måndag 31 mars 2014

Varför Principen om "Armlängds avstånd"?

Eftersom det på senare tid varit en väldig massa politiker som anser sig ha rätt att inte bara ha åsikter om kulturell verksamhet, utan även tar sig rätten att bestämma över den vill jag förklara det här med att det i Sverige är beslutat om att det ska vara armlängds avstånd för politiker när det gäller kulturell verksamhet. Fast politikerna ju är folkvalda så får de inte bestämma vad som ska visas på kulturinstitutionerna av ett väldigt enkelt skäl.
vad  armlängds avstånd egentligen handlar om
Som Stefan Westrin så pedagogiskt beskriver principen i SvD 30 mars så var det "John Maynard Keynes, nationalekonomen, som först formulerade principen om armlängds avstånd. Det var efter andra världskriget, och hans problem var: hur ska man utforma ett system där staten kan stödja kulturen utan att den kidnappar den i propagandasyfte, på det sätt som hade skett i Tyskland och Sovjetunionen?  Lösningen blev att politikerna inte skulle fatta beslut om konstnärligt innehåll. I stället skulle institutioner upprättas på armlängds avstånd från den politiska makten, institutioner där oberoende experter satt under några år och sedan ersattes av andra.  Det har varit en vägledande maktdelningsprincip i västeuropeisk kultur- politik sedan dess. I Sverige fungerar det genom till exempel Kulturrådet och Konstnärsnämnden.  Men under de senaste åren verkar någonting ha hänt. Politiker efter politiker går ut och vill påverka institutionernas utbud, eller stoppa kulturella uttryck som de inte tycker om."
bild lånad ur SvD
Det är alltså för att undvika att det ska bli som i nazi-Tyskland eller Sovjetunionen, att konst används i främst propagandasyfte som principen om armlängds avstånd finns, vilket alla borde tycka är en bra och hedervärd princip. Som i fallet Carolina Falkholt i Nyköping och Lars Vilks på Jamtli anser jag att de som tagit beslutet om utsmyckningen och utställningen borde ha haft större kunskap om hur dessa konstnärer brukar arbeta innan de beslutade sig för att engagera konstnären. Men det ger dock verkligen inte överordnade eller politiker rätten att avbryta engagemangen. Armlängds avstånd måste gälla i alla avseenden just för att inte riskera populism och opportunism.

söndag 30 mars 2014

Mest vältränade och godisbegäret minskar

Här i dagarna har det publicerats två riktigt goda nyheter gällande våra vanor här i Sverige. I tisdags läste jag i Sydsvenskan att godisförsäljningen har gått ned och i onsdags presenterades nyheten att vi svenskar motionerar mest i hela eu! Vilka vinster för folkhälsan.
När jag var barn köpte man "smågodis för 1 krona" i
sådana här små påsar som rymde max 2 dl och
pekade medan "tanten i kiosken" med en
tång plockade i godisbitarna man pekade på.
I Sverige har vi under många år satt i oss allt mer choklad och smågodis, men nu pekar kurvan nedåt.
– Min främsta tillväxt ligger inte i Norden längre, säger David von Laskowski, som är vd för Candyking, marknadsledande på lösgodis med varumärket Karamellkungen, till Sydsvenskan.
Självplock av lösviktsgodis revolutionerade godismarknaden i Sverige när det kom i mitten av 1980-talet.
"På tjugo år växte konsumtionen av choklad och godis i Sverige med över 50 procent, från under tio kilo per person och år till mer än femton kilo per person och år. Bakom det ökade godissnaskandet låg framför allt lösgodis via självplock. Stora påsar, lockerbjudanden med låga kilopriser och ett stort utbud skapade snabbt helt nya godisvanor. Toppen nåddes 2007, men därefter har utvecklingen tagit en annan riktning" skriver Sydsvenskan.
svenskar är aldrig så tävlingsinriktade som när det finns
billigt lösviktsgodis, brukar utländska vänner på
Sverigebesök förvånat konstatera...
Undersökningsföretaget Delfi skriver i sitt nyhetsbrev 2011: "Delfis totalmarknadsskattning av choklad- och konfektyrmarknaden i Sverige visar att vi konsumerar över 131 tusen ton godis varav 55% är sockerkonfektyr och 45% choklad. Totalt sett innebar det att vi faktiskt minskade vår konsumtion något under 2011, främst beroende på en lite svagare lösviktsförsäljning än vad vi såg 2010." Det innebär att godiskonsumtionen i Sverige minskat till 13,9 kilo per person och år. Framför allt är det konsumtionen av annat godis än choklad som minskar.
– Vår fortsatta tillväxt i Sverige blir på bekostnad av färdigförpackat godis, inte genom en växande godismarknad, säger von Laskowski vidare i Sydsvenskan.
Att godismarknaden i Sverige tycks ha nått sin topp tror von Laskowski i Sydsvenskan mer handlar om en mättad marknad än om en ökad hälsomedvetenhet.
– Att äta smågodis handlar om att tillfredsställa ett njutningsbehov. Med öppna ögon konsumerar du något som du vet inte är nyttigt. Det tycker jag är ärligare än att du sätter i dig produkter med tillsatt socker som du inte alltid är medveten om, säger han i Sydsvenskan.

