onsdag 31 januari 2018

Flow - skuggor och högdagrar

Med flow vid staffliet
För tillfället har jag riktigt flow i måleriet och har dels målat ett beställningsverk till en vän i Spanien. Han ville ha en flamencodansös där rörelsen är tydlig. Målade därför en sådan, på vackra Plaza de los Naranjas i Marbella, som jag besökte i december.
Flamenco en Plaza de los Naranjas
Jag har också påbörjat en ny serie med skuggor och högdagrar, Elucidat et Obumbratio, som du kan se två målningar av nedan:
Elucidat et Obumbratio II 
De är alla målade på duk i strl 50 x 36.
Elucidat et Obumbratio I
  Och så har jag avslutat några Bluff-målningar med, men de känns lite inaktuella nu (som tur är!)

tisdag 30 januari 2018

Hjärnan hotad (men botad av rätt kost o benbuljong)

Direktlänken mellan vår hjärna och tarmarna, som alltså innebär att tarmproblem även påverkar vår hjärna och kognitiva förmåga, är ett otvivelaktigt faktum. Det är något som inte bara  (tidigare nämnda) Kathleen Desmaisons och David Perlmutter utan även bl a Giulia Enders betonat. Därför lägger vi nu om kosten enligt bl a Autoimmun Kokbok av Karl Hultén och Cecilia Nisbet Nilsson och särskilt Hotet mot din Hjärna av David Perlmutter, som jag tidigare berättat. Mats Lindgrens hälsoresa, där han berättar om att i mer än 30 år ha varit "förgiftad av för mycket glukos [socker] i blodomloppet. Resultatet av det är att jag varit ytterst inflammationskänslig och blivit förkyld bara någon tittat på mig. ---Min värld har kretsat kring kronisk bronkit, prostatabesvär, kronisk värk, ledbesvär m.m. På senare år har dessa sjukdomar kompletterats med diabetes och hjärt-kärlbesvär. Min diabetes debuterade på allvar när jag försökte bota mina ständiga inflammationer med att pressa apelsiner varje morgon. C-vitamin är ju det bästa, det vet ju alla! Innan diabetesdebuten hade jag prediabetes i över 30 år utan att veta om det."  
Autoimmun Kokbok av Karl Hultén och Cecilia Nisbet
Nilsson och David Perlmutters Hotet mot din Hjärna
Lindgren fortsätter sin historia: "Jag började medicinera mot diabetes och hjärt-kärlbesvären. Enligt min läkare var jag nu inne i 'Naturalförloppet' som innebär att man bara blir sjukare och sjukare och till slut dör i någon hjärtsjukdom. Jag hade tur, av en slump gick jag på en av Annika Dahlqvists föreläsningar om LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mer fett.  
Efter tre månader med den nya kosten var jag helt frisk från både diabetes och hjärtbesvär.Inga mediciner alls! [Min kursivering] Efter fyra månader släppte min kroniska värk i i axlar, nacke och rygg. Ledbesvären som jag haft i fingrar och tår var nu ett minne blott. Min sambo, Maggan, som solidariskt bytte till samma kost som mig, blev frisk från migrän och svår eksem som hon haft sedan tonåren. En ytterligare bonus var att jag gick ner 9 kilo i vikt."
En dags meny för vattenfastamorgon-shot (som hållit mig frisk i ca 1½ år: 
½  pressad ekologisk citron,1 tsk kokosolja, 1 tsk honung, kokhett vatten,

riven ingefära, gurkmeja och nymald peppar). Ett glas färskpressade
morötter och rödbetor liksom benbuljong av kyckling och räkor
(infrusna i istärningspåsar)
Jag vet att jag tidigare varit kritisk mot lchf, men de vittnesmål jag nu läst och hört om, samt det faktum att kroppen själv kan tillverka sitt eget glukos, ketoner; av ketogen kost kommer vi i ketos, då ketoner, som du kan läsa mycket mer om här, bildas. Det har fått mig att omvärdera det och jag stinker själv ättika nu på tredje dagen av vattenfasta, vilket innebär att jag är i ketos.  Min käraste, som länge varit inne på paleo-kost, stenålderskost, som påminner om lchf, har, utöver Kathleen DesMaisons fantastiska Slut på sockersuget: potatis - inte Prozac (som jag skrev om härrekommenderat. 
Perlmutters upplysande Hotet mot din hjärna den överaskande och skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och socker långsamt dödar ditt mest känsliga organDen har så enormt mycket att komma med så verkligen måste rekommendera och även betona delar ur den här.
Viktigt ur Hotet mot din hjärna : den överraskande och
skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och

