lördag 21 oktober 2023

Godaste kålpuddingen

Denna kålpudding är inte bara nyttig utan också fantastiskt god:

Kålpudding 6 Port

Skär

 1 kg Vitkål

i relativt små bitar, c:a 1x1 cm. Stek i panna så att den får färg och blir mjuk. Salta och peppra lite under tiden du steker. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 175 °C. Blanda

 800 g Köttfärs

250 g blomkålsris (blomkål mixad i småbitar alt. Keso)

 2 msk salt

 2 ägg

salt, lite svartpeppar 

soja

panko

 1 dl grädde 40%

i en bunke och rör ihop till en jämn smet. Blanda ner 2/3 av vitkålen i färsen och blanda ihop. Lägg upp i ugnsfast form och platta ut, c:a 5 cm tjockt. Skär rutor i färsen , c:a 5x5 cm. Lägg sista vitkålen ovanpå.

Smält

50 g Smör

Värm upp med 

4 dl Grädde 40%

Worcestersås 

Majsmjöl

i en kastrull tillsammans med

 1 msk Tamarisoja

 2 msk köttbuljong (koncentrerad)

 Slå det hela över färsen och grädda i c:a 45 min. Servera med


Rårörda lingon 

4 port som du enkelt gör genom att Blanda

5 dl (frystakr lingon

2 dl råsocker

ev. Finhackad rosmarin

i en skål. Rör tills sockret löst sig.