torsdag 30 januari 2020

(Glutenfri) Äppelkladdkaka (ev. m havresmul) 


Riktigt friskt och gott med mina egna äpplen och glutenfri
Äppelkladdkaka (med eller utan havresmul) 6 port
Sätt ugnen på 200C. Vispa
3 ägg
poröst och tillsätt
2 1/2 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
175 g rumsvarmt smör
Blanda
2 dl mandelmjöl
¾ dl psylliumhusk
för sig och tillsätt så till en jämn smet. Skala och riv
2 äpplen
och rör ner i smeten. Häll i en smord och kokosfodra en form (ca 23 cm i diameter) med löstagbar botten. Nu kan du antingen göra havresmul över (eller gå direkt vidare till *) gnm att blanda
100 g smör
11/2 dl mandelmjöl
½ dl psylliumhusk 
1 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
till en smulig deg. Skala och skiva
5-6 äpplen
i tunna klyftor, lägg dem på äppelkladdkakan.
(*)Alt. utan smul blanda i
½ dl havregryn)
Pudra äppeltäcket med
1 msk kanel
Smula över pajdegen. Grädda mitt i ugnen i 190C c:a 25-30 min (beroende på hur kladdig du vill ha den). Servera när den svalnat gärna med
lättvispad grädde.

onsdag 29 januari 2020

Störningsmoment? Nej tack!

Så länge jag kan minnas har jag känt att jag inte vill störa eller tränga mig på. Att jag inte vill vara till besvär utan snarare underlätta för andra. Sedan har vi det här med hur telefonvanor ändrats under senare år, vilket togs upp i SRs App & Etikett.
Tvivlar på att det har mågon koppling till mina föräldrars samling av "stör inte"-skyltar från olika hotell runt om i världen, men kanske undermedvetet? Dessa satt på en dörr i mitt barndomshem.
Ber oftast om ursäkt om jag stör när jag ringer och uppsöker ogärna folk oanmäld men det är verkligen inte för att jag inte bryr mig om dem utan för att jag avskyr känslan av att vara till besvär så intensivt.

Jag borde verkligen hellre påminna mig om Eva Kilpis fantastiska poem ovan oftare, men är rädd att inte duga!

tisdag 28 januari 2020

Nattjäst (glutenfritt) morotsbröd i långpanna

Nattjäst (glutenfritt) morotsbröd i långpanna
Lös
25 g jäst
i
6 dl vatten
blanda
7 dl bovetemjöl
3 dl mandelmjöl
3 dl psylliumhusk 
2 st morötter, finrivna
2 tsk salt
i en egen bunke och och tillsätt. Rör ihop till en deg. Stjälp upp degen i en bakpappersklädd långpanna och plasta in. Ställ i kylskåpet över natten (8-12 h). Tag så fram degen ur kylskåpet och sätt ugnen på 250° låt plåten stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Olja in en kniv med
raps-eller olivolja
och skär degen i rutor försiktigt.
Grädda brödet mitt i ugnen i 225° 20-25 minuter, tills det blivit gyllene. Tag ut och låt svalna innan du bryter brödet i de skurna rutorna eller avnjut direkt varmt med smör som får smälta i det brödet.

fredag 24 januari 2020

Kryddstark Ugnsbakad Klyftpotatis

Riktigt gott som tillbehör till exempelvis kött är detta

Kryddig Ugnsbakad Klyftpotatis
4 port sätt ugnen på 250°. Tvätta
2 kg potatis
noga (och skala + skär bort ev fula bitar). Blanda
Tacokrydda 
2-3 msk olivolja/ramslöksolja
med
1/2 tsk lökpulver/ finhackad lök
flingsalt
vitlökspulver/ finhackad vitlök

Skär potatisen i klyftor och vänd dessa i kryddoljan lite i taget. Sprid ut dem på smord ugnssäker plåt. Häll över mer olja och kryddor. Blanda om och sätt mitt i ugnen ca 20 min på 225°.

torsdag 16 januari 2020

Rengör guld giftfritt o enkelt

Skinande blankt guld helt giftfritt med ingredienser Du säkert har hemma får du med detta gamla husmorsknep.
Örhängena jag ärvt efter mormor och mitt dopeguldhjärta
glänser giftfritt ikapp mer stjärnorna numer!
Detta behöver du till egen guldrengöring;
Hetta upp
2,5 dl vatten
Lägg
Aluminiumfolie
i botten av en skål. Blanda
1 msk salt
1 msk bakpulver
1 msk diskmedel
och häll över det heta vattnet och rör om så det blir en jämn smet. Lägg så i det guld du vill ska glänsa. Låt dem ligga i ungefär 8-10 minuter.
Skölj så dina guldsmyckena under kallt rinnande vatten och torka med en mjuk trasa.
Nu kan du tindra ikapp med stjärnorna!

