onsdag 6 december 2017

Äppelmos med smak av vanilj och kardemumma

Den här äppelmosen är fantastiskt god med alla äppelsorter. Själv använde jag Ingrid Marie som jag tycker är såväl vackra, hållbara och goda.

Äppelmos med smak av vanilj och kardemumma
Skala 
1 kg svenska äpplen (valfri sort) 
kärna ur dem och skär i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med 
1 dl vatten (jag använde lite av den vaniljlag jag hade kvar från tidigare)
Låt koka på svag värme tills äpplena mjuknat i (ca 20 min, men det är olika tid beroende på äppelsort). Mosa äpplena med en potatisstöt eller en sked och låt gärna det finnas lite bitar kvar i moset). Rör i 
1 dl Rårörsocker 
1 urskrapad vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver 
Rör om tills sockret (och vaniljpulvret) smält.Tag kastrullen från plattan och mal
ca 1 tsk färskmalen kardemumma (du kan också blanda i malen kanel
i och häll upp moset på sterila burkar eller frys in det när det kallnat.

fredag 24 november 2017

Saffransgravad lax med honungssås

Här kommer ett härligt recept från Monica Ahlberg på en av mina absoluta favoriträtter kombinerad med favoritkryddan nummer 1:

Saffransgravad lax ca 6 port.
Frys
1 kg laxfilé av mittbiten 
ett dygn innan den ska gravas och grava den innan den är helt tinad. Skär laxen i två benfria filéer men låt skinnet sitta kvar. Stöt ihop
knappt ½ dl strösocker, 
knappt ½ dl salt,
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn 
1 g saffran, gärna (tråd)saffran 
Gnid in laxfiléerna på köttsidan med kryddblandningen. Finhacka
2 dl dill
Lägg ihop laxbitarna med rikligt med dillemellan. Strö över resten av dillen.
Lägg laxen i en plastpåse och grava i kyl i 1-2 dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden. Jag lät min lax ligga i 20 h och då blev den rätt salt så jag gissar att 18 h gravning skulle göra den perfekt! Till gjorde jag min vanliga gravlaxsås och tillsatte smält honung

Gravlaxsås med honung 4 port
Blanda
3 msk (dijon)senap 
1 krm salt 
1 krm nymald vitpeppar 
1 msk vinäger 
1 dl hackad dill
2 msk värmd/flytande honung
i en skål och tillsätt så
1 dl rumsvarm olja
i en tunn stråle medan du vispar, eller lite och lite i taget med ordentlig mixning emellan. Urgott!

Fler recept på snabbgravad lax med olika smaker hittar du här; lycka till!

torsdag 23 november 2017

Spenatplättar som Örtagårdens (glutenfria)

Riktigt goda spenatplättar som de som serverades på Örtagården   gör du 4 port av så här:
 Häll
 2 dl mandelmjöl
 1/4 dl fiberhusk 
 3/4 dl sojamjöl 
 1 krm malen kryddpeppar 
 1 msk vaniljsocker 
 1 msk malen kanel
 1 tsk salt 
 i en bunke. Vispa ner 
 5 dl mjölk 
 till en slät smet. Smält
 2 msk smör 
 i en kastrull och tillsätt. 
 200 g spenat
 tina under lock på svag värme. Rör sedan ner den i smeten. Stek plättar (eller pannkakor) i 
 Smält smör
 i en plättlagg eller järnpanna och häll i smeten för att steka plättar eller pannkakor tills de fått fin   
 färg. 

Servera med
Vispad grädde
Rårivna morötter
Lingonsylt

fredag 10 november 2017

Stärk naglarna (håret och huden) med Silica

Mitt hår har varit som en risbuske sedan ett år tillbaka när jag fick problem med magen. Min frisör tipsade därför om att börja äta Silica Plus för snart ett halvår sedan och det har verkligen givit resultat! Även om mitt hår ännu inte återfått sin tidigare status så har jag fått fantastiskt resultat på mina naglar! För första gången i livet har jag klippt naglarna först för att de vuxit sig för långa utan att en enda av dem gått av. Helt fantastiskt; titta bara:!

