torsdag 21 november 2024

Frittata Quatro Stagioni

Har börjat göra Frittata Ugnsomelett a’la pizza som blir  godare och framför allt nyttigare än just pizza. Du kan lägga på vilken fyllning du än önskar men här är t ex a’la Quatro Stagioni:

Frittata Quatro Stagioni 2 port 30 min
Sätt ugnen på 200°. Rör samman
8 ägg
1 äggula
1 krm salt
1 dl vispgrädde
½ tsk timjan
1 msk sött paprikapulver
1 tsk nymalen svartpeppar, gärna tellicherry
Häll smeten i en smord ugnsfast form. Grädda omeletten i ugnen i 15 min tills smeten precis börjat stelna. Ta ur ugnen och bred 
tomatsås
över hela och fördela 
kronärtskockor
tomater
svamp
(prosciutto)skinka  
 oliver 
över och  strö
150 g riven lagrad hårdost
jämt över hela ytan. Sätt tillbaks i ugnen. Låt omeletten bli fast och lite gyllene, och osten aningen trådig. Lägg upp på en varm tallrik och strö över 
lite flingsalt om så önskas. Servera på en gång, gärna med sallad till.

måndag 26 augusti 2024

Festligt skuttande kängurufilé

Något riktigt gott, som jag inte ätit sedan 1900-talet, är känguru. Så efter att ha sett Drömlandet på SVT kunde jag inte låta bli att testa det igen när det var grilldags.

Läser på https://k-roo.fcom.au vad som smakar bäst ihop med kängurufilé och marinerade 
4 kängurufiléer i 1 1/2 - 2 cm tjocka skivor 
i nästan ett helt dygn med
i en plastpåse med
 Olja
1/2 dl Worcestershire sås
1 dl teriyaki sås
1 näve ramslök/klyfta vitlök 
1  tsk oregano
Salt och peppar
Torkade av marinaden från köttet och hrillade det så 3-4 minuter på var sida
Gjorde kryddsmör till med
hackad ansjovis och
kapris
ramslök 
Väldigt gott ihop med potatisgratäng men faktum är att det säkert skulle ha blivit gott även med bara salt och vitpeppar med tanke på hur mört och gott köttet är. Mums!



tisdag 12 mars 2024

Skånska pepparkakor

Glutenfria Skånska pepparkakor 19 stycken

30 m + tid i kyl

Smält samman

420 g mörk sirap [3 dl]

160 g smör

Blanda ner

10 g malen kanel [4 tsk]

10 g malen ingefära [4 tsk]

6 g ekologisk apelsinzest [3 tsk]

6 g malen nejlika [3 tsk]

100 g mjölk [1 dl]

och låt svalna. Blanda samman 

10 dl mandelmjöl 

3,4 dl psylliumhusk

16 g bikarbonat [3 tsk]

Häll ner koket i de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg.

Olja en burk som du lägger degen i, förslut och låt degen ligga i kylen 1 dygn. Dela upp i 19 bitar om nästan 70 g/bit. Rulla dem till bollar och tryck dem platta med baksidan av en stor slickepott. Baka i 210-220° i 12 min i över- och undervärme. Pensla kakorna med mjölk direkt efter ugnen. Plasta kakorna eller lägg i burk med lock när de svalnat helt. Ät gärna med smör och lagrad ost; överraskande gott som ett mellanting mellan tekaka och pepparkaka!


lördag 21 oktober 2023

Godaste kålpuddingen

Denna kålpudding är inte bara nyttig utan också fantastiskt god:

Kålpudding 6 Port

Skär

 1 kg Vitkål

i relativt små bitar, c:a 1x1 cm. Stek i panna så att den får färg och blir mjuk. Salta och peppra lite under tiden du steker. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 175 °C. Blanda

 800 g Köttfärs

250 g blomkålsris (blomkål mixad i småbitar alt. Keso)

 2 msk salt

 2 ägg

salt, lite svartpeppar 

soja

panko

 1 dl grädde 40%

i en bunke och rör ihop till en jämn smet. Blanda ner 2/3 av vitkålen i färsen och blanda ihop. Lägg upp i ugnsfast form och platta ut, c:a 5 cm tjockt. Skär rutor i färsen , c:a 5x5 cm. Lägg sista vitkålen ovanpå.

Smält

50 g Smör

Värm upp med 

4 dl Grädde 40%

Worcestersås 

Majsmjöl

i en kastrull tillsammans med

 1 msk Tamarisoja

 2 msk köttbuljong (koncentrerad)

 Slå det hela över färsen och grädda i c:a 45 min. Servera med


Rårörda lingon 

4 port som du enkelt gör genom att Blanda

5 dl (frystakr lingon

2 dl råsocker

ev. Finhackad rosmarin

i en skål. Rör tills sockret löst sig.

måndag 25 september 2023

Egen päronmust och bubblande päronsoppa


En sådan lycka att jag har så mycket päron som i år! Några är dock så mjuka att de är svåra att äta. Gjorde soppa som blev super god men fler som är för mjuka gjorde att jag kom på att jag ju kan musta dem. Hittade ett enkelt recept som blev suveränt gott.

