söndag 31 maj 2015

Smaskig Rabarberkaka med mandel och kardemumma till mor?

plockad rabarber under min Sakura i blom 
Nu något riktigt gott av rabarber, som växer otroligt bra på min kolonilott! Det är ju helt magiskt gott med rabarber och kardemumma. Det är Roy Fares recept som jag omarbetat.
Du behöver en våg för att väga alla ingredienser och
du bör mala kardemummakärnor direkt ur en kvarn
Rabarberkaka med mandel och kardemumma
Sätt ugnen på 200°, smöra in en en form med löstagbar kant. 
3 skalade stjälkar rabarber
Vispa
150 g rumstempererat smör
150 g kokossocker (1 3/4 dl)
luftigt. Tillsätt så
110 g ägg (2 st) rumstemperatur
ett i taget
30 g äggula (2 st) rumstemperatur
Blanda så ihop
150 g mandelmjöl (3 dl)
1/2 dl fiberhusk
7 g bakpulver (1 1/2tsk)
10 g vaniljsocker (1msk)
4 g kardemumma(1/2 tsk)
Sikta den torra blandningen i äggsmeten till en slät och fin smet.
Fördela smeten i formen och toppa med rabarbern, som du antingen kan lägga i på längden, eller skära i bitar. Lägger du i dem så här på längden blir det dock svårare att skära fina raka bitar.
Blanda ihop
kokossocker och
färskmalen kardemumma
 och strö över samt toppa med
hyvlad mandel
Grädda mitt i ugnen, sänk värmen till 180°, i 25 till 30 minuter, tills kakan släppt i kanterna. Ta ut och låt svalna. Servera med
Leilas rårörda vaniljkräm
Ett perfekt sätt att fira mor idag!

lördag 30 maj 2015

Överraskande fikaupplevelse

Bild av Thuleslund möbler & interiör lånad från visitskane.com
För en dryg vecka sedan när jag blev hämtad på Orup blev vi så oerhört fikasugna när vi var ungefär halvvägs, så när vi fick se en skylt med fika-märke blev vi väldigt glada och svängde av vägen,
När vi så kom fram till en möbelbutik kände vi oss skeptiska, men jag gick in och frågade om vi kunde fika och det visade sig att längst inne i Thuleslund möbler & interiör mötte vi denna fikadisk:
"I vårt café finns det alltid något för den hungrige och
för den som bara är sugen, alltid minst sju sorters
kakor",presenterar de i o fs sig på 
visitskane.com.
Inget dåligt utbud och nybakat och med riktigt mysig kafédel visade det sig finnas där, så därför vill jag vekligen tipsa om Thuleslund möbler & interiörTydligen annonserar de en hel del och presenterar bl a vädret i TV4, men för oss kom deras fantastiska fika som en total överrakning.
Visst har de även fantastiska möbler och jag köpte den fina Shiva-figuren ovan, men nu är jag ju framför allt ett fika-freak. Visst passar Shiva bra i det sydligaste hörnet av Gretero-lotten?

fredag 29 maj 2015

Förevändningar som inte är ursäkter

Det faktum att jag tränar oerhört mycket mindre nu jämfört med för ett år sedan har jag inga ursäkter för. Däremot är det en hel rad med olyckliga faktum som ligger bakom det, men jag försöker inte att bortförklara det.
"Ursäkter -  vad är din igen?
bild lånad från fitnessrevolutionrowlett.com
Till att börja med fick jag en inflammation i mitt högra muskelfästet när jag skrapade bort tapeter i juni. I juli fick jag så en vagel i höger öga, vilket innebar att jag inte kunde ha mina linser. Jag är så närsynt att jag då måste ha glasögon när jag tränar och eftersom de immar igen funkat det inget vidare. Under hösten kunde jag ändå ha linserna under den dryga timme som jag tränade och tog mig till eller från Friskis & Svettis, som då var det enda gymmet i Simrishamn. I november började jag istället träna på Wellnez så då kunde jag träna bättre, men ändå inte som tidigare, men i mars fick jag äntligen träffa ögonkirurgen.
TRX -band i taket på Wellnez
Så blev det dags för en operation i tjocktarmen, vilket innebar att jag inte fick anstränga min bål på två månader. Jag har alltså ännu inte kunnat testa TRX, som är LesMills egen redcord-typ-träning i grupp, som började på gymmet för precis efter min operation. Jag tränade dock resten av kroppen, men när så inte ens två veckor återstod av dessa två månader kom bettet.
"Tror du inte att om jag hade fel så skulle jag
veta det?" Sheldon är övertygad om att han
har rätt och försöker inte heller bortförklara
Ja, snälla Greta blev rädd hos veterinären och bet mig, så att jag fick äta penicillin i tio dagar. Igår var jag på gymmet igen efter dessa tio dagar, liksom resa till Änglas konfirmation. Det gick riktigt bra och jag hade inte tappat så mycket i bålstyrka på dessa månader som jag befarat. Nu är det bara att jobba på varannan dag, så hoppas jag vara i samma goda form som ifjol inom en inte alltför lång tid!