Silica Plus ska, utöver håret och naglarna, även vara bra för huden och min hy har verkligen inte varit något att skönhet med senaste året. Tvärtom har jag haft acne och varit extremt torr, trots att jag smörjer mig på utsidan och dricker enorma mängder vatten. Silica Plus sägs vara "speciellt sammansatt just för att stärka hår, naglar och hud."Innehållet är B5-vitaminet (Pantotensyra), som är en del av ämnesomsättningen och bidrar till den mentala prestationsförmågan. Dessutom Vitamin B7/H (Biotin), som ska vara nödvändigt för bildande och förbränning av näringsämnen och spelar en viktig roll i citronsyracykeln, som kroppen framställer mycket energi genom. Det hjälper även till att kontrollera våra blodsockernivåer, vilket håller sötsuget i schack. Betakaroten, som jag skrev om härZink, som jag skrev om här. Därutöver Kiselvars nivåer minskar med åldern och även Åkerfräkenextrakt, eftersom Åkerfräken är ett ogräs innehållande massor av just Kisel. Eftersom dagsdosen uppgår till den rekommenderade för Zink slutar jag äta extra sådant medan jag däremot fortsätter med B-vitamin tillskott som innehåller flera olika sådana.

tisdag 31 oktober 2017

Marina Abramovic the Cleaner på Louisiana

5 oktober, dvs under sista månaden Marina Abramovic the Cleaner visades på Louisiana tog jag mig äntligen dit och fick därigenom en stor konstupplevelse!
Jag tog tåget till Helsingborg och "turade" sedan över Öresund för första g¨ången sedan 1900-talet.
Obestämbar MalinMatilda i Marina Abramovics
Imponderabilia och bakom enscen ur hennes Rest Energy
De flesta kvinnor vänder sig mot den nakna mannen och männen mot kvinnan i Imponderabilia. som måste passeras för att komma in i hela utställningen. Så var det i a f främst i originalperformancen med Marina och Ulay 1977. Här beskuren (för att undvika censur).
the Cleaner inleds med ett av Abramovic mest intensiva ljudverk, Sound Corridor (War), 1971, genom en trång korridor fylls löuften av ljud från maskingevär. Swenare visas hennes ‘transformation works’och även visa småleri av Abramovic, vilket var riktigt kul att se eftersom jag inte gjort det tidigare.
Hon visade bl a två målningar med titeln Car crash, så  försökte givetvis kolla upp om även hon krockat, men kan inte finna något om det.

Tycker verkligen att måleriet är starkt men förstår att det är Abramovic uppmärksammade performances som främst gett henne publicitet. "Få konstnärer i världen väcker så starka känslor och reaktioner som denna pionjär inom kroppskonst och performance." som Louisiana presenterar henne.  
Sedan  1970-taket är det främst sin egen kropp Abramovic använt som arbetsmaterial och hpn "har utvecklat en av den samtida konstens mest kompromisslösa konstnärskap.  Abramovic är mest känd för sina fysiskt och mentalt krävande performance som ofta visar överträdelse och rör sig runt kropp, kön, energi, tid, smärta, närvaro och identitet. 

Kvinnan i Imponderabilia ser rätt sur ut och knuffade till slut ut mig när jag stått nog länge med ryggen till henne för att bli fotograferad. Det påstås att många blir väldigt obekväma av att konfronteras så nära med de nakna kropparna, men jag kände mig bara glad.
Hennes performances är allt från kraftfulla, våldsamma och riskabla skeenden till tysta utbyten av  energi och möten med publiken. Under senare år deltar publiken som aktiva delar i hennes verk. 
Flera av Abramovic performances visas filmade i olika kombinationer jag tycker fungerade väldigt mycket bättre än hur jag förstått att de visades på Moderna Muséet.
Också rekvisita till några performances visades, som ovan redskapen publiken fick att välja bland till hennes extrema verk, Rhythm 0 (1972). Då framträdde hon vid ett bord med 72 föremål som kan användas för att ge henens njutning eller plåga. Abramovic   lämnade modigt nog öppet för publiken att göra vad de vill med henne. Detta samtidigt som hon själv tartotalt ansvar för allt som sker i rummet.
Kön , kropp och sexualitet är och har alltid varit viktiga i Abramovic konstnärskap så jag tar den enormt mycket mindre risken att censureras genom att visa helbild från reperformancen nedan:
Se filmen från min dag på Louisiana här!
Jag har bloggat enormt lite senaste tiden. Dels för att min dator kraschat igen men också för att jag dagen innan min resa till Louisiana  råkade bli med man helt apropå. En ny granne på kolonilotten  som gått musikhögskolan med klassisk gitarr som huvudinstrument,  spelat sax i orkestrar, musikkårer och band, varit musiklärare, jobbat på hälsohemmet Tallmogården osv. Han berättade om sina jobb bl a  som elektriker och det visade sig att vi har många gemensamma intressen, erfarenheter och därigenom även åsikter.
hÖsterlensalongen pågår även fre - sön 5/11 kl 11 - 16 på  Gyllengården i Smedstorp och fr o m fredag isar jag en målning i Dressmanns fönster Storgatan 14, Simrishamn under Österlen Lyser.