Så vidare till EU:s opinionsinstitut Europabarometerns undersökning, som visar att 70 procent av svenskarna säger sig motionera minst en gång i veckan. Det innebär enligt DN att Svenskar motionerar mest av alla i EU.
"Din kropp står ut med nästan vad som helst
det är ditt medvetande du måste övertyga"
bild från www.lovethispic.com
Men, som DN skriver blir vi samtidigt allt sämre på vardagsmotion. Allt är alltså inte bra eftersom stillasittande framför en datorskärm inte vägs upp av några gym-pass, i a f inte enligt livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius, som arbetar på livsstilsmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset.
– Vi kan inte längre definiera en person som fysiskt aktiv för att den motionerar regelbundet, för vi är samtidigt ett av de mest stillasittande folken i världen. På livsstilsmottagningen får patienter fysisk aktivitet på recept och stegräknare för att aktivera sig.
Hellénius menar dock att motion fortsätter att bli alltmer av en klassfråga och att kunskap om träning sprider sig snabbt i media och på bloggar.

– Det är på gott och ont, säger hon, och pekar på hur detta också skrämmer dem som känner sig långt från nya trendiga träningstips. I Bulgarien, som kommer längst ner i undersökningen, svarar 78 procent att de aldrig motionerar.
– Det är ett land med mycket tuffare miljö. I Sverige har vi många som har tid, ork och möjligheter att motionera, säger Mai-Lis Hellénius. Än mer än klassfråga med träning där alltså.


lördag 29 mars 2014

Västerlandets höjdpunkt

Någon sammanfattade västerlandets höjdpunkt som 16/7 1969. I och med månlandningen gjordes människans sista riktigt stora erövring utan några som helst tankar på hur det påverkade miljö osv. Och då var jag inte ens född.
bild från västerlandets höjdpunkt 1969-07-16
lånad från nationalgeographic.com
1972 när Apollogrammet lades ned menade han att framtiden tog slut, det blev oljekris osv. Två år fick jag i a f uppleva av framtidsoptimism m a o. Intressant tanke...

fredag 28 mars 2014

Nutella

Nutella är en hasselnötstkräm som jag kom i kontakt med första gången när jag var i Paris och fick det på crêpes i slutet av 1980-talet. Jag tyckte att det smakar väldigt likt sådan där nötkräm som såldes i små platta påsar och som många köpte som godis. Jag tyckte det var gott, men väl sött på crêpesen.

Min systerdotter Ängla bakade oerhört goda Nutella-brownies när hon var här, så jag bad om det oerhört enkla receptet, men skulle nog snarare vilja kalla dem Nutella-muffins faktiskt...
Nutella-brownies
10 tsk mjöl 
1 burk = ca  2,5 dl Nutella 
2 ägg 
Blanda ihop allt och häll i muffinsformar, sätt ugnen på 180° och grädda i ca 30 min.

