Riktigt gott med smak av jul är denna ljuvligt juliga
Glöggtiramisu 6 små port
Dela
2 ägg
i gula och vita. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum. Vispa äggulor luftiga med
1 1⁄2 dl florsocker
2 krm äkta vaniljpulver
i ett par minuter. Tillsätt
250 g mascarpone
Zest av 1⁄2 ekologisk citron
och vispa ihop till en jämn smet. Vänd försiktigt ner äggvitan. Doppa
8–9 pepparkakor i
1 dl vinglögg, röd eller vit
blandat med
1 dl starkt, kallt espresso. Varva doppade pepparkakor och smet i små glas eller i en stor form. Avsluta med smet. Ställ kallt i minst 1 timme men gärna över natten. Pudra över
Kan ni tänka er; jag har skördat min egen saffran för första gången! Något jag aldrig trott skulle vara möjligt. Fatta lyckan!
"Crocus sativus Saffranskrokus blommor på hösten, knölarna ger 1-5 blommor.
För att få fram kryddan saffran är det pistillens röda grenar man ska skörda ."
Sedan några år tillbaka finns saffransodlingar här i Sverige och krokuslökar finns även at köpa så jag köpte mina första lökar redan förra hösten, men först i år har de blommat så jag nu kunnat skörda. Bara några få strån än så länge i och med att bara två krokusar blommat och den ena, höll jag nästan på att missa så att den nästan blommat över. Trodde de skulle komma i september så var inte redo förrän nästa höst…
Min odlingsbalja är dock full av gröna strån så hoppas och tror att alla mina dussintalet lökar kommer att blomma och förhoppningsvis även dela sig så att jag får till än fler plantor! Saffranskrokus är fantastiskt roligt att odla och lyckan när en krokus tittat upp är närmast obeskrivbar. Jag har verkligen inte lyckats med mina odlingar denna säsong men nu när jag fått saffran känns det ändå som en helt fantastisk sommar! Jag kan ju erbjuda lökarna en någorlunda skyddad vintervila på max några minusgrader och skyddar odlingsbaljan med säckväv under de riktigt kalla dagarna, som tack och lov inte blir så många här på Österlens mittpunkt.
Går bra att plantera i kruka, plantera omgående. Fungerar bäst i södra Sverige,
men går självklart bra att experimentera med. Storlek: Sluthöjd: ca 8 cm
Planteringstid: När det är frostfritt Blomningstid: Oktober Läge: sol/halvskugga
Saffranskrokus säljs under säsong till oktober från åtminstone från åtminstone www.wexthuset.com och www.odla.nu. De doftar, är vackra och krokusblomman känns igen på de röda, långa stiften som sträcker sig utanför kronbladen. Sveriges största saffransodling är på friland på Gotländska Stafva gård med ca 100 000 knölar.
De trivs bäst i näringsrik, genomsläpplig jord på varm och solig plats är idealet för saffransknölen. En väldränerad jord och ett soligt, varmt läge är idealet, gärna i rosjord med tillsats av lera. De kan också drivas i kruka och då stå ganska tätt, men vid nästa omplantering ska de glesas ut. Då kan också sidolökar tas tillvara för att öka saffransbeståndet för vart år. Plantera knölarna 10-15 cm djupt med 5 cm avstånd. Denna lite djupare plantering än vanlig krokus säkrar en bättre övervintring. Plantera under sensommaren/tidiga hösten. Krukodlade knölar behöver ny näring på våren då tillväxten sker. Plantera då också gärna om och glesas ut dem och tar tillvara sidoknölarna och öka beståndet.
Samplantera med pilar, kinesisk gräslök och martorn.
Vattnasaffranskrokus under växtperioden augusti-november och under våren. Knölen har sedan sin viloperiod under sommaren då den vill vila skönt; varmt och torrt. Saffranskrokusknölarna gräver sig neråt i jorden av sig själva, de planterades grundare från början. Sommartid vilar knölarna och får då inte utsättas för väta, då ruttnar de. Därför är en väldränerad jord är ett måste för alla lök- och knölväxter. Skörda saffran: De röda märkena skördas när blomman är fullt utslagen. Torka gärna din saffran på vanligt hushållspapper. Det tar bara några dagar och förvara så din saffran torrt och mörkt!
Saffransblommorna är sterila, så saffranskrokus förökas med sidoknölar. Övervintring av saffranskrokus: Torrt och svalt. Knölarna klarar ner till - 7 grader om de skyddas av granris, snö eller annat isolerande material. Krukodlade knölar kan vara kvar i krukan som grävs ner eller ställs svalt och mörkt som i ett garage. Knölarna kan också grävas upp och förvaras svalt och mörkt. Vänta i så fall med att gräva upp dem tills plantan har vissnat ner helt och all näring gått tillbaka till knölarna.
Varje knöl får 1-5 väldoftande blommor, där pistillens röda, långa stift med tredelad märken sär själva saffranskryddan. Nyp eller klipps bort dem för hand bort och torka till saffran. Det är världens dyraste krydda så många vill försöka sig på att odla saffranskrokus. På grund av mildare klimat har allt fler svenska odlingar startat, främst i Skåne och på Gotland, där det är naturligt kalkrik jord som knölarna trivs med.
Redan i december 2018 skrev finlandssvenska Hufvudstadsbladet om Silvia Mutlu att "Det började som en vild chansning, men efter tre år [dvs 2015] kan Silvia Mutlu i skånska Staffanstorp konstatera att det går alldeles utmärkt att odla saffran i Sverige. I dag har hon norra Europas största saffransodling på frimark.---Varje år produceras omkring 300 ton saffran. Drygt hälften kommer från Iran. Saffran odlades 1500 f.Kr. i bland annat Egypten och på Kreta. I samband med festligheter i antikens Rom användes saffran för att skapa vällukt. I Norden omtalas kryddan första gången i samband med gravölet 1328 efter lagman Birger Petersson (heliga Birgittas far). Saffran som brödkrydda förekom vid danska hovet redan på 1400-talet, medan den i Sverige skall ha introducerats av Stockholmsbagaren Mårten Kemmecker (död 1675). Från Stockholm spreds saffran främst i Östsverige och brukades i festliga sammanhang, bland annat på Gotland i saffranspannkaka. Källa: SvD/Nationalecyklopedin.
– En dag hade mamma sett ett program på turkisk tv där de odlade saffran, och frågade om vi inte kunde prova det. Vi började googla efter information och efter några dagar beställde vi 8 000 saffranskrokusar från Nederländerna. Det var först när leveransen kom som jag började fatta vad som hände, säger Silvia Mutlu. Utan någon som helst grundläggande kunskap i saffransodling utöver det som familjen hittat på internet sattes de första lökarna i jorden i september 2015. De räknade inte med att få någon skörd det första året, men redan efter några månader kom de första blommorna.
– Det gick mycket bättre än vad vi hade förväntat oss, och sammanlagt fick vi fem gram saffran. Varje år sedan dess har antalet lökar utökats. I år sattes först 80 000–100 000 lökar från Iran. När det handlar om så stora mängder blir det lite svårt att hålla räkningen, säger Silvia Mutlu. Därefter sattes drygt 50 000 lökar från Bulgarien. En lök ger tre till fyra blommor .Det behövs drygt 100 000 blommor för att utvinna ett kilo saffran.
– Blommorna plockas för hand och det är mycket petigt att få ut saffranstrådarna. Alla hjälper till, till och med min lilla dotter. Hon är faktiskt bättre än vi på att pillra ut dem, säger hon. Saffran odlas främst i Iran, Afghanistan, Nordafrika och Sydeuropa och det behövs runt 100 000 blommor för att få ett kilo saffran. Priset varierar beroende på kvalitet, men ligger för tillfället på 6 euro per gram i Europa. Det är lätt att tro att Sveriges kyliga och blåsiga klimat skulle ställa till problem för krokusarna, men så är tydligen inte fallet.– Vintrarna i Iran och Afghanistan är betydligt kallare, så om de klarar kylan där så klarar de kylan här.Silvia Mutlu medger dock att det var nervöst när den första frosten och snön kom. Det visade sig dock inte vara något att oroa sig över, allt som händer är att blommorna stannar i utvecklingen tills det blir plusgrader igen. Det enda familjen gör för att saffranskrokusarna ska trivas är att rensa ogräs och skrämma bort fåglar. I övrigt sköter plantorna sig själva. De behöver varken besprutas eller bevattnas. Inte ens rådjuren verkar vara intresserade av blommorna.
– Ibland har vi sett spår på åkern, men de verkar inte ens ha smakat på blommorna. När blommorna har plockats och saffranet skördats ska det lufttorka i ett par dagar. Därefter förvaras saffranet i glasburkar. När Silvia Mutlu öppnar ett av locken sprids genast en doft av lussekatt. För någon som lever och andas saffran är doften dock inte längre associerad med enbart jul.– Vi har upptäckt att saffran funkar till så mycket mer. Oftast när vi lagar mat slänger vi i ett par strån bara för att experimentera. Fast mest passar den nog i bakning på grund av den söta aromen. I början fick vi jämföra blommorna som kom upp med bilder på nätet. Nu vaknar man med saffran och lägger sig med saffran, säger Silvia Mutlu.---.Lökarna planteras tidigt på hösten och blommar några månader senare. När de har slagit ut plockas de för hand. Även saffranstrådarna pillas ut för hand, vilket hela familjen hjälper till med."
