onsdag 6 december 2017

Äppelmos med smak av vanilj och kardemumma

Den här äppelmosen är fantastiskt god med alla äppelsorter. Själv använde jag Ingrid Marie som jag tycker är såväl vackra, hållbara och goda.

Äppelmos med smak av vanilj och kardemumma
Skala 
1 kg svenska äpplen (valfri sort) 
kärna ur dem och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med 
1 dl vatten (jag använde lite av den vaniljlag jag hade kvar från tidigare)
Låt koka på svag värme tills äpplena mjuknat i (ca 20 min, men det är olika tid beroende på äppelsort). Mosa äpplena med en potatisstöt eller en sked och låt gärna det finnas lite bitar kvar i moset). Rör i 
1 dl Rårörsocker 
1 urskrapad vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver 
Rör om tills sockret (och vaniljpulvret) smält.Tag kastrullen från plattan och mal
ca 1 tsk färskmalen kardemumma (du kan också blanda i malen kanel
i och häll upp moset på sterila burkar eller frys in det när det kallnat.