torsdag 28 maj 2015

En Bit av Österlen mitt i Simrishamn!

Härliga sallader och  närproducerat hittar du sedan 8 maj på En bit av Österlen, som ligger på Storgatan 19, mittemot Österlens museum i Simrishamn
En bit av Österlen är både en butik och ett salladskafé som erbjuder närproducerade varor, vilket inte alls är lika vanligt här som i Jämtland och de har sitt eget alkoholfria öl! Till leverantörerna räknas bl a Kiviks musteriKåseberga Fisk och Lödahus chokladkultur.
Riktigt fräscha och matiga sallader har de, som synes ovan. Man väljer vad man vill ha i salladerna med hjälp av ingredienserna på tavlan bakom disken, 
De erbjuder även "Picknick under stjärnorna" innehållande exempelvis; Gazpacho, sallad med kokta rödbetor, chévre, soyarostade solrosfrön och varmrökt lax från Kåseberga Fisk.
Dryckesutbudet är gott och utöver den mysiga butiken finns det bord ute på gården, men dem har jag inte prövat än. Det kommer jag dock absolut att göra! Uppdatering:
I pressmeddelandet pepprade Bohannon och hans medarbetare med signalord som de vet är särskilt inne, såsom "81 procent kakao", "flavonoider", "bioaktiva ämnen", "hög-protein", "lågkolhydrat" och "hög-fett".
När man ser sådana inne-ord är det dags att aktivera ett extra filter av vaksamhet.

I fredags bjöd far mig på lunch och då satt vi ute på gården. Vi drack riktigt god Skånsk Klassiker från Österlenbryggarna i Tomelilla och serverades av krögaren själv, Fredric Strömberg.
Far åt en silltallrik och jag en sallad med heta räkor och matvete.
Vi kommer absolut båda att återkomma!

onsdag 27 maj 2015

"Bönor efter Beda"

Idag, på Beda-dagen ska man kunna börja odla bönor på friland här på Österlen enligt ordspråket. Det här med järnnätter behöver jag alltså inte tänka på längre.
Det är väldigt bra, för som jag skrev för några veckor sedan så satte jag luktärter och krasse direkt runt odlingarna i mina pallkragar för att slippa skadeinsekter.
Jag vet ju att luktärter och krasse bör förodlas, men eftersom jag inte hade plats i varken växthus eller fönster hoppades jag att det skulle komma upp ändå, under fiberduken. Det enda som kommit är dock de jag satt i växthuset.
 Krassen har det inte kommit upp något av än, men jag hoppas att det kommer nu när det blir varmare, så jag inte slösat bort mina frön!

söndag 24 maj 2015

När skyddsräcken brister

När man under flera dagar bearbetat det mest traumatiska som skett i livet med ett antal olika människor nästan från morgon till kväll blir man inte bara väldigt trött.
bild lånad från https://www.google.se
Det innebär också att de säkerhetsräcken man monterat upp kring sin själ börjar brista och plötsligt får man en skymt av den bottenlösa avgrund man försökt att hålla ifrån sig under mer än tjugo år. 
Det är egentligen inte alls svårt att föreställa sig bara man tänker efter lite.

fredag 22 maj 2015

Tack och lov!