onsdag 25 oktober 2017

Cubic Blossom på elskåp

Österlenkrafts elskåp i Simrishamn har förvandlats till konstverk av 16 konstnärer, varav jag är en, vilket jag även berättat om tidigare
Mitt skåp Cubic Blossom finns på Regeringsgatan precis vid Storgatan och jag har velat relatera Simrishamn som en blommande stad till de rektangulära elskåpen med kubistiska blommor.

I presentationen av projektet ÖSTERLEN ELECTRIC TOTEM skriver Street Art Österlen: "För ett par månader sedan var de grå, nedklottrade och tråkiga att se på. Idag sprakar de av färg och spännande bilder och piggar upp oss när vi går längs Simrishamns gator och gränder. Trettio elskåp som tillhör Österlens kraft har målats och smyckats av 16 konstnärer i Street Art Österlens projekt ÖSTERLEN ELECTRIC TOTEM. Projektet har letts av Ann-Margrete Clarén och Karin Palola och invigningen ägde rum 21 september kl. 15 vid de tre skåpen som står vid infarten till Seglarpaviljongen, Strandvägen (mellan hotell Svea och hamnen). Talare vid invigningen var Gunilla Aastrup, Kulturnämndens ordförande, Bitte Müller Hansen, Österlens Krafts vice ordförande och Mia Gröndahl från Street Art Österlen. "
Så här mycket växte rosbusken på bara några veckor,,,
 Reportage om ÖSTERLEN ELECTRIC TOTEM hittar du här, filmklipp här och här Från vernissagen här!
Till invigningen delades KARTAN till elskåpen ut, den hittar du även nedan om du klickar på bilderna öppnas större sådana!



tisdag 24 oktober 2017

Rödbetor med chèvre, valnötter och honung

Riktigt gott av höstskörden är
Röd- (och polka)betor med chèvre, valnötter och honung     
Grovhacka   
1 dl valnötter   
och skölj och ansa   
8 röd- (eller polka)betor   
Koka betorna i ca 20-25 min. Testa att sätta i en gaffel, om den släpper är den klar. Skrapa försiktigt av skalen på rödbetorna under kallt rinnande vatten. Dela varje beta i 2-4 delar beroende på storlek. Placera de delade betorna i portioner i en ugnsfast form och smula en skiva av 
4  skivor chévre-ost   
över varje portion.  Placera de hackade valnötterna för sig i formen så att de rostas. Gratinera i 250 grader tills osten ser krämig ut och nötterna börjar få färg ca 3-5 min. Lägg upp på portionsfat och strö över valnötter, ringla   
Acasiahonung    
över och toppa med   
1 tsk flingsalt    
4 kvistar färsk rosmarin

söndag 22 oktober 2017

hÖsterlensalongen 2017-Bluff

Min målning Bluff antogs till årets hÖsterlensalongen som visas på Gyllengården i Smedstorp 
14/10 - 5/11 lör-sön kl 11 - 16
Jag fick en väldigt vacker bukett rosor av ett fan!
 I utställningskatalogen presenteras jag och min målning som nedan:
 Rosorna är fortfarande fina efter en hel vecka. Välkomna!!!

onsdag 27 september 2017

Morotssoppa med ingefära och körvel

Så gott att kunna göra riktigt smaskig morotssoppa!

