onsdag 13 april 2011

Andas rätt för mer syre

Lär dig att andas in mer syre:
  • Andas in och ut genom näsan både vid vila och fysisk aktivitet. I näsan fuktas och värms luften och bakterier och andra organismer i inandningsluften filtreras bort.
  • Andas nere i magen med diafragman. För att hitta din naturliga andningsreflex kan du pressa ut luften vid utandning, genom att använda magmusklerna och bara "släppa in luften" vid inandning.
  • Bli medveten om din andning i olika situationer. En bra andning kännetecknas av att den är avslappnad, ljudlös, regelbunden och harmonisk.
  • Rör på dig samtidigt som du är medveten om din andning. Fysisk aktivitet i kombination med medveten andning minskar stressen på din kropp och ökar harmoni, energi, välbefinnande och fettförbränning.
Andas rätt – det ökar din energi och fettförbränning och håller dig friskare, säger andningsinstruktör Anders Olsson i "Hälsa". En felaktig andning märks sällan utåt, men påverkar din kropp och ditt välmående i allra högsta grad. Trötthet, ökad infektionskänslighet, kalla fingrar och tår är bara några exempel av många. När du andas för mycket leder det konstigt nog till syrebrist i kroppen. Kroppen kan inte ta till sig mer syre även om man andas mer. I stället andas du ut för mycket koldioxid och det blir en brist på koldioxid som gör det svårare för kroppen att tillgodogöra sig syre. Resultatet blir syrebrist i cellerna inklusive hjärnan. Att andas för mycket är en form av lätt hyperventilation. Det finns inte bara hyperventilering och normal andning, utan även hela spektra däremellan. Att lätt hyperventilation kan orsaka syrebrist i cellerna bekräftas av Johannes Lindh, överläkare på Falu lasarett som fått upp ögonen för andningens betydelse i sitt arbete med patienter med stressrelaterade symtom. De patienter som kommer till honom besväras av att det känns tungt att andas och de kan ha problem med torrhosta och/eller harklingar. Dessutom är det vanligt att de har ömmande och spända muskler i nacke och axlar, tandgnissling, torr mun och sömnstörningar för att nämna några exempel. Ofta rör det sig om ambitiösa människor med höga krav på sig själva. Stress är en av de saker som får människor att andas för mycket och enligt Johannes Lindh kan många av de här symtomen härledas till att människor har haft en lätt hyperventilation under långa perioder. Koldioxidbristen och den påföljande syrebristen i cellerna leder till förändringar i kroppen. Blodkärl drar ihop sig och du får kalla fingrar och tår. Även blodflödet till hjärnan, påverkas. Du blir lättare andfådd och behöver längre återhämtning vid ansträngning. Vid stress ligger dessutom adrenalinnivån hela tiden lite för högt vilket ger likartade symtom Problem med andningsfunktonen, stresshormoner och muskelspänningar förstärker varandra negativt. Andningsgymnastik är en behandling som ger resultat, anser Johannes Lindh.

Anders Olssons andningstips:
- Andas genom näsan. Genom att tänka på andningen kan du syresätta din kropp bättre och på så sätt hitta återhämtning i den aktivitet du håller på med. Fyll inte på med kaffe och kakor för att bli piggare, utan andas rätt och hitta mer kraft genom avslappning.
- Rör på dig och håll munnen stängd. Om det känns svårt, sänk farten i stället för att börja andas genom munnen.
- Tejpa munnen med kirurgtejp, så att du tvingas andas genom näsan. 

Andas dig slank:
- Tillgång till syre är en förutsättning för att cellerna ska kunna bränna fett. Kroppen har i huvudsak två sätt att producera energi, utan syre (anaerobt) eller med syre (aerobt).
- Den syrebrist som uppstår i cellerna om du andas för mycket ger dig sämre fettförbränning. Kroppen är då i högre grad hänvisad till den anaeroba energiproduktionen och din kropp får mindre energi.
- Den anaeroba energiproduktionen är dessutom upp till sex gånger snabbare än den aeroba, vilket är bra om du ska springa ett hundrameterslopp, men inte i vardagen.
- Stress gör att du vill ha energi snabbt och att kroppen i högre grad använder den anaeroba processen. Det ger ett sug efter mer kolhydrater och minskad fettförbränning.
Biodynamisk andning nya trenden i New York.

Inga kommentarer: