lördag 28 september 2019

Godaste (glutenfria) äppelkakan!

Ojojoj SÅ god är denna kaka ÄPPELKAKA MED KARDEMUMMA & MANDEL 6–8 bitar  
ändå är den glutenfri!

Sätt ugnen på 225°. Smält
75 g smör
och låt det bli gyllene. Mal
 1 tsk kardemummakärnor
Vispa
2 ägg 
2 1/2 dl råsocker
 1 krm vaniljpulver
pösigt. Blanda
 2 dl mandelmjöl
½ dl psylliumhusk 
 1 tsk bakpulver 
1 krm salt
och hälften av kardemumman. 
Rör ner smöret i äggsmeten
och vänd därefter i mjölbland-
ningen. Smöra en form, ca 24
cm i diameter med löstagbar
kant, och "bröa" den med
1/2–1 dl riven kokos
Häll smeten i formen. Skär
 2–3 äpplen
 i tunna klyftor och arrangera
dem i ett fint mönster. Strö
resten av kardemumman över
kakan. Hacka
1/2 dl mandel
grovt och strö även den över
kakan. Grädda mitt i ugnen
i 200° 25–30 minuter.

Kakan ska vara lite kladdig och seg.
Servera som den är eller avnjut med grädde eller glass!

torsdag 26 september 2019

Rosendrömmar och hemgjord nyponsoppa

Jag har aldrig betraktat mig själv som någon rosenperson men råkade bli med rosor när jag köpte kolonin. De rosorna ville jag ju hålla vackra och har även utökat med fler så har nog blivit det nu.



Bild jag gjorde i somras

Tar helst tillvara allt men de nypon dom blivit av de rosor jag ek nypit bort (för att de ska blomma om) har jag struntar i. Tills jag nu fick veta i Meny att alla svenska rosors nypon är ätliga. Rosentusiasten Eva Böhlin Andréasson avslöjar där också många av sina sätt att ta tillvara och förädla sina rosor.

"Nypon är en fantastisk c-vitaminkälla och de är fulla med en massa annat nyttigt också [dom jag nämnt tidigare äter jag nyponskal var dag därför].
- Ett enda nypon har hela dagsbehovet av C-vitamin, säger Eva. En kopp nypon motsvarar 40 apelsiner.
Veronica Öhrvik, rådgivare på Livsmedelsverket, avlivar myten att C-vitaminet skulle försvinna vid tillagning av nyponsoppa.
- C-vitamin kommer minska, säger hon. Men det viktiga är att inte slänga kokvattnet. Men kokvattnet används ju i nyponsoppa. Och andra nyttigheter blir lättare att ta upp genom tillagningen.
"Rosenvatten används i persisk och arabisk matlagning. Kocken Johan Björkman på stjärnkrogen Koka i Göteborg berättar [i Meny] hur han gör eget rosenvatten."
Rosenvatten och Rosenmarmelad gjorde
jag av väldoftande o inte dessa små rosor 
Jag testade sedan själv att ångkoka mina rosenblad på låg temperatur över natten (samtidigt som jag torkade nyponen). Sov till fantastisk väldoft!
En väldoftande rosenolja 
gör du enkelt gnm att plocka närmast överblommade rosor vars (starka) doft jag älskar. (Har ingen aning om vad de heter då de redan fanns på kollo.) När jag plockar bort dessa uppmuntrar jag också till mer blomning. Dessa tas kronbladen av, dessa rensas och sköljs innan jag mortlar dem o packar tätt i steriliserad glasburk. Häller över varm neutral (barnolja är luktfri, billig o bra för huden) olja 

med tättslutande lock och fyller burken ända upp till kanten. 
Låter stå på mörkt och svalt utrymme i ca 2 v - 1 månad (ju längre det står ju starkare doft). Skaka om då och då. Värm därefter upp oljan igen, med blommorna och sila sedan oljan ren (genom t ex ett kaffefilter). Häll upp i steril flaska o droppa i Tea-tree-olja (som konserveringsmedel så håller den sig längre). 

VIKTIGT att välja från väldoftande   ros o använde neutral olja! (Doftsvaga rosor o olja m dominant smak o lukt gör att oljan knappt luktar ros ö h t.)