måndag 13 januari 2020

Känslan av Naturen Innifrån på MoMuMa

På Moderna museet i Malmö visas Sensing Nature from Within fr o m 28 sep t o m 8 mar 2020. En utställning som verkligen grep tag i mig, som funderar mycket ang växters ev känsloliv sedan långt innan jag hörde om Wood Wide Web och Peter Wollebens bok Trädens Hemliga Liv 2016.
Forest Law av Ursula Biemann & Paulo Taveres
Sensing Nature from Within är ett projekt som dels består dels av en internationell konstutställning med verk av konstnärerna Ursula Biemann & Paulo Tavares, Cecilia Edefalk, Elisabete Finger & Manuela Eichner, Hans Hammarskiöld, Ingela Ihrman, Anne Duk Hee Jordan, Tuija Lindström, Hanna Ljungh, Hilde Skancke Pedersen, The Otolith Group, Shimabuku och Christine Ödlund.Curator: Joa Ljungberg.
Christine Ödlund korsbefruktar konst och naturvetenskap i form av att hon vill lyssna på hur växter kommunicerar. I verket Elektroakustiska Aspekter av Människa och Växt arbetar hon tvärvetenskapligt (på ett sätt även jag gärna skulle göra) när hon t ex satt levande växter i vivarier där de exponeras för högfrekventa klickljud. Ödlund har monterat mikrofoner för att kunna spela in växternas ev svar på klicken. I min film ovan ser du också grafiska partitur av ljuden mot höger vägg. 
Seminarieserien som också ingår som en del av programmet i Sensing Nature from Within har utarbetats i samarbete med Forskarskolan Agenda 2030 vid Lunds universitet. "Det är en forskarskola och en unik och global samverkansplattform kring ämnen relaterade till samhällsutmaningar, hållbarhet och Agenda 2030." Den innehåller ett gediget program med föreläsningar, samtal och performance, som till stor del redan skett under hösten.
Hanna Ljungh utforskar relationen mellan våra mänskliga kroppar och materialen i sten,  ark, jord, land och berg i sina kuriosakabinett.
Forskarskolan Agenda 2030  vid Lunds universitet samarrangerar den kommande utställningen Sensing Nature from Within med Moderna Museet Malmö under hösten 2019 och våren 2020.
Projektet och samarbetet har fokus på människans relation till naturen och kommer att bestå av en internationell konstutställning kombinerad med ett tvärvetenskapligt program av föreläsningar, samtal och performance.
Sensing Nature from Within "Naturen som människan i stor utsträckning fjärmat sig ifrån finns inte längre kvar, i alla fall inte på samma sätt och i samma omfattning som tidigare. Den insikten bottnar nu hos allt fler, vilket inte minst bland konstnärer har resulterat i en tilltagande vilja att ompröva tidigare sanningar och söka efter nya sätt att leva och förstå världen. Med utställnings-projektet Sensing Nature from Within vill museet erbjuda en konstnärlig och filosofisk klangbotten till en existentiellt sökande samtid.
På många platser i världen skrivs idag texter, hålls föredrag och anordnas utställningar som på olika sätt utforskar människans komplexa förhållande till sin livsmiljö. Kritiska blickar riktas mot logiken i den kultur som tillåtit oåterkallelig förstörelse och artutrotning. Samtidigt växer intresset för mer holistiska världsåskådningar och för det fascinerande i tanken att i framtiden kanske kunna ingå helt andra relationer i en mer-än-mänsklig värld."
Se Joa Ljungberg berätta om utställningen här nedan och så följer två reportage med konstnärer i utställningen:

"Moderna museet Malmö vill aktivt vara med och bidra till dessa viktiga reflektioner och presenterar därför under hösten 2019 och våren 2020: Sensing Nature from Within." 
Många punkter i programmet har redan varit men än kan du uppleva utställningen och dessutom 
  • Lyssna till träden och tala med blommorna - Listen to the Trees and Talk with the Flowers27 februari 2020 kl. 15-18, följt av after work i museets café.Tobias Linné - forskare inom kritiska djurstudier samt universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, Anna-Karin Borg-Karlson - professor emerita vid avdelningen för kemi, KTH samt konstnären Christine Ödlund samtalar med hållbarhetsforskaren vid Lunds universitet, Diego Galafassi, om vår kommunikation med och relation till andra levande arter.Samtalet hålls på engelska.Mer information om seminariet på Moderna Museets hemsida.
  • Inre omställning för en hållbar värld - Inner Transformation for a Sustainable World
    6 mars 2020, kl. 15-18, följt av after work i museets café.Christine Wamsler - professor i hållbarhetsstudier vid Lunds universitet, Diego Galafassi - konstnär och hållbarhetsforskare vid Lunds universitet, Helena Granström - författare, poet och civilisationskritiker samtalar med Ludwig Bengtsson Sonesson, projektledare och kommunikatör vid Lunds universitets Hållbarhetsforum, om hur vi kan röra oss mot ett mer hållbart sätt att tänka och leva.Samtalet hålls på engelska.Mer information om seminariet på Moderna Museets hemsida.
Gör det!