Man kan tydligen även göra egen Nutella, så det ska jag testa nästa gång jag behöver det! Så här ska man göra:


220g  hasselnötter utan skal 
4 – 5 msk strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
40 g kokosolja 
Mixa samman nötterna utan skal tills de blivit ett kladdigt mjöl. Blanda ner övriga ingredienser och kör med allt stavmixern tills Nutellan fått önskad konsistens. 

torsdag 27 mars 2014

Mångsidiga Elisabet Hermodsson på Galleri S

Fosterrörelse olja
Elisabet Hermodsson är diktaren och konstnären som var väldigt före sin tid med att exempelvis infoga texter i sina bilder redan på sexiotalet.
– För mig är bilder som bokstäver, orden kommer ur bilderna och det vill jag arbeta med, berättar hon i ÖP . Det är vi nog många som håller med henne om numer.
Jag är Så Många tusch (skiss till väv i
Statens Konstråds ägo)
Just nu t o m 2 april kan du se Hermodssons verk med egna ögon på Galleri SHermodsson är född 1927 och har tecknat i 70 av dessa och kom in på Konstfack för 61 år sedan. Hon har länge varit profilerad feminist, debuterade litterärt 1966 med bilddiktsamlingen Dikt-ting, är dessutom viskompositör, konstnär och gift med konstnären Olof Hellström sedan 1957.
Ingenting tusch s 22 i Thomas Millroths bok
Galleristen Rolf Anderzon har gjort urvalet, eftersom Hermodsson själv inte kom hit för vernissagen:
-Jag har bara sett lokalen på skisser, men jag litar på honom. Han har valt både äldre och nyare verk, sånt jag arbetat med genom åren, berättar Hermodsson i ÖP
– Men jag står för allt som jag gjort genom åren, jag har inte ändrat mig, skrattar hon.  
Utsatt 1  kol
 – Jag har utgått från den bok av Thomas Millroth [Elisabet Hermodsson]som nyligen utkommit, många av bilderna i boken finns hos oss och för mig han hon alltid värnat de svagaste och mest utsatta, det känns som en ovanligt rak linje genom hennes bildvärld, berättar Anderzon i ÖPBoken  säljs också på Galleri S under utställningen.
Den Nya Människan olja
LPn Disa Nilssons visor från 1974 är nog vad Hermodsson är mest känd för, men hennes vetenskapskritik har varit genomgående i hennes konstnärskap.  
– Jag läste filosofi i Uppsala på 50-talet, då Anders Wedberg var ledande för den analytiska skolan och jag reagerade starkt mot att deras världsuppfattning var den enda tankegång som tilläts, det var som en ogenomtränglig sanning, berättar hon vidare i ÖP.
Därför Lider min Broder olja
s 55 i Tomas Millroths bok
Målningarna är expressivt kraftfulla med snabbhet i uttryck och färger, med en väldigt säker formkänsla och ett oerhört "tryck". Hermodsson är en kvinna som är väldigt säker i sitt uttryck och sina åsikter, vilket är oerhört tydligt när man ser de närmast rasande verken. Tyvärr tog jag ingen bild av något kollage, men de innehåller bl a tidningsrubriker om Vietnam-kriget, som Hermodsson var oerhört emot.
Ruskig kol
Teckningarna i kol, tusch och blyerts har ord och texter som tillsammans bildar bilder som förstärker uttrycket. Snyggt och som sagt oerhört nyskapande när de gjordes på 1960-talet! Bildkonst och poesi i en fungerande helhet.
Gatumusikant olja
Thomas Millroths bok är oerhört genomarbetad och vacker och det är fantastiskt att kunna följa ett så viktigt konstnärskap på nära håll under så lång tid. Jag får en väldigt obehaglig känsla av att dessa verk, som när det gäller måleriet främst är från 1960-70-talen, är så aktuella att de skulle kunnat varit gjorda väldigt nyligen.
Facit olja
Om Hermodsson varit i filmbranschen skulle hon kallas auteur eftersom hon, precis som Ingmar Bergman, är så mångsidig och att hennes konstnärliga uttryck är så många och varierande, som visor och expressionistiskt oljemåleri att de får henne att framstå som en samtida konstnär. Missa inte möjligheten att se denna viktiga utställning senast 2 april!