Mycket äggvita i dessa äppel och pärontider är de bästa tänkbara förutsättningar för denna mumsiga dessert.
Äpple- och/eller päronmaräng
Sätt ugnen på 225˚C och vispa
1 äggvita/port
hårt. Vänd ned
1 klick honung/port
i smeten. Skala och klyfta
1äpple/port
1 päron/port
Blanda
1 tsk kanel/port
färskmalen kardemumma/port
1 klick honung/port
och vänd äpple- och/eller päronbitarna i så att alla täcks med kryddblandningen. Lägg allt i en smord alt. bakplåts-papperklädd form och klicka över marängsmeten. Grädda mitt i ugnen tills marängen fått färg.
En kan tycka att färdig ärtsoppa är så billig att det är onödigt att göra från grunden, men den blir ju sö mycket godare med precis de smaker en gillar bäst. Så här gör jag
Klassisk ärtsoppa 8 port
Blötlägg
5 hg gula ärtor (1 frp) i
3 l vatten, till blötläggning
dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen. Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat
3 l vatten
Tillsätt
timjan efter smak
1 tsk mejram
10 pepparkorn
Ev 4 hela nejlikor
Skala
2 gula lökar
och lägg i den tillsammans med
2 morötter
(båda ska vara hela). Lägg även i
400 g rimmat tärnat fläsk
Låt ärtorna koka tills de är mjuka 4 h fick min koka (men håll ett öga på den rimmade bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört.) Rör om då och då i ärtorna och avlägsna skum (och ärtskal) från ytan av soppan. Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och hur hårt man kokar. Koktiden kan också variera lite, beroende på bogens kvalitét. Ta upp ev kryddnejlikofrön. Krydda till slut soppan med
4 msk skånsk senap.
Servera gärna med en klick senap bredvid. Kanske ett glas punch med? Mums!
Har fått massor med amerikanska blåbär i år och upptäckte att jag inte lagt ut något recept på gelato tidigare. Därför gör jag det nu istället.
Min käraste undrar om han någonsin ätit en godare glass och den är rätt snygg också
Jag hade ju trott att gelatoalltid görs utan ägg och på mjölk, istället för grädde, så blev därför väldigt förvånad över alla innehållsförteckningar (och recept) som ändå innehåller det. Nyligen läste jag dock följande (på nedersta receptet) att ”Detta är en typisk syditaliensk glass [min kursivering], gjord på mjölk och utan ägg vilket gör att den är mager och upplevs som lätt och frisk. När man känt den fylliga, fina chokladsmaken är det få som tror att den är gjord på vanlig kakao.”
(Om du använder frysta bär behöver de inte tinas. Jag använde nyplockade amerikanska blåbär)
40 g glykos eller honung
1 1/2 dl grädde
120 g florsocker (1 1/2 dl)
Rör tills allt löst sig. Blanda ner bären och vispa eller mixa lite, men smeten ska inte vara helt slät. Tillsätt
2 dl mjölk
och blanda.
Vispa ner
1/2 krm äkta vaniljpulver
(1 msk finrivet citronskal)
Rosta
Valfria nötter (jag delade valnötter i mindre bitar)
i salt
i en torr panna tills det doftar rostat. Låt svalna och blanda i.
Låt gärna hela smeten stå i kallt vatten innan du använder din glassmaskin enl instruktionerna eller ställer i frysen. Rör om var timme i 4 h o sedan avnjuter den..
En annan gelato-variant som du smaksätter efter behag
Gelato al cioccolato - Chokladglass från Sicilien
Blanda
175 g socker
80 g kakao
2 msk maizena
i en kastrull.
Tillsätt hälften av
7 ½ dl mjölk
och vispa tills det löses. Värm blandningen under ständig omrörning. Tillsätt resten av mjölken efter ett tag.
Värm under omrörning tills det tjocknar till en lätt kräm.
Kyl i ett vattenbad eller i kylskåpet.
Frys den kalla krämen i en glassmaskin enligt tillverkarens beskrivnings.
Jag älskar rabarber och flyttade med min smultronrabarberplanta från Gretero men den törs jag inte skörda så mycket från så här bara ett halvår efter planeringen. Hade dock sådan oerhörd tur att jag gick en enorm rabarberskörd av en vän som får mer än
Har därför kunnat använda mina gamla rabarberrecept samtidigt som jag kunnat testa två nya, som blev enormt lyckade.
frysa.
(S k) Rabarberketchup men vill hellre kalla den chilisås med rabarber