Nyponpulver
Plocka, rensa och skölj
1-2 liter färska nypon
halvera o bred ut (jag rensade bort fröna eftersom jag mest var ute efter själva nyponskalen) på en plåt
och torka i ugnen på 75 grader (vid 50 grader hände inget här på alla timmar).
över natten. Kontrollera att nyponen
verkligen är torra (de ska vara sten-
hårda). Mal dem i en mjölkvarn. Jag använde min mandelkvarn, som du kan se nedan:

En matberedare klarar inte att slå sönder kärnorna, men dem hade jag ju plockat borr. (Alt: torka nyponen i en nylonstrumpa över ett element.)

Hemgjord Nyponsoppa 4 port
Blötlägg
5 dl Nyponpulver
11/2 l Vatten
i 4 h.
Mixa med
½ vaniljstång
till en slät massa och späd ev med mer vatten.
Koka upp nyponmassan med 
3 msk flytande honung
Sila soppan genom en finmaskig sil och servera med

Kardemummayoghurt
Vispa ihop 
1 ½ dl turkisk yoghurt
1 krm färsk mald kardemumma
2 msk brunt farin socker
Riktigt gott och särskilt med kardemummayoghurt till 

Eller med Mandelbiskvier
Sätt ugnen på 200 grader grader. Blanda 
100 g mandelmassa
50 g råsocker
Tillsätt
25 g äggvita
och blanda till en slät massa. Lägg små klickar med en tesked slt. spritsa ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 170C i c;a 6-8 minuter.

Tänker också testa att göra Rosenmarmelad, inte till mig själv som knappt äter mackor, men det blir nog fina presenter.

Rosenmarmelad 3 små burkar/1 stor+1 liten burk Plocka
125 g doftrika utslagna obesprutade rosenblad
Koka upp
4 dl vatten
Lägg i rosenbladen och låt sjuda sakta tills rosorna är mjuka. Rör om då och då. Tillsätt 
4 dl (sylt)socker
1 ekologisk citron, skal + saft (med vanligt socker behövs mer syra för pektinet)
Låt koka tills det börjar tjockna om ca 15 minuter (eller det dubbla m vanligt socker). Lägg i
1 liten kvist rosmarin
de sista minutrarna av koket. Gör Marmeladprovet: Slå upp lite marmelad på en kall tallrik och kyl snabbt. Dra ett streck med sked genom massan. Rinner den inte samman utan stannar med geléaktiga kanter är marmeladen färdig.
Ta upp rosmarinkvisten ur massan. Häll upp på varma och sterila burkar. Sätt på locket. Förvaras i kylskåpet i upp till 3 månader

tisdag 24 september 2019

Vikten av stretching 


I lördags hade det gått en månad sedan min operation så då fick jag börja träna lite förskiktigt igen! Cykla måste jag vänta med i ytterligare en månad så tränade främst min rehabträning, crosstrainer och HIIT körde jag i roddmaskin, vilket gick jättebra. Naturligtvis stretchade jag också igenom hela kroppen med utgångspunkt på hela kroppen i ett flöde (se video nedan!) och med tilläggen från sjukgymnasten.
Stretcha hela kroppen i ett flöde

Jag propagerar ju gärna för att stretcha och nu har Harvard university gett mig vatten på min kvarn. Eller rätare sagt så har jag först nu hittat en avhandling ända från september 2013 därifrån jag gärna citerar:
"Vikten av stretching Det täcker inte att bygga muskler och få bra kondition. Du behöver också tänka på din rörlighet. Kanske ser du stretching dom något för bara löpare eller gymnaster men vi behöver alla stretcha [genomgående mina kursiveringar] för att behålla vår smidighet och oberoende. ’Många människor förstår inte att stretching måste vara en vana. Det bör ske dagligen,‘ säger David Nolan, sjukgymnast vid Harvard-anslutna Massachusetts General Hospital.  Stretching håller musklerna flexibla, starka och häldosamma och den flexibiliteten behövs för att få behålla rörligheten i lederna. Utan den blir musklerna stela och strama. Sedan, när du vill använda musklerna för aktivitet är de svaga och kan inte användas hela vägen. Det gör att du riskerar smärta, stelhet och muskelskador. Till exempel kan sittande på en stol hela dagen resultera i spänningar i lårmuskulatur, rygg och höfter. Det kan bli svårare att sträcka ut benet eller knät hela vägen, vilket hämmar gången. På samma sätt kan spända muskler som plötsligt behövs för någon ansträngande aktivitet som sträcker ut dem, som att spela tennis, kan skadas av att plötsligt ansträngd. Skadade muskler kanske inte är nog starka gör att skydda lederna, vilket kan ge ledskador. Vanlig stretching håller musklerna långa, smidiga och rörliga och det betyder att ansträngning inte belastar  musklerna själva för hårt’ säger Nolan. Friska muskler hjälper också personer med balandproblem att undvika att falla. 
Sjukgymnastik efter bäckenfraktur