socker långsamt dödar ditt mest känsliga organ

David Perlmutter är neurolog, forskare och professor vid University of Miami Miller School of Medicine 
skrev 
Hotet mot din Hjärna. Han berättar där hur han studerat hur förändrad kost och fasta påverkat hans patienters hälsa. Genom att enl. hans rekommendation utesluta gluten, socker och t o m s.k. "hälsosamma kolhydrater"(som fullkorn) blivit bättre i såväl demensADHDångestkronisk huvudvärk och depression.) 
Därutöver har dr Perlmutter många goda argument om varför man bör lägga om kosten: ”När du ställer om din kropps metabolism från kolhydrater till fett och protein kommer du att märka att du enklare kan förverkliga flera av dina målsättningar, som att gå ned i vikt enkelt och sedan hålla vikten, ha mer energi i vardagen, sova bättre, bli mer kreativ och produktiv, få ett bättre minne och en skarpare hjärna samt ett förbättrat sexliv. Plus att du naturligtvis, skyddar don hjärna” som han skriver i Hotet mot din Hjärna [Grain Brain].  När den kom ut 2013 retade han sannerligen upp många och väckte bestörtning eftersom han menade att kolhydrater allvarligt kan skada hjärnan.
Giulia Enders Charmen med Tarmen

Perlmutter lyfter här fram kunskap som funnits inom medicinsk litteratur sedan decennier om hur kolhydrater, och främst gluten, han allvarligt skada hjärnan. Även så kallade hälsosamma kolhydrater, som fullkorn, kan orsaka demens, ADHD, ångest, kronisk huvudvärk och depression. Han ger en fyra veckors livsstilsplan för mat- sov- och motionsvanor för att hjälpa dig tbli friskare och minska risken för långsiktiga hjärnskador.  Han skriver om riskfaktorer, kolhydratberoende, socker, fasta, motion, sömn och återhämtning. 
Bl a skriver han i början av boken om hur kosten påverkar oss mer än våra gener; se nedan!
Han fortsätter något lugnande:
Dr Perlmutter rekommenderar, utöver surkål, benbuljong för bästa tänkbara hälsa. När jag kokade sådan använde jag mig av benen från en kyckling jag tillagat i lergryta och det blev riktigt gott!

Kokade benbuljong enl recept ur Autoimmun Kokbok så här: 
Samla ihop
1 kg broskrika ben från nöt, lamm, kyckling eller vilt (se olika koktid) alt skal av skaldjur 
använde mig av kycklingben efter att ha ugnsstekt sådan i lergryta) och lägg i en gryta och fyll med
vatten (så att benen täcks) 
Tillsätt
1 msk äppelcidervinäger 
salt (1 tsk per liter vatten)
2 lagerblad 
pepparkorn 
Krydda efter tycke och smak med t ex
Ingefära, lagerblad, libbsticka och selleri
½  färskpressad citron
för att laka ur mer av mineralerna som finns i benen. Koka 5 – 48 h beroende på typ av ben.
Kyckling och fisk ca 5-10 timmar, lamm ca 10-20 timmar och nöt ca 20-30 timmar.
Se till att det småputtrar och inte kokar för hårt. Du kan koka på spisen, i en långsamkokare (slow-cooker) eller i en tryckkokare. I tryckkokare halverar du tiden. Använd sil för att separera benen från buljongen och frys in buljongen i lagom mängd för användning i framtiden. Buljongen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. När buljongen har kylts ner i kylskåpet ska det bli ett lock av fett som lägger sig ovanpå buljongen som är som gelé pga gelatinet. Fettet kan du ta bort och använda för stekning eller blanda ner i buljongen. Drick buljongen som den är eller koka den tillsammans med grönsaker eller rotfrukter och gör en god soppa!
Sjöb häller jag upp den i istärningspåsar och fryser in. Perfekt som ingrediens i soppor, grytor mm.

