1 äggula
1 krm salt
1 dl vispgrädde
½ tsk timjan
1 msk sött paprikapulver
150 g riven lagrad hårdost
Något riktigt gott, som jag inte ätit sedan 1900-talet, är känguru. Så efter att ha sett Drömlandet på SVT kunde jag inte låta bli att testa det igen när det var grilldags.
Läser på https://k-roo.fcom.au vad som smakar bäst ihop med kängurufilé och marineradeGlutenfria Skånska pepparkakor 19 stycken
30 m + tid i kyl
Smält samman
420 g mörk sirap [3 dl]
160 g smör
Blanda ner
10 g malen kanel [4 tsk]
10 g malen ingefära [4 tsk]
6 g ekologisk apelsinzest [3 tsk]
6 g malen nejlika [3 tsk]
100 g mjölk [1 dl]
och låt svalna. Blanda samman
10 dl mandelmjöl
3,4 dl psylliumhusk
16 g bikarbonat [3 tsk]
Häll ner koket i de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg.
Olja en burk som du lägger degen i, förslut och låt degen ligga i kylen 1 dygn. Dela upp i 19 bitar om nästan 70 g/bit. Rulla dem till bollar och tryck dem platta med baksidan av en stor slickepott. Baka i 210-220° i 12 min i över- och undervärme. Pensla kakorna med mjölk direkt efter ugnen. Plasta kakorna eller lägg i burk med lock när de svalnat helt. Ät gärna med smör och lagrad ost; överraskande gott som ett mellanting mellan tekaka och pepparkaka!
Denna kålpudding är inte bara nyttig utan också fantastiskt god:
Kålpudding 6 Port
Skär
1 kg Vitkål
i relativt små bitar, c:a 1x1 cm. Stek i panna så att den får färg och blir mjuk. Salta och peppra lite under tiden du steker. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 175 °C. Blanda
800 g Köttfärs
250 g blomkålsris (blomkål mixad i småbitar alt. Keso)
2 msk salt
2 ägg
salt, lite svartpeppar
soja
panko
1 dl grädde 40%
i en bunke och rör ihop till en jämn smet. Blanda ner 2/3 av vitkålen i färsen och blanda ihop. Lägg upp i ugnsfast form och platta ut, c:a 5 cm tjockt. Skär rutor i färsen , c:a 5x5 cm. Lägg sista vitkålen ovanpå.
Smält
50 g Smör
Värm upp med
4 dl Grädde 40%
Worcestersås
Majsmjöl
i en kastrull tillsammans med
1 msk Tamarisoja
2 msk köttbuljong (koncentrerad)
Slå det hela över färsen och grädda i c:a 45 min. Servera med
Rårörda lingon
4 port som du enkelt gör genom att Blanda
5 dl (frystakr lingon
2 dl råsocker
ev. Finhackad rosmarin
i en skål. Rör tills sockret löst sig.
En sådan lycka att jag har så mycket päron som i år! Några är dock så mjuka att de är svåra att äta. Gjorde soppa som blev super god men fler som är för mjuka gjorde att jag kom på att jag ju kan musta dem. Hittade ett enkelt recept som blev suveränt gott.
Päronmust 3 l 20 min Lägg
5 kg päron
i vattenbad och rengör dem. Skär dem i mindre bitar och pressar dem i min råsaftcentrifug.
(Du kan också Riva dem grovt på ett rivjärn och trycka genom en trådsil). Blanda med pressat
äpple
citron
för att få högre halt av syra (du kan även använda 3,5 g Citronsyra/l men det vill inte jag ha i!)
ingefära
Yoghurt med stekt nektarin och kokoshavre 4 portioner
Rosta
2 dl havregryn
1 dl riven kokos
en torr, het stekpanna tills det får lite färg. Tillsätt
1/2 dl honung
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk färsk malda kardemummakärnor
1 krm salt
under omrörning några minuter. Sprid ut kokoshavren på ett bakplåtspapper och låt svalna. Dela och kärna ur
4 nektariner/persikor
Skär i klyftor och stek i
2 msk smör/neutral rapsolja
tills de får lite färg och mjuknar. Toppa
6 dl naturell yoghurt
med stekt nektarin, kokoshavre och gärna
färsk mynta
Njut!
Hett, färgglatt, nyttigt och gott
Serverat med svart ris och rivna morötter
Keema – indisk köttfärssås 8 portioner, 1 timme
Hetta upp
2 msk rapsolja
i en rymlig gryta på medelgod värme. Lägg i
2 msk finhackad chili,
1 tsk malda korianderfrön
1 tsk malen spiskummin
låt fräsa ett par minuter under omrörning. Tillsätt
4 dl finhackad gul lök
och fräs under omrörning tills den blir mjuk och börjar få färg. Rör ner
1 ½ msk finhackad vitlök
1 msk finriven ingefära
Fräs några minuter till under omrörning. Tillsätt
14 svartpepparkorn
1 svart kardemummakapsel
8 gröna kardemummakapslar
2 medelstora kanelstänger
2 tsk korianderfrön
1 tsk hel spiskummin
och fräs ytterligare någon minut. Höj värmen till strax under högsta nivå, tillsätt
1 kg kött färs
1 msk salt
Fräs det hela tills färsen får fin färg Rör ner
2 dl tjock yoghurt
och sjud i 20 minuter under lock. Rör ner
1 dl färsk hackad mynta
1 dl färsk hackad koriander
(200 g frysta ärter )
låt sjuda i ytterligare 4–5 minuter, nu utan lock. Smaka av. Servera med svart ris, chutney indiskt bröd, t ex roti, naan eller paratha