Läs mer om utställningen i LT och ÖP, liksom en intervju med Hermodsson i ÖP!

onsdag 26 mars 2014

Gallerierna i Östersund

Jag fick tag i något väldigt bra härom dagen; en karta som visar alla gallerier i galleritäta Östersund. Därför vill jag gärna dela med mig av den:
Om du klickar på den så öppnas kartan i ett större fönster så att du kan skriva ut den om du vill. Bra va?!

tisdag 25 mars 2014

Ståhl, porslin o papper

Drejeriet kan man t o m 29 mars se Elin Ståhls keramik. Utställningen har ingen titel, men de flesta verk börjar med titeln Livstecken, vilket skvallrar om ett intresse för zenbuddhism.
Livstecken 1 porslin/papperslera ros/solrosblad harts
När jag går in på hemsidan är det t o m så att Elin tillsammans med sina verk presenterar meditation och just zenbuddhism.
Livstecken 9 porslin/papperslera spegelglas
Elin och jag har suttit i KRO/KIFs styrelse tillsammans det senaste året och jag uppfattar henne som en väldigt rofylld person, men kände alls inte till hennes djupa intresse för meditation och zenbuddhism. Nu tycker jag att allt hänger ihop.
Livstecken 17 naked raku
De Livstecken av bl a porslin och papperslera tycker jag är särskilt vackra, där de ligger på  spegelglas och belyses så att dramatiska skuggor bildas i närheten
Livstecken 2 - 4  porslin/papperslera spegelglas, harts och
sommarens blommor
Texterna som är med i utställningen ger utställningen en extra dimension och när jag läser hur Elin fann  meditationen och zenbuddhismen  i början på 1980-talet förstår jag hennes intresse väl. "Under tio års tid lärde jag mig olika meditationstekniker genom lärare i en tibetansk tradition och senare i vipassanameditation (insiktsmeditation) och slutligen i zenbuddhism. Meditationen har mer och mer integrerats i mitt liv. Fördjupning har jag också fått genom kroppsterapin Rosenmetoden. Jag undervisar sedan tio år tillbaka i zenbuddhism."
Livstecken 5 - 6 naked raku och texter a - d 
Elin flyttade från Stockholm till Offerdal och arbetar utöver kurser i zenbuddhism också som konstnär, konsthantverkspedagog och som ledare i cirkeldanser.
Livstecken 10 kollage fotolitografi på papperslera och
Livstecken 11 fotolitografi på papperslera
Mandelträdet i din Trädgård raku/naked raku är det största verket i flera delar och är inspirerat av zen-mästaren Thich Nhat Hanh, som skrivit en bok med den titeln
Livstecken 14 -15 porslin/papperslera och
Mandelträdet i din Trädgård raku/naked raku
Utställningen pågår t o m 29 mars. Läs gärna mer om utställningen i ÖP och LT!

måndag 24 mars 2014

Mest besprutat

Jag har skrivit en hel del om varför man bör välja KRAV och ekologiskt när det gäller frukt och grönsaker och det beror främst på att man då slipper gifterna. Här är därför listan på de mest besprutade frukterna från obesprutat.com.
här är fruktdisken på min kvartersbutik, som numer innehåller
en hel del ekologiskt tack vare mitt tjat och bra ICA-handlare
"Har du inte råd att hålla dig till en helt ekologisk shoppinglista, vill jag här hjälpa dig att göra några medvetna val i frukt- och grönsaksdisken. Där finns det frukter och grönsaker som är extra utsatta för kemikalier. Satsa på ekofrukten i dessa fall.  
Ja, men lite skit rensar magen, tänker du kanske. Problemet är bara att kroppen måste ta lite skit från så många håll, och vi vet inte säkert hur alla dessa bekämpningsmedel påverkar oss och vår miljö på lång sikt. Enligt WHO:s rapport – en genomgång av tio års världsledande forskning – visar det sig att cancer, diabetes och fetma kan ha en koppling till hormonstörande ämnen som vi får i oss dagligen. 
Läs mer i WHO:s rapport här.  