måndag 29 januari 2018

Manlig hysteri

Ola Åstrand delade modigt med sig om om manlig hysteri vid sin samlingsutställning Male Hysteria på Ystad konstmuseum 2 dec – 28 januari 2018. Det är en samlingsutställning med hans verk från 1980-90-tal som han även uppdaterats. 
Jag åg den fantastiska utställningen i samband med ett Konstsamtal mellan Åstrand ochYrr Jónasdóttir, som inleddes med en film om Åstrands alkoholism gjord av hans dotter, som arbetsprov till en filmskola. 
Åstrand växte upp och inledde sitt konstnbärskap i brytningstiden mellan progg och punk, vilka båda påverkat hans konst mycket. Jag la t ex märke till den gamla ksmb-låten Jag är Ingenting i hans Hästar. Han menar också att hans konst bör ha ett uppdrag och har spelat med bl a Stry Terrarie
 Hans humoristiska leranimationer visades:
 Liksomobjekten Pojkhudar och Hippie.
 Skjortor är gigantiska och från 1989 - 2000
 Trappan (2012) och I Kontrollrummet (2003-2017) 
 Riktigt givande utställning och konstsamtal!

söndag 28 januari 2018

Q10 för att sänka blodtrycket o mycket annat

Min käraste äter antioxidanten Q10 som han rekommenderar att även jag ska äta mot mitt höga blodtryckQ10  är ett coenzym, dvs ett kroppseget ämne som är vitaminlikt och har flera funktioner i kroppen. Q10 finns i våra vitala organ och celler, t ex finns stora koncentrationer i hjärtat och i vårt immunsystems celler. För att ta väl hand om hjärtat och undvika hjärt- och kärlsjukdomar rekommenderas därför tillskott av Q10. Den kroppsegna tillverkningen sker i levern och en liten mängd får vi även i oss från maten, t ex av rapsolja och makrill. Den kroppsegna produktionen minskas dock med åren och börjar avta redan när vi är i 30-årsåldern. Låga nivåer av Q10 kan upplevas som orkeslöshet och i värsta fall också hjärt- och kärlproblem.  Q10 är verksam i cellernas mitokondrier, där all energiomvandling sker,  så att kroppen kan använda energin från näringsämnena vi äter. Dessutom är ubiqunonQ10 enormt viktigt för att motverka parodontit, dvs tandlossning.

Bild lånad från pushiv.com
Antioxidanten Q10 spelar en viktig roll också när den motverkar att cellerna bryts ner av fria radikaler och den motverkar även oxidering av LDL-kolesterolet (dvs det onda kolesterolet).  Under 1990-talet påstods Q10 vara bra för såväl hjärta och hjärna liksom för immunsystem och dessutom var det uppiggande. Nya studier av Q10 genomfördes i Danmark och undersökte patienter som medicinerades för hjärtsvikt. Över 400 patienter deltog, varav hälften av dem utöver sin vanliga medicin även fick 300 mg Q10 dagligen under två års tid, medan en kontrollgrupp fick placebo. Resultatet fastställdes till att revolutionerande ca 43 % av patienterna som åt Q10 som kompletterande tillskott fick färre komplikationer för de med slutsatsen att Q10 kan ha stor betydelse för hjärt- och kärlhälsan. Svenskt kosttillskott.se skriver att "Q10 kan användas av den som vill säkerställa sitt intag av ämnet och kan speciellt gynna oss ju äldre vi blir för en normal hjärt- och kärlhälsa eller vid tillfällen då energinivån upplevs låg. Q10 kan även ätas som en antioxidant och för ett normalt immunsystem.  I kosttillskott benämns Q10 som ubikinon, som är namnet på Q10 i kemisk form. Det är lätt för kroppen att ta upp och motsvarar det ämne som kroppen tillverkar själv. Vill du testa ett tillskott med Q10 bör du veta att det är ett fettlösligt ämne som behöver närvaro av fett för att kunna tas upp. Ät därför Q10 tillsammans med en måltid.”  