Jag ber om ursäkt för denna bloggpaus! Den beror främst på att jag känt mig stressad men jag har även varit på min sista utvärderingsperiod på OrupsjukhusetDet har varit väldigt bra, om än arbetsamt.
Nu är jag på väg norrut för min systerdotter Änglas konfirmation på söndag, så jag kommer inte att återgå till dagligt bloggande på ett tag, utan vill bara visa ett levnadstecken.
Samtidigt äter jag idag min sista penicillin-tablett efter att Greta bet mig och just det har gjort mig oerhört tacksam för just antibiotika. Innan jag åt den var handen dubbelt så stor och det kändes som om skinnet skulle späckas av att det dessutom gjorde så ont.
Tack och lov för penicillinet och antibiotikan! Vilket fruktansvärt slöseri det egentligen är med överutnyttjandet av detta fantastiska till exempelvis djurindustrin "i förebyggande syfte" och att det pumpat ut i orenat vatten i t ex Asien. Allt detta som gjort att det utvecklats antibiotikaresistenta bakterier som inte går att behandla.

Redan jag fick penicillin första gången som nioåring mot lunginflammation har jag verkligen varit tacksam för denna fantastiska upptäckt varje gång jag varit i behov av det. Tack för att jag lever här och nu och kan döda bakterieinfektioner med det!

söndag 17 maj 2015

Min första vår som Österlen-bo

Älskar't!
Smaken av de första jordgubbarna från Helsingborg
 blomsterprakten och
och doften av nyutslagen syrenblom på gården redan!

fredag 15 maj 2015

Stelkramp?

I måndags hade Greta och jag en tid hos veterinären för att hon skulle vaccineras mot kattpest, kattsnuva, kolla tänderna och även se hur det stod till med hennes analsäckar.
När vi var där i september blev han ju så imponerad av att Greta inte ens behövde lugnande, utan att det gick bra bara hon fick hänga över min axel som en äkta birma-boa.
Greta skämdes och höll sig undan efter bettet och
så försökte hon desperat slicka bort såren...
I måndags blev hon dock stel så fort vi kom in på veterinärmottagningen. Antagligen för att hon kände igen att det inte var så trevligt när vi var där sist. Det gick bra både med sprutan, fast det tydligen gjorde ont eftersom hon skrek till, och att kolla tänderna. När jag så hängt upp henne på axeln och veterinären började klämma blev hon dock allt oroligare och när han klämde det sista bet hon mig hårt i handen. Jag höll dock fast henne tills det var klart och hon skyndade in i sin korg, medan veterinären tvättade min hand med sprit och fick mig att lova att gå till doktorn om det skulle svullna. Det hade varit mer att tömma ur Gretaanalsäckar den här gången och dessutom var det ju ytterligare två obehagliga saker hon var med om innan.
l
Greta skämdes när vi kom hem och sprang och gömde sig medan jag la mig på sängen och somnade. När jag väl vaknade gjorde det ont när jag rörde handen för att den var så svullen så jag ringde sjukvårdsupplysningen, där det var 40 nummer före. Efter en kvart hade bara två nummer fått hjälp så jag ringde och bad om skjuts till akuten, men eftersom klockan var efter 20 var den stängd i Simrishamn och vi tvingades åka till Ystad lasaretts akut.
kaféet i väntrummet var inte öppet på natten
Efter lite väntan fick jag komma in i ett rum för att vänta på en ortoped, vilket gjorde mig lite irriterad eftersom jag tyckte att en sköterska borde kunna ge mig stelkrampsspruta, men jag tänkte inte mer på det utan satt istället lugnt och väntade. Under tiden tänkte jag på att namnet stelkramp verkligen väl beskriver det jag själv kände då; en krampaktig smärta som gjorde mig just orörlig och stel. Strax före midnatt kom en doktor och undersökte handen, samt skrev ut penicillin och gav mig en spruta med det. Jag nämnde att det måste vara mer än tio år sedan jag fick en stelkrampsspruta, eftersom det var min förra katt som bitit mig då. Hon förklarade då att det nu är helt nya rön och att det är vid smutsiga sår man riskerar stelkramp, Det orsakas av bakterien Clostridium tetani, vars sporer smittar via jord och gödsel, men varken genom hund- eller kattbett. Istället oroar vid bett för andra bakterier som kan infektera handens många ligament och leder så att rörligheten minskar. Därför fick jag med en dos penicillin och skulle på återbesök om två dagar för att kontrollera hur det läkte.
På onsdagen hade jag svullit upp så mycket i handen att det kändes som om skinnet skulle brista, men  jag hade ju en tid, som i o f s blev 1 h försenad pga ett akut ärende för ortopeden (en sköterska kom och berättade det efter redan fem minuter och i väntrummet finns ju ett kafé och kiosk med bra priser + att jag hade med massor att läsa). Ortopeden tyckte att det ser bra ut och sa att jag haft tur i oturen med tanke på hur allvarliga skador djurbett kan ge. Om inte svullnaden gått ned efter tio dagars penicillin ska jag dock bestämma en ny tid med honom, men redan igår började svullnaden att gå ned, tack och lov! Jag tänker dock på vilken tur att jag inte blev allvarligt biten av någon hittekatt, eftersom jag verkligen tog risker med dem eftersom jag trodde mig vara skyddad av just stelkrampssprutan, man har mer tur än man vet ibland!