Så, här kommer nu listan:  
Vindruvor 
Bananer 
Äpplen 
Jordgubbar 
Odlade blåbär 
Nektariner 
Persikor 
Ananas 
Även svenska frukter besprutas mycket och kom ihåg att närodlat betyder inte att det är ekologiskt. Här kommer våra värstingar:  Äpplen Jordgubbar 
Tänk på att tvätta frukter ordentligt. En del av kemikalierna kan tvättas bort med bikarbonat. Gnugga frukten med bikarbonat. Kemikalierna neutraliseras och kan lättare sköljas bort. Bra va!."
Den här fantastiska grönsaksdisken på Ås trädgård kan man lugnt
vräka i sig från. Den är inte bara lokalproducerad utan även ekologisk!
Värstingarna i grönsaksdisken!
Då var det dags att presentera listan över de mest besprutade grönsakerna.  Det skulle vara intressant och se hur vi hade valt i grönsaksdisken om de istället märkte alla oekologiska grönsaker. D.v.s. att den oekologiska potatisen märks som besprutad potatis, och den ekologiska får stå som det naturliga. Jag är ganska övertygad om att fler skulle tänka till och välja den vanliga potatisen som är obesprutad.  
Det här med att äta ekologisk är faktisk inget nytt, utan något helt naturligt som vår mormor, farmor och tidigare generationer är helt uppväxta med. Det var först i mitten av 1900-talet som vi började använda kemiska bekämpningsmedel på allvar. Idag är några av de mest besprutade grönsakerna:  
Potatis 
Paprika 
Selleri 
Spenat 
Lök 
Morötter 
Sveriges värstingar i det här fallet är:  
Potatis 
Morötter 
Lök 
Potatis är den mest besprutade grödan i Sverige. Se speciellt upp med de vanligaste sorterna King Edward och Bintje. Potatissorterna Princess, Ditta och Matilda däremot är mer motståndskraftiga mot vissa insekter och besprutas därmed mindre.  Läs mer om det i Naturskyddsföreningens rapport Potatis och bekämpningsmedel.  Det allra bästa är att välja ekologiskt, så klart. Genom att välja ekologiskt bidrar du till ett mer hållbart jordbruk som är bättre för både dig och miljön."

söndag 23 mars 2014

Sista dagen för Sjuttio År och Universalt

Bram Bogart Svart Cirkel gouache (täckande vattenfärg)
Idag är det den sista dagen för både Sjuttio År, som är jubileumsutställningen för Östersunds konstklubb och för Gunvor Karlstrands utställning med på Härke konstcentrum. Därför blir det ett långt inlägg med mycket bilder.
Carl Fredrik Reuterswärd Spelkortsmotiv litografi
Östersunds konstklubb fyller 70 år och firar det med en jubileumsutställning som Jimmy Dahlberg curerat, efter att ha letat skatter i deras samlingar under titeln Sjuttio år på Ahlbergshallen.
Pablo Picasso Den Gamle kungen litografi
Det har han verkligen lyckats över förväntan med och utställningen innehåller verk av giganter som exempelvis Pablo Picasso liksom svenska storheter som Birgit Ståhl- Nyberg, som kommer från Jämtland.
Primus Mortimer Pettersson Stad i Rött olja
 – Fantastiskt kul jobb. Jag fick uppdraget i fjol och har gått igenom samlingarna på något hundratal verk, berättar han i ÖP --- sånt jag gillar. Här finns väldigt mycket spännande konst, som deponerats i kommunens lokaler.--- Jag har medvetet valt ganska många lokala konstnärer, här finns flera som jag gillar skarpt.
Birgit Ståhl- Nyberg Självporträtt olja och
Berta Hansson Spel och Dans II
Utställningen består av sammanlagt 28 verk och Dahlberg har verkligen lyckats hänga verken, som är i alla tänkbara tekniker, så att de förstärker och kompletterar varann.
Det är smakfullt och sparsmakat på ett sätt som annars ofta är svårt att få fram när så många konstnärer och tekniker visas ihop i samlingsutställningar, så jag vill verkligen gratulera Dahlberg till ett väl utfört jobb och konstklubben till att de valde ut honom till curator!
Olle Bonniér Konkretion litografi