tisdag 23 januari 2018

Urgod (autoimmun) nötgröt utan gluten och laktos

Vi lägger om kosten till autoimmun (som kan hjälpa kroppen att hantera kronisk inflammation och lugna immunförsvaret för att underlätta läkning) och glutenfri sådan för våra hjärnors (och min kärastes hjärtas) skull. Jag fick fantastiskt god Nötgröt utan gluten och laktos, med mosad banan, mandel och valnötter härom morgonen, så det receptet delar jag gärna med mig av. 
Nötgröt med msm nyponskal och brännässla på
och det äter en helst med osötad mandelmjölk till

Receptet kommer ur David Perlmutters Hotet mot din Hjärna och det är verkligen en underbart god gröt (som där kallas Havrefri Havregröt [Oatless Oatmeal] 2 port.
Mixa
½dl osaltade valnötter 
½ dl osaltade mandlar
2 msk linfrö
1 tsk malen kryddpeppar
3 ägg
½ - 1 banan
1 msk mandelsmör (mixade skållade mandlar blir smörlikt på samma sätt som mandelmassa görs) 
så allt blandas väl. Värm i kastrull på låg värme under omrörning till önskad konsistens. Servera med
osötad mandelmjölk
Autoimmun Kokbok av Karl Hultén och Cecilia Nisbet
Nilsson
 och David Perlmutters Hotet mot din Hjärna

Njut av en nyttig frukost som även är himmelskt god, autoimmun, liksom gluten- och laktosfri

måndag 22 januari 2018

Glutenfria (mumma- , tosca- eller kanel)bullar

Fantastiskt goda bullar (eller rättare sagt snurror) med tre olika fyllningar som också är glutenfria bakas som Daniel Lindeberg tipsade om i DN. Receptet står, som oftast när det gäller professionell bakning, i vikt istället för rymdmått. Det innebär att det inte går att byta vetemjölet mot mandelmjöl och psyulliumhusk rakt av med tanke på att 1dl mandelmjöl väger 45g medan 1 dl vetemjöl=60g. Det innebär att 1150 g vete=19 dl->580 g mandelmjöl och 290 g husk

Vetedeg
Blanda
500 g vatten 
580 g mandelmjöl 
290 g psyulliumhusk
200 g råsocker 
200 g normalsaltat smör 
25 g grovmalen kardemumma 
70 g jäst 
15 g salt 
1 ägg
i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet cirka 5 minuter.
[Alt. om du blandar för hand:
"Autolys: En teknik som ofta används vid brödbakning, vilket innebär att du blandar samman
500 g vatten 
580 g mandelmjöl 
290 g psyulliumhusk
under cirka 2 minuter. Täck bunken med en handduk och låt stå i rumstemperatur 30–60 minuter. Mjölet kommer att svälla i vattnet och bli enklare att knåda.
Lös upp
70 g jäst  i
2 msk kallt vatten.
Tillsätt
200 g råsocker 
25 g grovmalen kardemumma 
70 g jäst 
15 g salt 
1 ägg
och knåda degen cirka 10 minuter, tills du har fått en homogen och elastisk deg. Tillsätt
200 g normalsaltat smör 
(smöret hämmar glutenutvecklingen i degen och kan med fördel tillsättas senare när degen blandas för hand) och knåda 5 minuter till, tills allt är väl blandat.]
Öka hastigheten till medel och kör ytterligare cirka 5 minuter, tills degen är homogen och fått bra glutenutveckling. Testa genom att göra ett glutenfönster: Ta en degboll och dra ut så det bildas ett fönster. Om degen håller ihop och inte går sönder har du en bra glutenutveckling och en bra grunddeg. Ta upp degen ur bunken och lägg den på bakbordet. Platta ut den till en cirka 30x25 cm stor rektangel, lägg på en bricka och ställ in i kylen 1–2 timmar, tills degen är kall.