Rätt början Med en kropp bestående av muskler kanske idén om daglig stretching kan tyckas överväldigande. Nolan menar dock att du inte alls behöver stretcha varje muskel var dag. ’De kritiska områdena för din mobilitet finns i underkroppen: dina vader, lårmuskler, höftböjarmuskeln, i bålen och lårmusklerna framför höfterna.’ Stretching av 
nacken och ländryggen är också till god hjälp. 
Sikta på ett program för daglig stretching eller åtminstone tre till fyra ggr i veckan. Försök hitta en sjukgymnast (din hälsocentral är bästa stllet att börja söka på) som kan fastställa din muskelstyrka och skräddarsy ett stretchprogram som passar dina behov. Om du har kroniska besvär som Parkinsons eller ledinflammation behöver du hitta särskilda stretching-övningar ihop med en doktor innan du börjar. 
Rätt utförande Det brukade anses att stretching var nödvändigt för att värma upp musklerna och förbereda dem för aktivitet. Det har dock visat sig, av alltmer forskning att stretching av musklerna innan de är varma faktiskt kan skada dem. ’När allt är kallt är muskelfibrerna inte beredda utan kan skadas. När du tränar strömmar blod till området och gör vävnaden smidigare och mottaglig för förändring’ säjer Nolan. Allt som behövs för att värma upp musklerna före stretching är 5-10 minuter blodgenomströmning i området så blir vävnaden både mottagligare och mer medgörlig’ säger Nolan. "
Uppgraderad sjukgymnastik för att öka rörligheten i rotatorkuffen
Jag har inkluderat några fler övningar i min stretchingrutin (se ovan). Dels pga cykelkraschen och så har jag även vidareutvecklat min sjukgymnastik och även några av Naprapat Jonas övningar så att de blir nog utmanande och kul för mig att utföra dem.

lördag 21 september 2019

Milanesisk upphöjelse

I början av september begav jag och en god väninna oss till Milano för att verkligen uppleva livsdtämmen att se opera på Teatro alla Scala och det var verkligen en höjdpunkt att leva på länge!


Utsikt från taket till Il Duomo, Milanos domkyrka
en riktig höjdare! Foto: Gunilla Sjöberg

För att ta det från början så berättade hon att hon beställt en resa till Milano för att hon börjat beta av saker på sin bucket list någon gång i våras.
(porträtt)foto: Gunilla Sjöberg

De enda planer jag då hade för sommaren var att jag skulle utföra två operationer och åka på min systerdotters student. Det är också de enda ggr, utöver min systers bröllop som jag ens varit utanför kommunen sedan dess. 
Redig pasta med parmiggiono och vit tryffel
När hon sa att det skulle varit ännu roligare om hon kunnat dela upplevelsen med någon sa jag att det skulle vara en dröm. Hon berättade då att resan med lågbudgetflyg och boendet skulle bli riktigt överkomligt och dyrast blev operan. Hon hade bokat biljetter till Rigoletto, som inte är min 
favoritopera, så beställde billiga operabiljetter med och trodde att det främst skulle bli s k lyssnarplatser dvs där man inte ser så mycket.

