torsdag 31 januari 2019

Egen limoncello

Jag zestar alltid ekologisk citrus så tack vare att jag varje morgon dricker ingerfärsshot med 1/2 pressad citron i har det blivit en hel del citronskal. När jag hittade detta recept på egen Limoncello var det alltså bara att köpa okryddat brännvin.
Limoncello en dryg kvarting
Tvätta och riv det yttersta gula skalet av

2 ekologiska citroner
Lägg skalet i en glasburk och häll över
2½ dl okryddat brännvin
Skruva på locket och ställ svalt i tre veckor.
Gör sockerlag genom att värma
1 dl råsocker
i en kastrull så att sockret smälter och tillsätt 
1,25 dl vatten
Låt svalna 
sila så genom en tratt ned i en flaska och avnjut riktigt kall. 


tisdag 29 januari 2019

Mexikansk röra med sötpotatis och svarta bönor

Riktigt god är denna Sötpotatisröra, med svarta bönor och smak av Mexico 2 port
Jag förkokade
1 skalad sötpotatis i bitar
mjuk i ca 10 min. Mosade dem och tog så mina (tidigare blötlagda och kokade)
ca 100 g svarta bönor 
men du kan också använda konserverade, som i s f måste sköljas. Blanda dem med den mosade sötpotatisen och tillsätt
tacokrydda efter smak
Serevera så sötpotatis- och bönröran med ostkräm av
matlagningsyoghurt
riven lagrad ost
som blandats och så en  
näve ruccolasallad 
finhackad rödlök 
och cocktailtomater 
som jag hällde
olivolja/sesamolja
över



lördag 26 januari 2019

Uppsnyggat och omklätt

När jag flyttade hit tänkte jag att jag skulle klä om min kökssoffa som jag ärvt efter mormor och morfar så fort jag fått ordning efter flytten. Jag la bara detta fina tyg från Frösö handtryck över sitsen och där har det fått ligga.
Nu har jag äntligen kommit till skott och skjutit fast det tillklippta och sicksackade tyget.
Det visade sig när jag väl klippt till tyget att det räckte till att även klä om stolen i hallen med och att sy nya kuddöverdrag till kuddarna med juleörngott.
Fantastiskt kul att slutligen ha fått ordning på inte bara kökssoffan utan också hallstolen!

fredag 25 januari 2019

(Glutenfri) pepparkaksrulltårta med lingongrädde

Rulltårta är egentligen det perfekta fikabrödet som kan smaksättas helt efter smak, går snabbt att göra och dessutom är naturligt glutenfritt.


Glutenfri pepparkaksrulltårta med lingongrädde C:a 10 bitar
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa
4 ägg 
2 dl råsocker/3 msk agavesirap
poröst. Blanda
1 dl potatismjöl 
2 tsk bakpulver 
1 msk pepparkakskrydda  
och vänd ned. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i 225 grader ca 15 min. Lägg ett bakplåtspapper på arbetsbänken. Strö ut
1-2 msk råsocker
på bakpapperet. Stjälp upp kakan på papperet och dra loss det papper som kakan gräddats på (pensla kallt vatten på bakplåtspappret så släpper det lättare). Låt kakan svalna och gör lingongrädde. Vispa
2 dl vispad grädde 
 och blanda den med
1-2 dl Lingonsylt 
Bred lingongrädden på kakan och rulla samman. Låt rullen ligga en stund med skarven nedåt innan den skärs upp.



torsdag 24 januari 2019

Kom igen med Kombucha!

Efter vintersolståndet fick jag en kombuchamamma av Österlenhäxan Shaeen Svanede.
Kombucha sägs ha en avgiftande och renande effekt på kroppen, samtidigt som det enl. bl a Expressen påstås förbättra matsmältningen (på grund av levande bakteriekultur) vilket jag verkligen är i behov av. Att det också ska stärka levern och under många år använts för att få bättre hy, minska smärtor i leder och kropp, liksom ger ökad energi och förbättrad sömn liksom att B-vitaminerna i den ska se till att hår, hud och naglar håller sig starka och friska samt att antioxidanterna i den anses höja immunförsvaret gör inte saken sämre