Morotssoppa med ingefära o körvel ca1 liter

Skala och hacka
1 gul lök
fint och skiva 
3 stora morötter
Smält lite av
2 msk smör
och lägg 
ca 1 msk körvel
I att svettas i den en stund, för att utveckla smaken ordentigt. Tillsätt morötter och lök och låt dem bli lite mjuka i kastrullen. Tillsätt
6 dl grönsaksbuljong
koka tills morötterna är mjuka, ca 10 - 15 min. Mixa med stavmixer till en puré. Smält resten av smöret och rör ned 
2 msk mandelmjöl
Späd med
4 dl mjölk
Blanda i purén och koka i ytterligare 10 min. Salta och tillsätt
flingsalt
Riv
Ca 2 cm skalad färsk ingefära
Strö över
1/2 dl finhackad persilja samt
1 finsntrimlad morot
Låt det koka upp så strimlorna blir lite al dente.

tisdag 26 september 2017

Vanilj- (och krydd)picklade tomater

Lite tips på vad en kan göra med tomater och vanilj blir nästan som dessert-tomater. Du vet kanske att tomaterna egentligen inte är en grönsak utan en frukt?:
Picklade små tomater med vanilj (och timjan eller annan krydda efter smak)
Gott till exempelvis lufttorkad skinka och dessertost.

Koka upp Ättikslag
5 dl ättiksprit 12 % (alt 2½ dl vatten och lika mycket 24%-ig ättiksprit)
4 dl strösocker
Lägg i
1 kg små eller delade skållade tomater 
2 cm skalad och finskivad ingefära 
1 kanelstång 
1/2  delad och urskrapad vaniljstång
och sjud 5 minuter. Lägg tomaterna i väl rengjorda sterila glasburkar med lock. Du kan 'ven varva dem med
kvistar med timjan, rosmarin eller annan krydda enl din smak
Häll över den varma lagen och låt stå ett par dygn i i kylskåp, sval eller skafferi innan du avnjuter dem. Håller minst 1 månad förvarade svalt.

söndag 24 september 2017

Ideologisk övertygelse påverkar t o m logik

I dagens DN skriver Maria Gunther om hur Dan Kahan, som är professor i juridik och psykologi vid Yale-universitetet i USA, i sin forskning visat att hög utbildning, god förståelse av vetenskap eller intelligens inte räcker som skydd mot att tolka världen så att den passar våra politiska uppfattningar eller värderingar.
bild lånad från DN
 – Människor tolkar fakta så att de passar inställningen i gruppen de tillhör, berättade Kahan när han var en av talarna vid konferensen ”Knowledge resistance and how to cure it”, faktaresistens och hur vi botar det, som gavs i Stockholm, där historiker, biologer, filosofer, jurister, antropologer, psykologer, kognitionsforskare och statsvetare deltog i början av september. 
För mig är det inte alls förvånande utan en direkt konsekvens av hur betydelsefulla våra kognitiva förmågor är och Elisabeth F Loftus minnesforkning vid Stanford-universitetet där hon funnit hur opålitligt vårt minne egentligen är.
bilder från Din Opålitliga Hjärna på SVTplay
"I en studie lät Dan Kahan människor lösa en svår räkneuppgift---Trots att siffrorna var exakt desamma räknade de som var bra på matematik mer fel än andra när resultatet stred mot deras politiska övertygelse. Ju bättre deras matematiska tänkande var, desto större blev polariseringen."  
Vad som dock gjorde mig väldigt glad och hoppfull är att Kahan menar att det finns skydd mot faktaresistensen trots allt: 
 "– Det kan helt enkelt kosta för mycket att ha en åsikt som strider mot vad andra medlemmar i min grupp anser.  – Vi måste hitta sätt att ta itu med de verkliga orsakerna. Ibland skaffar sig olika grupper olika uppfattningar i vissa frågor, och de blir så viktiga att de smälter samman med gruppens själva identitet. För människorna i gruppen blir åsikten som ett medlemsmärke, eller ett tecken på lojalitet. 
--- Det är skadligt när människor förkastar fakta som kan vara avgörande för deras egen framtid. Men för individerna är det alltid mycket viktigare vad andra gruppmedlemmar tycker om dig och hur de behandlar dig än sanningen, säger Dan Kahan. --- God förståelse för hur forskning går till, matematisk talang och förmåga till kritsikt tänkande leder alltså till starkare och mer polariserade åsikter. Men det finns en egenskap som bryter mönstret. Dan Kahan kallar den för vetenskaplig nyfikenhet.  
– Det var hoppfullt, och en överraskning för oss. De vetenskapligt nyfikna blir inte alls mer polariserade med ökad matematisk förmåga.  
Vetenskaplig nyfikenhet är oberoende av utbildningsnivå, samhällsklass och politisk uppfattning.  Människor i allmänhet tar främst del av nyhetsrapportering och information som stämmer överens med vad de redan tror och letar inte efter fakta som visar att deras grupp har fel.  
– Men vetenskapligt nyfikna säger: Det här har jag inte sett förut, det visste jag inte, det där vill jag veta mer om. Då får de också en mer balanserad informationsdiet. Vår hypotes är att det är det som gör att de är mindre polariserade, säger Dan Kahan."
Skönt! Man kan nog i allra högsta grad kalla i a f just mig för vetenskapligt nyfiken och jag är inte ensam!

