanden... Jag vet dock att den anses vara en delikatess i Italien och Japan och brukar felaktigt påstå att den infördes i Sverige av munkarna under medeltiden. Arkeologiska fynd visar dock att den odlades i Sverige redan ca 500 f. Kr. – år 0, dvs långt innan klosterväsendet etablerats i Skandinavien. Munkarna odlade kirskål som läkeört och grönsak och den ansågs bota gikt.
Jag har varit nyfiken på att smaka så efter att min kolonigranne berättade att hon tillreder de späda skotten som spenat och hon tycker att kirskål är godare än det, som jag ju gillar väldigt mycket. Idag tog jag därför tillvara de späda skotten i en burk hem.
Jag beslutade mig för att testa en antiinflammatorisk Kirskålssoppa (av ett recept jag tror är Tareq Taylors) och den blev oerhört god!
Jag började med att hetta upp
en klick kokosolja 
i en tjorckbottnad kastrull och sköljde och fräste
bladen av späd kirskål
tills det började dofta. La så i
frysta tärningar av räkbuljong
och rev
färsk ingefära
samt lät soppan koka i 5 min. Tillsatte
en skvätt grädde
och smakade av med
flingsalt

Verkligen gott, så nu ska jag inte svära mer över dem utan plocka de späda kirskålsbladen istället!

fredag 18 maj 2018

Iskonvaljer

I många år har jag tänkt göra egna iskonvaljer men inte hunnit med riktigt. I år har jag dock grävt upp flera plantor, eftersom jag är osäker på hur själva groddarna ser ur. Jag har så lagt dem i en papperspåse fylld med sågspån och lagt den i kylen ( en typ av stratifiering).

Sex veckor innan Malin-dagen ska jag sätta dem i jord och hoppas att de slår ut, om inte till Nobel-dagen så åtminstone till jul/

Om jag inte lyckas få fram vackra som de ovan till jul så måste jag försöka gro dem direkt från lökarna nästa jul!!!

onsdag 16 maj 2018

Mint- och chokladglassbomb med antiinflammatorisk avokado

Som det glassfreak jag är måste jag förstås testa även detta recept,särskilt med tanke på att det är smakfavoriten mintchoklad och att det innehåller avokado som är autoimmun och så gott!

Mint- och chokladglassbomber 14 st
Mixa
1 mogen avokado, halverad, urkärnad och skalad 
2½ dl mascarpone-ost/kokosgrädde 
2 msk honung 
1 tsk pepparmintsarom/myntablad 
 till en len massa. Smaka av och tillsätt mer honung eller mynta om så behövs. Hacka
60 gram mörk choklad
och mixa igen. Häll blandningen i formar och låt stå i frysen i åtminstone två timmar innan servering.
Jag strödde även
riven kokos 
över.
Njut av vad som är så gott att det knappt går att fatta hur nyttigt det dessutom är! ;-)


måndag 14 maj 2018

På middag utan Camilla Plum






I lördags skulle jag ha varit med på Middag med Camlkc Plum på Skillinge Teater, men dessvärre ligger Camilla Plum själv nui dubbelsidig lunginflammation, så som ersättare för henne kom Anna Billing, men maten som serverades var gjord efter Plums recept  ocb Anna Billing bidrog med smakprov på en skånsk Gazpacho och äppelkaka som en dansk trifle.

Anna Billing har skrivit en bok om uppdaterad skånsk mat, RÄTT & SLÄTT – Skånsk mat igår, i dag och i morgon som kommer ut i höst. Jag hade verkligen sett fram emot att höra Camilla Plum men Billing gjorde ett fantastiskt jobb och det var verkligen kul att höra henne prata om Jämtland och Fia Gullriksson, som faktiskt drog igång det hela på 90-talet, som förebilder för Skåne när det handlar om stolthet över lokalproducerat! Billing skriver i boken om det skiftande utbudet av skånska råvaror beroende på årstid, om gamla och nya kunskaper vid tillagning och med inspiration från grannländernas kök, liksom av hitflyttade fogar hon samman en brokig väv av den skånska maten igår, idag och kanske i morgon. Hon berättade när jag pratade med henne att hon inser likheten mellan Skåne och Jämtland (liksom även Öland o Gotland), då vi varit “lite utanför” o ockuperade av storsvenskarna, vilket gjort just mattraditionerna så starka. Hon känner inte Fia men de har många gemensamma vänner.