Jag skulle gärna visa fler bilder, men nöjer mig med de bästa, vilket ändå blir en väldigt massa bilder.
Jag tycker det är särskilt kul att se de verk som visar en annan sida av ett konstnärskap än den som man förknippar med konstnären som exempelvis oljemålningen nedan av Lena Cronqvist.
Lena Cronqvist En Mur av Alar olja
Det jag skulle ha uppskattat i utställningen är årtal både när verket är gjort och i vilket sammanhang det köptes in, men det är egentligen bara petitesser.
Bengt Lindström Komposition olja och
Lennart Rodhe Treklang olja
Östersunds konstklubb bildades 1944 som en motkraft mot JLK, som då ansågs vara lite gammalmodig av en yngre generation konstnärer och konstsamlare. Klubben ville främja den nya konsten och hade syfte att "inom Östersund med omnejd verka för att sprida intresset för god konst, särskilt nutida konst, och skapa kontakt med konstintresserade."
Madeleine Pyk Sokrates Träd olja
Östersunds konstklubb har genom åren förvärvat ett stort antal konstverk, främst  i samband med arrangerande av utställningar i bl a Ahlbergshallen och konstsamlingen är deponerad hos Östersunds kommun som hängt verken i kommunens lokaler, skolor, förvaltningsbyggnader osv.
Carl Fredrik Reuterswärd Järn kjedjeskulptur
Under åren 1936-1939 samlades en grupp yngre konstnärer, med den då 22-årige konstnären Lennart Örnberg som initiativtagare, i ”en till de yttre formerna mycket lös men till innehållet mycket fast gemenskap”, som fick namnet Krokodilklubben. Gruppen tecknade kroki och diskuterade konst långt in på nätterna i Upplandsbankens gamla lokaler på Storgatan 30 i Östersund. (Dvs i just de lokaler mina föräldrar drev Svensk Fastighetsförmedling 1985 - 2002. Dvs där Via Grande nu ligger och lokalen på Biblioteksgatan 7, ända ned till gårdsöppningen, liksom källaren under den.) Husets dåvarande ägare, direktören Erik Brolén, upplät lokalerna till ungdomarna för endast 30 kr i månaden, bara man inte talade om det för någon.
Slas Traktor pastell och
Karl-Axl Pehrson Praetensis litografi
På grund av kriget splittrades gruppen, men i början av februari 1944 under pågående mörkläggningsövning men enligt protokollet ”mildrat av ett strålande månsken” träffades en del av den gamla gruppen och några fler konstintresserade personer och konstutövare  på Kafé Ritz, Rådhusgatan 37 i Östersund och beslöt att bilda en konstklubb. Vid klubbens första sammanträde, den 29 februari 1944, antogs stadgarna bl.a innehållande syftet ovan. Detta läser jag med ett litet leende på deras hemsida. Tänk att jag tillbringat så många år i de lokaler där de träffats utan att ens veta om det.
Bror Hjorth Albert Schweitzer träsnitt
Den fortsätter "Under åren har ÖKK anordnat ett otal utställningar. Redan två år efter bildandet lyckades klubben locka den redan då mycket uppmärksammade Karl Kylberg att ställa ut i Östersund.---1953 visades den s.k. franska utställningen med verk av Picasso, Matisse, Braque, Chagall och Legér. Dessutom har många Jämtländska konstnärer visat upp sig i ÖKKs regi."
Nu går jag vidare till Gunvor Karlstrand som visar akrylmålningar på  på Härke konstcentrum t o m idag.
Karlstrand visar ett pastost måleri i akryl av ett universum med både värme och kyla som skvallrar om ett intresse för mysticim även i titlarna.
Det är inte förvånande att läsa att Gunvor Karlstrand är utbildad till expressiv konstterapeut och att hon har  intresse för myter, symboler och andliga frågor.
Närvaron
Symboliken med en liksidig triangel med vad som påminner om ett öga i står för det fulländade som ser allt även det som vill vara fördolt.
Läs mer om utställningarna i LT och ÖP!