Kombucha ser ut som en manet och när en burk sådan hålls
upp mot ljuset som nedan tycker jag det ser ut som en
lavalampa dessutom påstås det vara så nyttigt.
Kombucha ska vara fylld av nyttiga ämnen, som enzymer, vitaminer, mineraler, hälsosamma bakterier och jäst, som genom att den fermenteras med en blandning av avsvalnat te och socker framställs till en vinägeraktig dryck. Just den höga sockerhalten gör mig misstänksam eftersom socker är inflammationsdrivande
Svampen av stärkelse kallas scoby
Jag hittar inget gällande det på svenska sidor men på engelska consumer.healthday.com finner jag mer kritiska vetenskapliga texter där bl a Barbara Cole, som presenteras som praktiserande sjuksköterska vid Penn State Health Medical Group förklarar att "Kombucha tillverkas genom lägga till bakterier, jäst och socker som bryggs till te. Blandningen fermenteras under en till två veckor medan sockret upptas av jästen." Vilket betyder att sockret s a s "matar" jästen och blir till en slags vinäger, som när alkohol bildas. Just vinägers h hälsoeffekt har varit omtalad i decennier och du kan läsa mer om det här
Cole fortsätter att det "bubblande teet inte alls ger någon sockerkick när det fått sin önskade smak, som inte alls är klibbigt söt. Då skulle den inte alls vara bra för dig."
Precis som när det gäller surkål ska den inte vara pastöriserad "då den processen dödar även de goda bakterierna", som Cole påpekar.


För att själv göra Kombucha behöver du en kombuchamamma, eller scoby, som ibland också kallas kombuchasvamp eftersom den påminner om en sådan, eller egentligen snarare en manet, med sitt slemmiga geléaktiga utseende. Egentligen är det dock en matta av cellulosa som bakteriekulturen bildar när den ombildar sockerarter till bl a ättiksyra, citronsyra och mjölksyra, likson ytterligare några organiska syror. Förutom sådana innehåller Kombucha flera aminosyror, B12 och c-vitamin och  tillskrivs alltså otaliga positiva hälsoeffekter för matsmältningen, immunförsvaret och har antiinflammatoriska egenskaper, vilket plaverar den i gruppen probiotika.
Kocken Fredrik Kämpenberg tipsar i dinvinguide.se om hur du kan göra egen Kombucha och smaksätta precis med just dina favoritsmaker!
Först och främst behöver du alltså en kombuchamamma eller scobyFredrik tipsar om "grupper på Facebook tex, som ägnar sig åt fermentering och där brukar man kunna få tag på en kultur. Annars kan man köpa färdig kombucha och mata upp en egen mamma från den. Det hela börjar med att brygga te. Vanligt svart te, helst utan bergamott. Ceylonte är ett exempel, men även vitt te."
Personligen valde jag mitt kryddiga favoritte Kashmiri. "Brygg ett normalstarkt te och tillsätt
60 g socker per liter.
Låt teet svalna till rumstemperatur och lägg i din kultur. Lägg en handduk eller liknande över öppningen. Det är viktigt att syre kan komma in i behållaren, till skillnad mot tex syrning av surkål. Efter 10 dagar i rumstemperatur, skyddad från direkt solljus, ska det vara klart. När man fått lite erfarenhet kan man testa smaken med tex ett sugrör, som förs ned under mattan. Har scobyn sjunkit till botten är den troligen död. Jag gillar kolsyra. Så om man inte nöjer sig med smaken efter den första jäsningen, då de flesta nyttigheterna bildas, så kan man göra en andra jäsning i flaska. Tillsätt
någon form av fruktjuice, som ju innehåller socker,
blanda och hälla på flaska. Kolsyra bildas efter ett par dagar och du kan njuta direkt eller lagra i kyl nån månad, för djupare smak. Jag smaksatte mina två liter med en näve rabarberbitar och ett par centimeter ingefära. Mixade det med
1 dl vatten
och passerade. Silade kombuchan, tillsatte fruktsaften och silade ned i flaska. Det blev riktigt fräscht, somrigt och pärlande gott!"
Jag kan inte annat än hålla med; det var Den perfekta julklappen för den med orolig mage och jag är nu inne på den tredje omgången Kombucha och jag delade nyligen med mig av en scoby till en vän. De förökar sig snabbt, räcker i flera år och teet kan variera i färg från ljust genomskinlig till mer tebrun beroende på tésort och frukter i

Historien om Kombucha tar oss till Japan, Kina och Ryssland. Enligt en del forskare användesKombucha -te så tidigt som 200 år före Kristus! Redan under Tsin-dynastin i Kina kallades den för "Livets Te"läser jag på flera ställen. Troligtvis har Kombucha  sedan nått västvärlden via Ryssland. Enligt traditionell kinesisk medicin TCM betraktades kombucha-te som odödlighetens te och livets elixir.

tisdag 22 januari 2019

(Glutenfri) saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka  (12 bitar)