Plums mat var mycket god, men inte direkt lokalankuten om än med mycket egenodlade kryddor. Det var kyckling kryddad nordafrikanskt och tyvärr fick min käraste en med rött i. Livsfarligt med tanke salmonellatisken. (Något som enkelt kunnat undvikas genom att kolla att innertemperaturen på kycklingens överstigit 72 grader .)  Han fick då vegetariskt med aubergine istället o det blev bra eftersom han varit vegetarian länge. Till kycklingen serverades en kryddig bönröra och ris med valnötter o mycket örtkryddor. Mellan fick vi smaka Billings skånsk Gazpacho  och till dessert hennes rabarbertrifle a la dansk äppelpaj och Camillas äppelpaj. 

Förhoppningsvis återkommer Camilla Plum, som ju är vän med Mandelmanns, o då gör även jag det men så länge bjuder jag på hennes recept av 
Hemlagad yoghurt från hennes Hållbar mat (2009)
Koka ·
2 l sltmjölk
på svag värme  
tills det reducerats med en tredjedel. Den får en skorpa av mjölk, som man kan skumma av, eller röra ned i yoghurten om man vill. Kyl mjölken till ca. 40 grader (under 45 grader ger mild yoghurt, medan 45 grader eller mer ger  syrligare. Rör i
2 dl yoghurt (från litet økologiskt mejeri så att den är färsk
ev. 1-2 dl grädde
i en stor plast eller stålbunke. Sila genom silduk Packa in i flera handdukar och ställ det så varmt det går under ca 6 timmarHåll dock koll för det kan gå mycket fortare innan yoghurten stelnat! Kyl ned och använd den! När man kokar mjölken ger det en fastare yoghurt, fantastisk med honung

söndag 13 maj 2018

Nyttiga dadelbollar med kokos

Riktigt goda bollar av dadlar och en komisk berättele om mytbildning bjuder jag på nu. Jag köpte dadlar i en arabisk butik och butiksbiträdet, med arabiskt ursprung påpekade allvarligt hur viktigt det är att inte äta ett ojämnt antal dadlar varje gång. Då blir nämligen dadlarna till socker, vilket alltså inte sker när man äter jämnt många... Jag var tvngen att fråga så att jag uppfattat honom rätt så då förklarade han hur de jämna antalet ”magiskt gör dadlarna nyttiga”. Är osäker på hur många de är i detta recept eftersom de mäts volymmässigt men det ska jag inte avslöja för honom!

Dadelbollar med kokos
Blanda
4 dl urkärnade dadlar
4 msk vatten
till en jämn smet i en matberedare.Lägg sedan över smeten i en skål. Tillsätt
2 dl havre
4 msk sesamfrön
4 msk solrosfrön
4 msk hackad mandel

Om smeten är för lös kan du tillsätta mer havre, är den för torr tillsätter du mer vatten.Skapa sedan bollar i storlek efter eget tycke och smak och rulla dem sedan i
2 dl kokosflingor
Låt vila i kylen i minst 30 minuter innan du äter dem.


fredag 11 maj 2018

Urgod hallonglass som också är vacker o antiinflammatorisk

Magiskt god, vacker, färgglatt nyttig o antiinflammatorisk glass får man när man mixar halvtinad frusna ekologiska hallon med kokosolja, körvel, 1/2 ekologisk banan och en liten skvätt mandelmjölk/grädde med. 

Kokosoljan blir krispig av kylan från hallonen vilket ger det ytterligare en dimension godhet❣️

Servera gärna med kokosflarn, mörkchoklad och en kvist körvel. Vackert naturligt färgglatt och godare än jag kunde förställa mig! Givetvis kan även andra halvfrysta bär eller frukter kan också användes. Mango blir t ex fantastiskt gott även det och då vackert gult förstås.

torsdag 10 maj 2018

Kattransport av duktigaste kissen



Jag har inbillat mig att jag behöver en packcykel, eller Chtisiania-cykel, som den längst ner, för att kunna cykla ned med katten till  kolonin. Igår upptäckte jag dock till min förtjusning att med en så liten och duktig katt som Greta funkar det perfekt att bara sätta henne i cykelkorgen! 

