Min förtjusning i
kanel har fått sig en rejäl törn efter att jag
läste att "tyvärr är nästan all mald
kanel som säljs i dagligvaruhandeln INTE
kanel utan sk
kassiakanel, en billigare kanelsmakande närbesläktad art som innehåller stora mängder av det giftiga ämnet
kumarin.
Kumarin är levertoxiskt och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har fastställt att det dagliga intaget av
kumarin bör vara högst 0,1 mg/kg kroppsvikt och dygn. Den malda
kassiakanelen som säljs i Sverige har visat sig innehålla
kumarin i halter om 2 – 3 mg/g (vilket är en betydligt högre halt än halten
kumarin i äkta
kanel)."
Förskräckt har jag därför investerat i
äkta kanel från Ceylon (Sri Lanka) på hälsokosten.
Så här presenteras den: ”Barken till vårt ekologiska Ceylon kanelpulver är odlat på Madagaskar och har en underbar doft och smak! Vår kanel har ett naturligt innehåll av kalcium. Detta kanelpulver är ett underbart tillskott i bakning, dryck oah matlagning. Du hittar massor av recept med kanel längre ner på sidan.” Mycket dyrare än annan men p andra sidan med mycket mer smak så att mycket mindre kan användas!