torsdag 14 maj 2015

Är medvetandet en formel i hjärnbarken?

bild ur Vetenskapens Värld  20 april
Sedan min olycka har jag varit sjukt fascinerad av hjärnan och vårt medvetande. Min första separatutställning fick namnet Multitrauma och med den ville jag försöka att medvetandegöra ett medvetslöshetstillstånd. Den videoinstallationen blev också till en kortfilm, med samma namn, som visades på Umeå filmfestival 1999.
Jag medvetslös på Umeåuniversitetssjukhus
alla övriga bilder bild ur Vetenskapens Värld  20 april
Därför följer jag det mesta inom massmedia om neuroforskning och blev alldeles ovanligt glad över Vetenskapens Världs nyhet 20 april med rubriken Medvetandet är en formel.
bild ur Vetenskapens Värld  20 april
Där hävdar den "excentriske" neuroforskaren Christof Koch att vårt medvetande kan mätas och beräknas med en matematisk formel.
Medvetandet är en lika grundläggande egenskap som energi och massa, säger Koch, som  är forskningschef för amerikanska Allen Institute for brain science (ett av USA:s ledande hjärnforskningscenter, grundat av Microsoft-miljardären Paul Allen, beläget i närheten av Seattle) i programmet.
- Vi forskare är reduktionister. Vi försöker reducera naturen i sina beståndsdelar. Det har varit en oerhört framgångsrik metod. Men för medvetandet har det visat sig oerhört svårt. Hur kan en klump nervceller ge upphov till något så väsensskilt som känslor och subjektiva upplevelser? fortsätter Koch, som är "ett av neurovetenskapens stora affischnamn. Hela sin karriär har han ägnat åt att knäcka medvetandets mysterium."
Magnetkamera och bilder av det som skannas in
Koch tillhör pionjärerna, som först under de senaste tjugo åren har tagit frågan om vad som egentligen blåser liv i vår inre värld från filosofer, som sysselsatts av den i årtusenden. Innan 1990-talet hade medvetandets gåta varit närmast tabubelagt område bland naturvetare. men med tekniker som magnetkamera har medvetandets plats i hjärnan börjat ringas in. 
 - Vi har lärt oss en hel del. Stora delar av hjärnan  tycks inte ha med medvetandet att göra. Ta lillhjärnan till exempel. Den innehåller 70 av hjärnans 86 miljarder nervceller. Ändå kan du ta bort lillhjärnan och fortfarande ha ett fungerande medvetande. Samma sak gäller våra sinnen. Du behöver inga ögon för att drömma eller föreställa dig bilder. Mycket i hjärnan är helt enkelt omedvetna processer.
hjärnbarken
"Det del av hjärnan som tycks ligga bakom våra medvetna upplevelser omfattar hjärnbarken och en växlingsstation längre in kallad thalamus. Hela det här systemet är extremt sammanlänkat. När vi är vid medvetandet tycks hjärnaktiviteten hela tiden sammankopplad i flera grundläggande nätverk. Men exakt hur medvetandet skapas råder det delade meningar om. Enligt en teori fungerar medvetandet som ett slags globalt arbetsminne, som steg för steg sållar fram det för stunden mest intressanta i myllret av omedvetna intryck och processer. ---