För att göra ca 30 Mummabullar:
Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften med händerna för att underlätta utkavlingen.  ”Dofta” bordet genom att kasta ut lite mjöl, och kavla ut degen till en cirka 50x50 cm stor rektangel som är cirka 4 mm tjock. Lyft degen några gånger under utbakningen så att spänningarna släpper. Bred ut
500 g rumstempererat smör 
på hela degen. Strö över
25 g grovmalen kardemumma 
2 dl råsocker 
1½ dl florsocker  (det är viktigt då det hjälper till att binda upp smöret, så det stannar i bullen och inte rinner ut på plåten.)
Gör ett treslag (det vill säga vik in degen två tredjedelar från höger till vänster, varpå den vänstra kvarvarande tredjedelen viks över till höger och på så vis bildar tre lager).

Kavla ut degen till en cirka 70x30 cm stor rektangel. Skär med hjälp av en pizzaslicer, degskrapa  eller med en kniv, c:a 1–1½ cm breda remsor. Ta en remsa i taget och tvinna. Släpp spänningen genom att lyfta degen ett par gånger. Börja snurra bullen runt vänster pek- och långfinger och snurra ett par varv. Vänd bullen 90 grader och snurra runt sista biten så att den ligger över mitten på bullen och ändbiten är mitt under. Lägg bullarna i formar på plåtar med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1–2 timmar.
Ta ut dem ur ugnen och ställ i rumstemperatur. Sätt ugnen på 220 grader varmluft och låt den komma upp i rätt gradantal. Rör ihop
2 ägg 
1 nypa salt 1 tsk vatten
och pensla bullarna. Strö över
1 dl pärlsocker 
3 msk nymalen kardemumma.
Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, cirka 8–10 minuter. Koka under tiden ihop
1 dl råsocker 
1 dl vatten 
i en kastrull, låt svalna. Ställ åt sidan.Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlagen och låt bullarna svalna på ett galler.
Ca 30 Toscabullar gör du på samma sätt genom att koka upp
50 g vispgrädde 
50 g glykos 
i en kastrull. Tillsätt
50 g smör 
50 g strösocker 
och koka på medelvärme till en ljus karamell. Tillsätt
50 g mandel, hyvlad eller strimlad 
och rör om. Häll upp i en bunke och täck med plastfolie. Låt svalna i rumstemperatur. Följ så receptet ovan men fyll med ihopblandat 
500 g mandelmassa 
300 g rumstempererat smör, tärnat 
25 g malen kanel 
3 msk vatten 
Fördela toscablandningen i mitten på varje bulle, cirka 8 g per bulle.
Blanda så ihop
2 ägg 
1 nypa salt 
1 tsk vatten
 och pensla bullarna. Baka mitt i ugnen, helst en plåt i taget, c:a 10 minuter. Koka under tiden ihop
1 dl strösocker 
1 dl vatten
Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlagen. Låt svalna på ett galler.

Slutligen då ca 30 kanelbullar
Blanda
500 g mandelmassa 
300 g rumstempererat smör, tärnat 
(lättast att göra detta i degblandaren), tillsätt lite smör i taget så undviker du klumpar. Blanda
25 g malen kanel 
3 msk vatten 
tillsätt i smörblandningen.
Ta vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften med händerna för att underlätta utkavlingen. ”Dofta” bordet genom att kasta ut lite mjöl, och kavla ut degen till en cirka 50x50 cm stor rektangel som är cirka 4 mm tjock. Lyft degen några gånger under utbakningen så att spänningarna släpper.
Bred ut fyllningen ovan på degen. Rulla ihop degen på längden till en lång rulle, cirka 7–8 cm tjock. Skär med en vass kniv cirka 1½ cm tjocka bitar à 80–90 g. Lägg bullarna i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1–2 timmar. a ut dem ur ugnen och ställ i rumstemperatur. Sätt ugnen på 220 grader varmluft och låt den komma upp i rätt gradantal. Rör ihop
2 ägg 
1 nypa salt 
1 tsk vatten 
 och pensla bullarna. Strö över
1 dl pärlsocker 
½ dl flagad mandel
Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, c:a 8–10 minuter. Koka under tiden ihop
1 dl strösocker 
1 dl vatten
Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlagen. Låt svalna på ett galler.
Ur Daniel Lindebergs Bullar (Natur & Kultur)