Päronmust 3 l 20 min Lägg

 5 kg päron    

i vattenbad och rengör dem. Skär dem i mindre bitar och pressar dem i min råsaftcentrifug.


(Du kan också Riva dem grovt på ett rivjärn och trycka genom en trådsil). Blanda med pressat

äpple

citron

för att få högre halt av syra (du kan även använda 3,5 g Citronsyra/l men det vill inte jag ha i!)

ingefära

Smaka dig fram! 
Pastörisera genom att värma upp till minst 77C. Ta bort skummet som är gott till exempelvis filen. Kyl ner innan den hälls upp på sterila  flaskor. Ett tips är att göra en liten sats must på max 1 kilo. Det går också bra att frysa in musten.
Mousserande päronsoppa  
Skala, kärna ur och tärna
ca 400-500 g päron  
Koka upp
3 dl vatten 
3 dl vitt vin  
1½ dl strösocker 
1 klyvs och urskrapad vaniljstång 
1 liten bit hel kanel (ca 3 cm) 
1 stjärnanis 
och koka pärontärningarna däri. Tag av från värmen, när tärningarna känns mjuka. Plocka upp kanel, vaniljstång och stjärnanisen. Häll upp i mixer eller matberedare och kör till en slät soppa. Tillsätt 
1 tsk färsk riven ingefära 
Färskmalen kardemumma 
och kör igång några minuter till och sila av.  Kolla konsistensen och sötman, ev. kan det behövas lite mera vätska eller mer sötma. Tillsätt då lite vit baksirap. Låt soppan kallna helt och häll sedan upp i vackra glas eller tallrikar, dekorera med färsk
2 myntakvistar    
Häll ev. på lite mousserande vin vid bordet  strax innan man ska äta soppan, så bubblar det härligt men det är fantastiskt gott också utan!

Viktigt att sila bort skummet, som annars lätt kan mögla. Jättegott i t ex filen.

torsdag 20 juli 2023

Mumsigaste desserten eller mellanmålet; Yoghurt med stekt nektarin och kokoshavre

Yoghurt med stekt nektarin och kokoshavre  4 portioner  

Rosta

2 dl  havregryn 

1 dl  riven kokos 

 en torr, het stekpanna tills det får lite färg. Tillsätt 

1/2 dl  honung 

1/2 tsk  malen kanel 

1/2 tsk  färsk malda kardemummakärnor 

1 krm  salt 

under omrörning några minuter. Sprid ut kokoshavren på ett bakplåtspapper och låt svalna.   Dela och kärna ur 

4   nektariner/persikor 

Skär i klyftor och stek i 

2 msk  smör/neutral rapsolja

tills de får lite färg och mjuknar.  Toppa 

6 dl  naturell yoghurt

med stekt nektarin, kokoshavre och gärna 

färsk mynta

Njut!

 

lördag 11 mars 2023

Het indisk köttfärssås; Keema

Hett, färgglatt, nyttigt och gott

Serverat med svart ris och rivna morötter 

Keema – indisk köttfärssås  8 portioner, 1 timme

Hetta upp

 2 msk rapsolja

 i en rymlig gryta på medelgod värme. Lägg i  

2 msk finhackad chili,

1 tsk malda korianderfrön

1 tsk malen spiskummin

låt fräsa ett par minuter under omrörning.  Tillsätt 

4 dl finhackad gul lök

och fräs under omrörning tills den blir mjuk och börjar få färg. Rör ner

 1 ½ msk finhackad vitlök

 1 msk finriven ingefära

Fräs några minuter till under omrörning. Tillsätt

14 svartpepparkorn

 1 svart kardemummakapsel

8 gröna kardemummakapslar

2 medelstora kanelstänger

2 tsk korianderfrön

 1 tsk hel spiskummin

och fräs ytterligare någon minut.   Höj värmen till strax under högsta nivå, tillsätt 

 1 kg kött färs

 1 msk salt

Fräs det hela tills färsen får fin färg  Rör ner 

 2 dl tjock yoghurt

och sjud i 20 minuter under lock.  Rör ner 

 1 dl färsk hackad mynta

 1 dl färsk hackad koriander 

(200 g frysta ärter )

låt sjuda i ytterligare 4–5 minuter, nu utan lock. Smaka av. Servera med svart ris, chutney indiskt bröd, t ex roti, naan eller paratha