Upplysta områden visar hjärnaktivitet
Koch tycker att teorin om ett globalt arbetsminne är intressant, men att den undviker den grundläggande frågan – hur ett system med nervceller kan ge upphov till en subjektiv upplevelse. Hur kan nervceller skapa känslor? 
- Det här brukar kallas medvetandets 'svåra problem'. Hur kan ett biologiskt maskineri ge upphov till känslor och den inre värld vi upplever?  Tillsammans med sömnforskaren Giulio Tononi förespråkar Koch en annan teori, på fikonspråk kallad IIT – teorin om integrerad information.  
- Vi kombinerar den moderna neurovetenskapen med den mest grundläggande kunskap vi kan ha om medvetandet, nämligen vår egna upplevelse. Precis som den franske filosofen René Descartes är vår utgångspunkt: 'Jag tänker, alltså är jag'.  Medvetna upplevelser kännetecknas enligt Koch av att de är oerhört mångfasetterade. Varje upplevelse rymmer en enorm mängd information. Samtidigt tycks de hela tiden sammanfogade i en helhet. [Jag håller med, men den ynka kunskap jag har i ämnet.] Koch jämför med en digitalkamera. En kamera kan visserligen registrera en enorm mängd information. Men informationen är uppdelad i miljontals pixlar. Varje pixel rymmer en liten mängd information. Men en medveten upplevelse skapas enligt IIT  först när informationen fogas samman till en helhet. Det som gör systemet i hjärnbarken unikt är enligt Koch dess förmåga att koppla samman mängder av information – syn, hörsel, lukt, minnen – till en extremt informationsrik helhet.  
--- Tillsammans med den italienske neurofysiologen Marcello Massimini har Koch och Tononi utvecklat en mätutrustning för att grovt skatta graden av medvetande hos en människa. Mätaren stimulerar nervcellerna i ett område i hjärnbarken med hjälp av en magnetpuls. Sedan registreras hur signalen fortplantas med hjälp av EEG.  
- Man kan säga att vi 'knackar' på hjärnan med magnetisk stimulering. Sen undersöker vi 'ekot' inne i hjärnan, berättar Massimini.  Hjärnan slår om vid sömn Massiminis experiment visar att hjärnan i medvetet, vaket tillstånd ger ett komplext svar där aktiviteten fortplantar sig i stora delar av hjärnbarken. Samma sak gäller försökspersoner som drömmer. Vid djupsömn, hos nedsövda försökspersoner, eller för medvetslösa, hjärnskadade patienter, blir resultatet ett helt annat. [Min kursivering.]" 
I programmet får reportern uppleva hur hans finger rör sig när hans hjärna stimuleras!