fredag 22 september 2017

Blomkålscurry med kokosmjölk

Blomkål är fantastiskt gott och tar enkelt åt sig smaker från annat. Denna curry är riktigt god;

Skala och skiva 
75 g lök
2 vitlöksklyftor
Dela, kärna ur och strimla
1 chili
Fräs tillsammans med 
1 tsk malen ingefära 
1 msk curry 
1 tsk paprikapulver 
2 msk olivolja
i en gryta. 
Skär 
1 blomkålshuvud
 i små buketter. Blanda ner 
400 ml kokosmjölk 
i grytan och låt det koka upp. Tillsätt 
1 grönsaksbuljongtärning 
Salt peppar
Koriander eller annan färsk krydda
150 g sockerärter
Servera med kokt ris, kokoschips och eller surdegsbröd.

onsdag 20 september 2017

Rödspätta med tomat (hemgjord chilisås) i ugn

Rödspätta är gott och enkelt. Särskilt med färska tomater och kryddor. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka3-4 sharlottenlökar och fräs den med2 msk smöri en tjockbottnadkastrull. Tilllsätt3-4 tärnade tomateroch låt koka ihop med1 msk vinägerFinhackad chili efter smak Salt och peppar
Smörj under tiden en ugnssäker form. Salta och peppra 
8 dubbla rödspättafileer
och lägg dem i formen

Rör ut lök- och tomatröran(=hemgjord chilisås så du kan också röra ihop 2 msk köpt sådan med)
4 dl créme fraishe
Smaka av med 
Saften från 
1/2 citron
färska kryddor som dragon, oregano, timjan e dyl efter smak 
salt och pepparBred blandningen över fisken och stek fisken, lägg hälften av filéerna över tomatblandnibgen som ett hamburgerbröd och stek i mitten av ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Servera som mig med 
Klyftad muscatpumpa
som fick stå i ugnen samtidigt som fisken och
Skivad zucchini 
Stekt länge i tjockbottnad kastrull. Alt med ris, couscous, potatis e dyl tillbehör.

tisdag 19 september 2017

Tomat- och champinjonpaj

När det finns massor med tomater och lök på kolonin, timjan på balkongen och skogschampinjoner på tomten är det bara att avnjuta skördetiden med en paj.
Sätt ugnen på 225 grader och kläm ihop
2 dl mandelmjöl
1 dl fiberhusk
2 krm örtsalt
100 g rumsvarmt smör
Till en deg och låt vila kallt i en halvtimme. Förgrädda under en kvart i 200 g medan du fräser 
2 hg borstade och skivade champinjoner 
tills de knäpper, vilket betyder att vätskan kokat ur dem. Lägg i
1 klick smör
3 skivade sharlottenlökar

Rör ihop
3 ägg
1 dl grädde
1/2 dl hackad timjan
Ca 1 dl riven ost
Häll ur stekpannan i pajskalet och även äggstanniningen. Liksom
400 g skivade tomater
Grädda 20-30 min tills pajen fått färg. När pajen tagits ut klicka över
4 msk créme fraishe
Avnjut med lite sallad.