Sätt ugnen på 200°C. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och "bröa" med
kokosflingor
Blanda
1/2 g saffran
en liten skvätt vaniljlikör
100 g rumsvarmt smör
Smält och temperera
100 g vit choklad 
Bruten i mindre bitar och blanda ihop allt till en jämn smet. Vispa
2 ägg 
poröst och tillsätt
2 dl råsocker 
i en skål. Blanda
11/2 dl mandelmjöl 
1/2 dl psylliumhusk
i en egen bunke och vänd ner. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen på 175°C i ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall och sikta
ca 1/2 dl florsocker
över innan den serveras och servera gärna med hallon, lingongrädde och citronkräm.

fredag 11 januari 2019

Niklas Nyckelpiga

Min katt Greta har skaffat ett husdjur. Niklas nyckelpiga hängde med enriset jag plockade in  till jul och bor nu i köket. Greta är väldigt fascinerad men jagar honom inte.
I somras var jag irriterad på alla nyckelpigor som dessutom bets. Troligen för att de var törstiga i hettan. Nu är jag dock väldigt glad i Niklas och matar honom med honungsvatten. Jag tänkte nämligen att om jag skulle släppa ut honom så skulle han aldrig överleva.
Han dök upp vid Gretas matplats men bor nu på bänken bredvid spisen där hans fat med honungsvatten står. Där kan han dessutom gömma sig och bege sig på äventyr i fruktskålen.
Litrn film när Niklas kryper på Gretas vattenskål

Ibland ser jag honom inte på flera dagar men han har alltid kommit fram igen så gretagraddnos o jag blir glada att han inte hat dött!

Niklas nyckelpiga piggnar (!) till när han får (bada i) och äta/dricka honungsvatten!

tisdag 8 januari 2019

Ris a la Malilda

Jag brukar alltid göra en stor laddning risgrynsgröt och frysa in i portionspåsat i december. Sedan kan jag värma den och äta som den är eller använda i saffranspannkaka, ris a la Malta och annat gott.
Hur det fick det namnet är lite roligt för givetvis är det ingen maltesisk rätt. Det tros vara en förvanskning av danskans Risalamande, som kommer från franskans Riz à l’amande [ris med mandel]. Det kan också komma ifrån att ris à la Malta förr och i vissa recept fortfarande innehåller apelsin . Uttrycket à la Malte (eller maltaise) betyder bland kockar  att något tillagas med apelsin eller apelsinskal. Les maltaises är en apelsinsort från Malta. Det sägs bero på att att riddare av Malta brukade skicka hem små söta apelsiner till sina europeiska furstehus och dessa med hamnade sedan hos franska kockar och gourmetrestauranger.

Insåg nyligen att jag inte skrivit mitt recept på sådan, så gör det nu när jag precis gjort min variant av sådan av årets sista portion risgrynsgröt. Så här gör jag
Ris à la Malilda 1 port
Blanda
1 port risgrynsgröt (gjord i mikron som längst ned detta recept)
1/2 dl vispad grädde
1 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
hacka i även skållad mandel
Servera med
Varma björnbär, hallon e dyl

söndag 6 januari 2019

(Glutenfria) saffransrutor

Dessa saffransrutor är riktigt goda glutenfria, som jag gjorde så här: Använd en liten långpanna ca 23x30 cm. Lägg i ett bakplåtspapper och smöra det. Sått ugnen på 200  °C.

Vispa
2 ägg 
3 msk agavesirap.
luftigt. Tillsätt
200 g rumsvarmt mör 
1 påse Saffran 
(En skvätt likör för att få ut mesta möjligt av saffransmaken) 1.5 dl standardmjölk 
1 finriven morot 
Blanda
3 dl mandelmjöl 
1 dl psylliumhusk 
2 tsk bakpulver
och rör försiktigt ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 °C i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter.

Stjälp upp kakan på smörpapper med
Lite florsocker 
på Pensla pappret som kakan bakats på med kallt vatten så lossnar det lätt från kakbottnen. låt den svalna.  och strössla
0.5 dl Florsocker
över. 
Skär kakan i 4x4 cm fyrkanter och avnjut dessa saftiga munsbitar

fredag 4 januari 2019

Skit eller choklad?

Kom på något när jag (än en gång) konstaterade att 💩 ser mer ut som MumsMums än något annat.

Jag har ju haft mer än min beskärda del av skitproblem i livet och senast i onsdags var jag på akuten och genomgick en totalbesiktning.
Sanningen är ju den att hur vi ser på saker och ting avgör hur vi mår och upplever våra liv. Så när allt känns som skit är det viktigt att försöka få nya perspektiv på situationen. Kanske är det egentligen choklad din omgivning består av?