måndag 8 januari 2018

‪Stereotonin=maxa kroppens serotonin o betaendorfin med mat!

Stereotonin -[dvs serotonin i stereo] är en ordvits min käraste kom på härom dagen, när jag kokade 2 potatisar till oss var för att äta tillsammans med varsin banan strax innan vi la oss härom kvällen. Varför då detta kan man undra. Han tipsade mig tidigare om en bok jag verkligen vill tipsa vidare om eftersom jag mystiskt nog inte ens hört talas om den tidigare trots allt jag läst om kost, antidepressiv medicinering och även just socker i flera decennier.

Det handlar om Slut på sockersuget. potatis - inte Prozac av Kathleen DesMaisons, som är fil.dr o världsledande sockerexpert. Boken kom ut redan 1999 som Potatis inte prozac och då fokuserades det på hur denna metod, eller snarare diet mot sockerberoende, kan kurera depression med mat istället för mediciner.  Den återutgavs 2003 med titeltillägget Slut på sockersuget och där betonas att metoden inte bör kallas bantning, samtidigt som alla problem med just socker då var omdiskuterat. Enligt DesMaisons ska potatis ätas innan läggdags och det funkar med alla potatissorter. Förslagsvis bakade men eftersom GI sänks i potatis som inte är nykokt föreslår jag en kall kokt, som inte ska ätas med protein, eftersom det försvårar bildandet av serotonin. Banan ska också vara bra för serotonin, så det är själva stereo-effekten i stereotoninet.
Sockersuget. potatis - inte Prozac av Kathleen
DesMaisons
, som är fil.dr o världensledande
 
.  
DesMaisons beskriver hur hon med framgång behandlat beroenden, såsom alkohol- och matmissbruk, liksom depression av olika slag genom att balansera hjärnans kemi (som jag beskrivit noga bl a här). Det har hon gjort med hjälp av mat. Hon skriver bl a att sockerberoende även riskerar att bli alkoholister eftersom de ämnen som saknas hos dm båda är serotonin och betaendorfin (som är helt nytt för mig) och som fungerar smärtstillande (som en opioid) och som finns rikligt i just potatis.
Det här är egentligen mest sådant jag levt efter i decennier, som de 7 reglerna:
1. Ät frukost, som liksom alla mål ska innehålla protein (ca 30 g/mål eller så mycket som din och knytnäve) långsamma kolhydrater, dvs med lågt GI
2. Skriv upp allt du äter och hur du mått både fysiskt o mentalt, så du förstår hur olika mat påverkar dig
3. Ät tre mål om dagen på fasta tider 4. Höj din naturliga serotonin-nivå genom att äta vitaminer
5. Uteslut vit mat som vetemjöl, pasta och ris. Ät istället fullkorn och brun mat, dvs fullkorn, bönor och mat lagad från grunden.
6. Minska eller uteslut allt socker.
7. Finn en lugn plats där du kan lära dig nya färdigheter.
Metoden handlar om vad man bör äta och inte samt när för att maxa kroppens serotonin-nivå, som våra  nervceller själva kan  bilda genom att omvandla aminosyran tryptofan Här kommer vi till det jag tycker är mest intressant; tryptofan får vi i oss genom maten! Bl a innehåller kött, mjölk, ägg, bananer, spannmålsprodukter, tomater och särskilt potatis (som också innehåller mycket [resistent] stärkelse). Hon tipsar om att äta bakad potatis före sänggåendet (annars främst proteiner och sista gången minst 2 h före potatisen) också för att betaendorfin är viktigt för sömnen. Det påverkar självförtroendet, optimism och att känna sig delaktig. Det tycks alltså till stor del vara betaendorfin jag skulle behövt under den tid jag känt mig ensam och exkluderad. Det är också betaendorfin som ligger bakom det som kallas Runner's high, som löpare talar lyriskt om. En låg nivå av betaendorfin innebär att hjärnan ökar antalet receptorer [mottagare] för det så att det blir en ond cirkel att kroppen vill ha alltmer t ex socker eller alkohol, som båda frisätter mycket betaendorfin .
Som du ser i klippet ovan ökar kroppen produktion av betaendorfin av motion, musik, bra sex. skratt, meditation, bön och doften av apelsin. M a o som med oxytocin njut av allt sådant med!