Tänk att just jag har en så fantastisk liten kisse som helt lugnt ligger o njuter av resan, till råga på allt bakom galler! Jag hat träffat hundratals katter i mitt liv(?men Greta är verkligen bäst❣️
Helt coolt låg Greta i cykelkorgen o såg sig omkring. Först när jag började låsa hoppade hon ur korgen ned på backen.
Med en duktig liten katt som Greta behövs ingen
 Chriastiania.-cykel, som denna!

tisdag 8 maj 2018

Rabarberbiscotti med färskmalen kardemumma i

Min bästa ide på åratal (känns det som) gluten- o (laktos)fria rabarberbiscotti med färskmalen kardemumma och vanilj. Underbart gott när en som jag avgudar rabarbersmaken!
Rabarberbiscotti med förskmalen kardemumma och vanilj ca 30 st
Sätt ugnen på 225 grader.  Blanda
150 gram rumsvarmt laktosfritt smör 
1 smula finhackad körvel enl smak
1/2 dl honung 
2 msk vaniljsocker
1 ägg
Blanda ihop 
4 dl mandelmjöl 
1 dl pyssliumhusk 
1 msk bakpulver 
1 dl hackad mandel
i ny bunke och mal
kardemummakapslar

ett par varv med en pepparkvarn eller stöt i mortel i ytterligare en annan bunke och blanda med
1/2 urskrapad vaniljstång/ vaniljpulver

Skala och skär
Ca 5-9 rabarberstänger/delade krusbär/ plommon/hackad choklad osv
i cm-stora bitar och blanda med kardemummasockret väl. Blanda allt och dela 
degen i två lika stora delar. Rulla ut varje bit till en tjock rulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper och platta  till lite. Baka mitt i ugnen på 200 grader i ca.15 min
Låt svalna och skär i 2 cm breda bitar. Sänk ugnen till 140 grader. Vänd skorporna med snittytan uppåt och torka i ugn 15 - 30 min eller tills de är helt torra

Makalöst gott, liksom gluten- o (laktos)fria!

söndag 6 maj 2018

Naturlig sötning med lakritston

Jag fick även en körvelplanta av en annan kolonist; hurra! Blad och stjälkar av körvel är så gott och kan tillagas precis som spenat och även användas som krydda i såser, soppor, pajer och lasagne. Körvel är söt i smaken med en lakristron, så den är fantastisk som ett naturligt sötningsmedel i efterrätter. Använd i t ex fruktsallad eller paj så kan du halvera mängden socker + får en extra ton i smaken! Den balanserar även syrliga smaker och passar därför bra med rabarber. Den tappar en del av laktritssmaken vid uppvärmning, så det behövs ganska mycket i varma rätter för att märkas.
Innan körveln börjar blomma bör du skörda späda skott och torka i ugnen ett par timmar på 100 grader.

lördag 5 maj 2018

Farligt med kosttillskott o antioxidanter?

Fascinerande genomlysning av antioxidanter och fria radikaler hos http://hjarnfysik.blogspot.com i: Varning för tillskott och antioxidanter ang något jag var övertygad om eller som Hjärnfysik uttrycker det: "Varför äter så många antioxidanter? Läkare äter, idrottare äter ... Nästan alla som är hälsomedvetna har tillskott i skafferiet. Många tar en multivitamin för säkerhets skull, för mer är förmodligen bättre än mindre. Under de senaste decennierna har det kommit flera studier som visar på samband mellan antioxidanter och bra hälsa. Det finns dessutom en välgrundad teori om att fria radikaler skadar celler och påskyndar åldrandet och att antioxidanter motverkar detta genom att fånga upp de fria radikalerna." Detta har nämligen nu ifrågasatts av forskare James Watson! Han är inte vems om helst utan tilldelades Nobel-priset i fysiologi 1962.
James Watson på bild lånad från http://hjarnfysik.blogspot.com
Jag citerar:”problemet med observationsstudier är att om hälsomedvetna personer äter tillskott, betyder det kanske att de påstådda hälsoeffekterna beror på att de som äter tillskott är hälsomedvetna, inte på att tillskotten i sig har positiva effekter. [genomgående mina kursiveringar] Nya kliniska studier tyder på det. Det verkar t o m så att många tillskott är direkt skadliga. Människan är gjord för att äta antioxidanter i mat, inte koncentrerade ämnen i pillerformJames Watson, som fick Nobelpriset för sin upptäckt av DNA-molekylens struktur, tror att det i själva verket är fria radikaler som skyddar oss och antioxidanter som ger cancer. Det visar hur lite vi vet och när man vet lite, bör man hålla sig till vad man faktiskt vet.
Varför fungerar inte tillskotten av antioxidanter och hur fria radikaler skyddat mot cancer enl 




Studien det hänvisas till nedan kan du läsa häroch genomgången kan du läsa här!

Tankeväckande när så mycket tolkas annorlunda!