lördag 22 mars 2014

Nytt kapitel

Efter att jag känt mig nöjd och tillfreds med mitt liv under större delen av de senaste tjugo åren hamnade jag i en kris i somras. Det känns som om mitt liv går runt i cirklar och att jag verkligen behöver påbörja ett nytt kapitel i mitt liv. Egentligen borde jag ha gjort det för länge sedan... 
Om jag ser det som att mitt liv före olyckan var det första kapitlet, följt av det andra kapitlet med sjukhusvård och så det tredje på Konsthögskolan så bör det fjärde kapitlet bli sedan jag flyttade tillbaka till Östersund 2002. Det innebär att jag tillbringat tolv år i det och oftast känt mig helt nöjd med det, men nu är det sannerligen är läge att "vända blad" nu.

Därför har jag nu flera förändringar, som ska innebära förbättringar, på gång och jag hoppas verkligen att de alla går i lås senast under sommaren! Jag har varit tillfreds och sedan  tvekat och gått runt i cirklar alltför länge.
bild lånad från www.dailymail.co.uk
Forskare har faktiskt nu även visat att den gamla symbolbilden faktiskt är sann och utan solens och stjärnornas hjälp skulle vi människor omöjligt kunna gå i en rät linje. Tyska forskare lämnade sex frivilliga i en skog och bad dem att fortsätta gå åt samma håll. Molniga dagar, utan solens hjälp, slutade det dock med att de frivilliga gick i just cirklar och korsade ställen där de gått tidigare utan att märka det. I ett andra experiment lämnades de frivilliga i Sahara i flera timmar utan vatten eller mat. Åter kunde de hålla den raka linjen så länge solen var synlig, men så snart som den försvann bakom moln vandrade de mållöst i cirklar.
Dr Jan Souman, som ledde studien, säger: "Historierna om människor som går runt i  cirklar när de är vilse är verkligen sanna. Människor kan inte gå i en rät linje om de inte har någon säker referenspunkt, som ett torn eller berg långt bort eller solen eller månen, utan slutar ofta med att just gå runt i cirklar.

I en del av experimentet lämnades två frivilliga i Sahara i södra Tunisien i  dagsljus och ombads att gå rakt fram. Även om ingen av dem gick i en hel cirkel girade båda bort från den räta linjen. En tidigare förklaring har varit att de flesta har ett längre eller starkare ben, vilket skulle innebära en systematisk lutning åt ena hållet. Forskarna bevisade dock att det är fel genom att visa att försökspersoner med förbundna ögon gick i cirklar, men utan att veta om det var med- eller motsols. 

fredag 21 mars 2014

På Nylunds Sätt Sett - boksläpp

Igår var det boksläpp för Östersundskonstnären Lars Nylunds nya bok På Mitt Sätt Sett minnen och tankar Designcentrum.
Det är en underbar liten bok med Nylunds rofyllda målningar tillsammans med minnen ända sedan andra världskriget, då han var riktigt liten. Utöver Nylunds egna bilder innehåller boken också glimtar från hans egett liv och från konstlivet i Jämtlands län under 1900-talet, liksom bilder från det.
På Mitt Sätt Sett minnen och tankar är utgiven helt på Nylunds eget bevåg, men konstnären och grafiska formgivaren Annica Nordin har fungerat som art-director och bollplank och hon berättade och ställde frågor under boksläppet.
Nylund, som har många åsikter, har skrivit mycket under sitt liv och var även konstkritiker på ÖstersundsPosten under 1990-talet.
Det var mycket folk vid boksläppet och jag hoppas verkligen att På Mitt Sätt Sett minnen och tankar kommer att finnas att köpa på många ställen i länet. På så sätt kan den spridas till många, för det är en liten karamell från Jämtland.
Läs mer om boken i LT här.