onsdag 13 maj 2015

Varning för gult!

Jag älskar gult men för tillfället använder jag det inte alls. Anledningen till det är att  rapsen blommar för fullt här nu, som synes:
Även om det är väldigt vackert så innebär det också att rapsbaggarna är i full fart och landar på allt som är gult och de bits.
Rapsbaggar på bild lånad från slu.se
Jag väntar därför med allt gult tills rapsen blommat klart!

tisdag 12 maj 2015

Pepparrot-odling

Jag har länge tänkt att jag ska sätta pepparrot, men eftersom det dels finns så många bud gällande hur man bäst planterar den och dels för att den sägs sprids sig så ofantligt har jag tvekat, fast jag bestämt mig för att sätta den i kruka i växthuset.
I veckans Trädgårdstisdag satte även John Taylor pepparrot [Armoracia rusticana] i köksträdgården. Han hade köpt rotsticklingar, så kallade strålar, på internet och planterade dem horisontellt. Jag nöjde mig med att köpa en ekologisk pepparrot i mataffären. Pepparrot vill ha ett soligt läge och inte för torrt, så jag kommer att sätta ut krukan senare i sommar. Du kan se 14 min in i programmet här.
Sidoskott efter 9 mån till 1 år, som proffsen sätter om.

Jag la min n ekologiska pepparrot horisontellt i en kruka ca 1 dm ned i näringsrik ohc lucker jord i mitt växthus. Tänkte först kolla efter en vecka för att se om rötter utvecklats  Men läste så på pepparrot.se "i maj lägger man rotsticklingar stråler ... horisontellt i jorden för att underlätta den vidare skötseln. Runt midsommar är det dags att 'lägga om' pepparroten. Då lyfter man upp rötterna ur jorden en efter en och rensar bort sidoskott och vissa rottrådar, sedan gräver man ner roten igen. --- Under resten av sommaren får man gå över och rensa ogräs samt kupa på mer jord några gånger. I november har pepparroten växt klart men oftast så låter man pepparroten ligga kvar i jorden under vintern. Då skördar man alltihop på våren så fort åkrarna har torkat upp. Sedan sorterar man pepparroten, då tar man också tillvara på rotsticklingarna som ska användas."
Klart besked, som jag hoppas kommer att ge gott resultat så att jag kan ha egna pepparrötter att skörda!

måndag 11 maj 2015

Aktivitetsbalans

Något jag tycker är lite roligt på Orup är att strategier jag "utarbetat själv", men givetvis med vägledning från Solliden rehab, under de dryga tjugo år som gått sedan min olycka visat sig ha namn jag ö h t inte hört om.
Exempelvis Budgetera med orken, brukar jag prata om att jag behöver göra för att orka med sådant jag tycker är kul. Det heter på proffsspråk tydligen Aktivitetsbalans och det är ett inte bara livsnödvändigt för mig och andra med hjärnskador utan ett "ett centralt begrepp inom arbetsterapi och aktivitetsvetenskap". Det är något jag tycker är helt fantastiskt egentligen,
bild lånad från www.neocreo.net
Så här står det t ex på Region Skånes hemsida: "För att uppleva hälsa behöver man ha en balans i livet, mellan aktivitet och vila. Att ha aktivitetsbalans betyder att man har en bra variation mellan olika dagliga aktiviteter, och att mängden aktiviteter är hanterbara i förhållande till hur mycket tid du lägger på dem." Du kan läsa mer om det inom arbetsterapin här.

söndag 10 maj 2015

Plantering som samplantering

När jag kommit hem rån Orup i onsdags kunde jag knappt bärga mig för att kunna bege mig till Kolonilotten och se om syrenen slagit ut. Som synes ovan hade den delvis det i torsdags!
Greta var runt och kontrollerade allt och här ovan inspekterar hon sparrisarna och potatislandet jag grävt i söndags. Hon påpekade dock att jag bör sätta krasse och luktärter runt dem, eftersom de motverkar sjukdomar och skadeinsekter.
Dessutom gör de att potatis växer bättre och de är ju inte särskilt snygga heller. Jag satte därför krasse runt både det här potatislandet och pallkragarna med potatis + har blötlagt luktärter för att sätta imorgon.
De blötlagda polkabetorna ska planteras ihop med jordgubbarna precis som morötterna i de två andra pallkragarna,
I rundeln syns mina blommande tulpaner och liljor är på väg upp. Sådana här spetsiga tulpaner har jag nog inte sett tidigare i Sverige, men däremot i Riga, så jag är oerhört glad över att ha hittat de lökarna i Kivik i höstas
Vackra papegojtulpaner som jag nog också
köpte lökar till i Kivik i höstas.
Jag har varnats för liljebaggar och försöker komma underfund med hur jag ska samplantera för att slippa dem. Pepparrot, vitlök och ringblommor verkar funka mot mycket, men enligt vad jag förstår så bör man här samplantera  med lavendel, tagetes, salvia och iris.
Den vackra japanska aklejan trivs bra med rabarber tydligen, vilket är bra att veta med tanke på att jag inte funnit mycket annat som gör det.
Jag fick grönkålsplantor av snälla Majvi, som jag satt tillsammans med kål i olika färg och form. Denna gång täcker jag dock över med täckväv så att fåglarna inte äter upp skotten, som i vintras.
Mina dahlior har också börjat titta upp ur krukorna, där jag satte dem för en dryg vecka sedan i lucker jord.