söndag 12 januari 2020

Amaretto Tiramisu Semifreddo

Eftersom jag visste att vi båda älskar glass, kaffe,tiramisu och amaretto tänkte jag göra en kombination till dessert i och med att jag också hade savioardikex och så mycket ägg och grädde. Det blev riktigt lyckat efter hummern!

Amaretto Tiramisu Semifreddo
Jag började med amarettosemifreddon (en annan version än tidigare) som behövde frysas i 3-4 timmar. Delade
4 ägg 
och vispade vitorna hårt med
2 msk socker 
i en bunke till ett styvt skum och
gulorna
2 msk socker
i en annan till en ljusgul, pösig smet. Vispade så
2 dl vispgrädde 
i ytterligare en bunke fluffig, och blandade ihop med
2 dl turkisk yogurt 
Rörde ihop allt och rörde också ned
2 msk  Amaretto
malda kaffebönor 
t frysa i minst 3-4 h (semifreddo betyder ju ordagrant halvfryst]
Tog ut den en halvtimme innan servering så den skulle bli lagom mjuk. La så
6 savioardikex
i en form med 
2 msk amaretto 
1/2 kaffe
så att kexens ena halva täcks  får dra åt sig. Vände på semifreddo-formen så att den fick ligga ovanpå kexe och dekorerade 
1 näve små maränger
Chokladfingrar
Men det var egentligen inte alla nödvändigt med allt det goda. Rekommenderas!

torsdag 9 januari 2020

Om alla färger (redan) 1692(!)

Läser en fantastisk artikel från maj 2014 av författaren Christopher Jobson som jag nu översätter här från engelska: "En konstnär blandade och beskrev alla färger du kan tänka dig på 800 sidor för redan år 1692.

En konstnär bara känd som "A. Boogert" satte sig och skrev en bok på holländska om hur vattenfärger blandas. Han började inte bara boken om hur färgen används i målandet utan fortsatte också att förklara lite  om hur nyanser framställs och hur tonerna skiftar genom att lägga till en, två eller tre delar vatten. Det må låta som något enkelt, men det färdiga resultatet är nästan ofattbart detaljerat o omfångsrikt. 
Den spänner över nära  800 helt handskrivna (och målade [genomfående mina kursiveeingar]) sidor, Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau [Förslag för målning med vattenfärger], var troligen den mest förståeliga guiden till måleri och färger från denna tid. Enl [nederländske] medeltida bokhistorikern Erik Kwakkel, som översatt delar av förordet, var denna bok om färger tänkt som en utbildande the guide. 
Ironin ligger i att det bara fanns ett enda exemplar som troligen bara setts av ett fåtal ögon.  
Det är svårt att inte jämföra dessa hundratals sidor med färger med sin samtida motsvarighet Pantone Färg Guide, som [dock] inte publicerades första gången 1963. [Alltså 271 år före den.]
Hela boken kan ses i hög upplösning här.
Boken finns för närvarande Bibliothèque Méjanes i Aix-en-Provence, Frankrike. (via Erik Kwakkel)."

måndag 6 januari 2020

Trettondags-hummer gratinerad i Västerbottenost o AmarettoTiramisuSemifreddo


Årets nyårsfirande blev en knytis, dit jag bidrog med Jansson och sill så hummern fick bli på trettondagsafton istället. Fantastiskt gott med västerbottenost!
Västerbottenost gratinerad hummer 2 port
Sätt ugnen på 250C. Dela
1 hummer
försiktig i mitten och gröp ur köttet.Finhacka
1 msk persilja
1 st liten chilifrukt
Blanda persilja, chili
1 tsk panko (surdegsströbröd)
ihop med hummerköttet o tillsätt
2 msk vispgrädde
Smaka av med
salt
Lägg tillbaka blandningen i skalet och strö på
50 g västerbottenost
Tillaga i 5-7 minuter i 225C ugnen tills osten har fått färg

Till dessert gjorde jag semifreddo med kaffe och amaretto som jag la på savioardikex som fått suga åt sig kaffe och amaretto. (Recept här) Så gott!