PreRigoletto, alltså före föreställningen, firade vi med champagne. carpaccio, tryffel pasta och limoncello på älsklingsrestaurangen Il Salotto Galleria Vittorio Emanuelle II, som ligger alldeles intill.
Där behandlades vi också som prinsessor av personalen sedan vi varit där dagen innan och ätit lunch med limncello.
Det visade sig, trots mina billiga biljetter, att jag såg så här bra! Det var i en loge på en balkong, med ytterligare fyra platser. Så där var också två amerikanska par, ett yngre och ett äldre, som inte verkade känna varann. De satt mest med sina mobiler hela tiden istället för att avnjuta operan. Jag var därför fräck nog att (precis som de) ta bilden ovan, fast det egentligen är förbjudet. 
Selfie i logen på la Scala 
Den äldre kvinnan råkade t o m tända ficklampan i sin mobil vid ett tillfälle. (Jag antar att det var av misstag men inte dess mindre störande för det.)
Föreställningen var enastående bra, med fantastisk ensemble och jag blev riktigt förtjust i Gildas Aria [Caro Nome] som ovan framförs av Natalie Dessay.
Utanför la Scala före föreställningen foto: Gunilla Sjöberg
Efter föreställningen sågs vi åter på Il Salotto [vardagsrummet!]  eftersom vi inte suttit ihop. Vackra Galleria Vittorio Emanuelle II har en sorglig historia i all sin elegans. 
Arkitekten skulle precis innan invigningen av den kontrollera så att den fantastiska glaskupolen var så som han avsett och föll där uppifrån rakt ned i marmorgolvet.
Vi både på mysiga Hotel Roxy med en fin frukost [colazione de Milano] och värdens gulligaste frukostvärdinna. Hon ville inte servera den fjärde koppen espresso eftersom hon inte trodde magen skulle klara av det!
Vi åkte också med Milanos trådbussar med intakt 50-talsinredning, efter vad det såg ut i a f. 
Naturligtvis måste jag fota vacker blommande hibiscus också i Milano!
Mycket god mat och dryck blev det (givetvis)
Lite roliga skyltar finns också:
Tre nätter i Milano med Gunilla och kände det verkligen som om jag välsignats och rört vid himlen.

Ja, vi besökte ju Il Duomo, Milanos domkyrka: både inuti och ovanpå.
Porten dit är så här vacker och utifrån är den så här ståtlig. Il Duomo är ständigt inklädd i byggställningar i olika omfattning då den renoveras löpande och även får nya utsmyckningar emellanåt. Lite häftigt tycker jag!  Hon började byggdas redan 1386 och har egentligen aldrig blivit färdig utan förbättras o byggs om konstant. Hon invegs dock 1965.
Helgad till jungfru Maria är Il Duomo, som hon kärleksfullt kallas i folkmun. Hon fungerar nu som säte för Milanos ärkebiskop och är alltså Milanos domkyrka. Il Duomo, är verkligen imponerande, primärt byggd i gotisk stil, hon tog nästan sex århundraden att bygga, och är idag Italiens största, liksom väldens fjärde största, domkyrka.
Interiör och exteriör nattetid
När arbetet inleddes 1386 krävde det att hela tre stora byggnaden fick lämna platsen. Den hade stor folklig uppbackning och skulle bli till stadens stolthet.
Jag rekommenderar verkligen att också besöka taket på Domen; att se Milano från ovan och stenhuggningarna på närmare håll gör stort intryck.
Att dessutom se hur glasmosaikfönstren är gjorda bakifrån och så kan man (tjuv)kika in på det enorma kyrkorummet, som är hela 157 m långt, från ovan.
Några fler bilder inifrån den o ljuset jag tände. En sann välsignelse!
Il Duomo gavs flera stora donationer och arbetet påbörjades med inte färre än 300 man. Kyrkan skulle byggas i ren lombardisk gotisk stil, men med århundraden ändrades det, så att när kyrkan väl slutligen invegs kunde man beundra många olika stilarter. Vill minnas att det i audioguiden berättades om någon yttre utsmyckning som var klart så sent som för några år sedan.
Foto: Gunilla Sjöbeg

Vi hade en enormt njutbar resa och lyxade till det med vackra kläder (hade med alltså; köpte inget) och god (italiensk förstås) mat och dryck. En fantastisk upplevelse att kunna glädja sig åt som en utsökt karamell närhelst mörkret faller på. Något som kommer att få dimmorna att lätta.
Tack bästa Gunilla för sällskapet!
Dessutom i en så vänlig stad med omtänksamma människor för att nu inte nämna hela den milanesiska kulturen; Gracie Mille, a più tardi!