lördag 6 januari 2018

Tunnbröd (på bak/pizzasten eller järn stekpanna)

När jag var barn hade farmor en vedeldad bakstuga på gården där det bakades underbart doftande o välsmakande tunnbröd till alla årets alla högtider. Där var farfar uppe o eldade med björkved redan mitt i natten och sedan började det bakas redan i ottan. Det var dock bara farmors svägerskor o systrar som fick vara med och baka, så barn och barnbarn lärde sig aldrig, trots att vi ofta åkte dit tidigt för att hjälpa till. Då var det dock nästan alltid redan fördigbakat. Till julafton bakade jag dock även mjukt tunnbröd i år. Det gjorde jag så här, med vad jag tror är farmors recept som Maja fick ärva i hennes receptsamling:
Tunnbröd med getmese på bild från 2012  
Tunnbröd, ca 12 kakor
Smula
1/2 paket jäst 
i en bunke.  Värm
5 dl mjölk 
till 37 grader och häll över jästen och rör.
Tillsätt ¨
50 g rumsvarmt smör 
1/2 tsk salt 
1 påse färdigblandade brödkryddor  alt.
1-2 tsk anisfrön 
1-2 tsk fänkålsfrön  
1/2 tsk hjorthonssalt  
1 1/2 dl fullkorns dinkelmjöl 
2 dl rågsikt  
7 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl 
Rör ihop till en deg och låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek. När degen jäst klart delar du den i 12 lika stora bitar, forma degen till en boll och kavlar ut på ett bakbord som är rejält mjölat med
kruskakli eller grovt rågmjöl alt.dinkelmjöl
och använd kruskavel på slutet. Baka mitt i ugnen i ca 1-2 minuter, är de i ugnen för länge blir det vad som i Jämtland kallas pickebröd (hårt tunnbröd) 
Om du vill baka i ugn med pizzasten sätter du in stenen i en kall ugn och sätter ugnen på ca 250 grader. Jag gjorde tunnbrödet i en torr stekpanna av järn, då jag stekte dem i ca 2 minuter på var sida till fin färg.
Ett annat (snabbare) sätt att göra tunnbröd är så här:
3-minuters tunnbröd 6–8 st
och de mjuka, goda bröden tar bara ca 3 minuter att grädda i stekpannan.
Nyp ihop
50 g smör, rumsvarmt 
2 dl rågsikt 
3 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bakpulver 
anisfrön och fänkålsfrön enl smak
1/2 tsk hjorthornssalt  
1 tsk salt 
och tillsätt
2 ½ dl filmjölk
och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla degen ett varv i mjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna. Dela degen i 6–8 bitar. Kavla ut degbitarna till rundlar, 2–3 mm tunna. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel. Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme. Pudra lite mjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1 ½ min per sida. Anpassa värmen hela tiden så att brödet inte bränns. Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan gräddnings-tiden, den kan variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre

fredag 5 januari 2018

Saffransoppa med laxfile

Gjorde en fantastiskt god saffranssoppa med laxfile i 2 port gjorde jag i mellandagarna så här enkelt:

Jag hackade
2 sharlottenlökar
2 klyftor vitlök
och fräste i
en skvätt rapsolja
med
½ g saffran
Jag skalade och skivade så
2 morötter
och fräste med. Tillsatte så
½ l vatten
buljongpulver
råsocker
chili
dragon
passerade tomater
Och lät småputtra med
2 laxfileer 
tills morötterna är al dente och laxen blivit ljusare och fallit isär lite. Tillsatte
timjan
salt
efter smak och serverade med
en klick creme fraishe
En riktig höjdare, särskilt för laxälskande mig!

torsdag 4 januari 2018

Fräsch Branteviksill ((och senapssill) i Sillastaden

Till jul gjorde jag inte bara en massa olika gravade laxar utan också egen sill. Bor ju ändå i Sillastaden, så fattas bara annat:
Oerhört smakfull Brantevikssill lagar du så här enkelt med
Finhacka 
2 stora gula lökar 
2 stora röda lökar 
zesta  
1 citron  
Finhacka
1 stort knippe dill 
Blanda i
2 lagerblad
Lägg i
1 förpackning 5-minuters inläggningssill (à 420 g) 
och låt stå över natten.

Senapssill gör du på samma sätt men 
Blanda 
½ dl Dijon senap 
½ dl skånsk senap 
3/4 dl Brun Farin 
2 tsk vitvinsvinäger 
i en bunke. Vispa droppvis ner 
½ dl olja 
Rör i
½ dl hackad dill 
½ dl hackad purjolök 
Smaka av 
salt och peppar
Vänd ner 
1 förpackning 5-minuters inläggningssill (à 420 g) 
i såsen.

Naturligtvis godast i Sillastaden till jul!

onsdag 3 januari 2018

Positivt vara en nolla!

Att jag är en positiv nolla är faktiskt väldigt bra inser jag när jag läser denna artikel ur Illustrerad vetenskap.
Forskning ledd av master-studenten Tessa Kole vid University Medical Centre Groningen visade 2017 att din blodtyp har stor betydelse för din hälsa. Blodgrupp 0 visade sig nämligen skydda mot cancer, medan alla de andra blodgrupperna löper ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar liksom för minnesbesvär.
Blodgrupperna upptäckten redan 1901, men är ändå ett mysterium för läkarna, som försökt komma fram till just vad blodgrupperna har för betydelse för oss.

Jag läser att blodgrupp 0 statistiskt sett innebär att en kan "se fram emot ett liv utan cancer, minnesförlust och hjärtsjukdomar." I och för sig så har min far, som också har blodgrupp drabbats av cancer medan jag själv har stora minnesproblem, men de har andra orsaker
Så fördelar sig de fyra huvudtyperna av blodgrupper på över världen. 
Men det förekommer också regionala skillnader och i Latinamerika
har en stor del blodgrupp 0, medan de flesta skandinaver
har blodgrupp A." Bild lånad från Illustrerad vetenskap  
"En annan anmärkningsvärd studie visar att människor med blodgrupp AB har hela 82 procents större risk för att få problem med minnet än andra blodgrupper [genomgående mins kursiveringar.] Forskarnas förklaring är att din blodgrupp bestämmer hur lätt blodet stelnar, och att vissa blodgrupper stelnar lättare så att man får små blodproppar och på så sätt svårare att minnas. 
FAKTA: Blodgrupper indelas efter antigener Systemet som delar in blodgrupperna i fyra huvudblodgrupper kallas "AB0". Det bygger på att vissa röda blodcellers yta är täckt av olika antigener (sockerämnen) som kallas A eller B, medan andra inte har några antigener (0).  
Ett annat blodgruppssystem, Rhesus, delar grovt sagt in blodtyperna i grupper som innehåller antigenen D (Rh-positiv), och de som inte gör det (Rh-negativ). Därför talar man vanligtvis om åtta blodgrupper: A, B, AB och 0 som antingen är Rh-positiv eller Rh-negativ.  Det är viktigt att känna till sin Rhesus-status eftersom blandning av de två blodgrupperna kan medföra allvarliga komplikationer för Rh-negativa." Personligen har jag alltså blodgrupp 0 och är Rh-negativ."

Ovan kan du se och höra Type 0 Negative med 
September Sun