söndag 17 september 2017

Rättigheter och plikter


Idag har jag fullgjort min demokratiska medborgerliga plikt och (framförallt) rättighet att rösta i kyrkovalet
"Det har sagts att demokrati är den sämsta styrelseformen som har prövats, ä
bortsett från alla andra former som har prövats genom tiderna." 
 Winston Churchill
Det anser jag vara extra viktigt just i år för att inte ge de onda mer makt!
Det bästa argumentet mot demokrati är 5 minuters konversation
med den genomsnittlige väljaren (Winston Churchill)
Demokrati är, som Winston Churchill så träffande beskriver, inte alltid positivt. Särskilt inte med tanke på att Hitler valdes demokratiskt, på samma sätt som Donald Trump och riskerna med att SD är så stora i Sverige.
Som tack för rösterna blev vi i Simrishamn bjudna på fika. Hoppas nu alla goda krafter övervinner de onda i dagens val! Till alla som gått ur svenska kyrkan måste jag påminna om att jag personligen är så tacksam mot just svenska kyrkan som alltid ställer upp för alla även vid personliga katastrofer som exempelvis vid min olycka.
Jag pratat med folk varje vecka som proteststöder SD för att de är missnöjda med sina egna situationer och skyller missnöjet på "etablissemanget" (jfr att Trump valdes till USAs president och att Brexit-sidan vann i Storbritannien).

lördag 16 september 2017

Smulpaj med ett flamberat calvados-äpple

Av ett enda äpple gjorde jag en liten smulpaj genom att börja med att sätta ugnen på 200C.

Blandade så
50 g kallt smör
1 msk mandelsmjöl
2 msk havregryn
1 msk råsocker
Lite kanel
Lika mycket vaniljsocker 
i en matberedare till en smulig deg.

Skalade och kärnade ur
1 äpple
 som jag stekte i
En klick smör
2 msk råsocker 
fick smälta i stekpannan och så tillsatte jag
Lite kanel
Lika mycket färskmalen kardemumma 
Jag tog pannan från pannan och hällde på
En skvätt Calvados

så den blev varm men inte kokade och tände på och flamberade med ett lock i närheten för att kunna kväva elden. Rörde om o hällde i smord ugnsfastgorn som jag smulade smuldegen över. Gräddade i 175C mitt i ugnen 10-15 minuter och serverade med

En klick créme fraishe
Blandad med
Färskmalen kardemumma 

Du kan givetvis göra en vanlig äppelsmulis och bara dela ett äpple i bitar och strunta i att steka och flambera i calvados! För att göra fler portioner använd ett äpple för varje person o ta resten av ingredienserna multiplicerade med antalet portioner. Mums!!! 

fredag 15 september 2017

Långt ifrån fyrkantig Square

Ruben Östlunds Guldpalmenbelönade och svenska Oscars-bidrag the Square har håvat in beröm från alla håll och nu stäåmmer även jag in i kören. Fast jag sett så lite film sedan jag flyttade såg jag faktiskt the Square på Gylleboverket Folkets Bio och blev verkligen fast. Främst eftersom den behandlar konstvärlden med sådan insatt auktoritet, vilket verkligen inte är vanligt.
Det bör dock inte överaska med tanke på att Marina Schptjenko från inflytelserika Stockholmsgalleriet Andréhn-Schiptjenko spelar en av huvudkaraktärerna, museichefen Christina.
Det är fascinerande hur en planerad utställning på Christians prestigefulla konstmuseum/galleri X-royal, inhyst i det avskaffade kungliga slottet, helt tas över av två unga reklammän. Eftersom utställningen ska få mesta möjliga publicitet hamnar konsten som ska ställas ut helt i bakgrunden. För att få flest youtube-klick kastar reklamkillarna in det ena mer bisarrt än det andra: "En tiggare behövs, men det måste vara ett blont barn och hon måste ha en kattunge. Vi måste spränga dem i bitar så att all media, såväl gammal som ny debatterar utställningen!"
Utställningen the Square har också inspirerats av ett verkligt konstverk, precis som ryske Oleg Kulik är den som inspirerat till apan i performancen på affischen. Dessutom har konstverk råkats städas bort för bl a Damien Hiest 
Här finns också gated comunities, som dem jag känner från tiden i Johannesburg, mitt i Stockholm. Gå och se!