lördag 18 juni 2016

Fascinerande operation utförd

I tisdags morse var det dags för min efterlängtade operationMAS i Malmö. Jag hade en fantastisk kirurg, som tydligen opererar patienter i hela södra Sverige. Sköterskorna var också duktiga och alla var fantastiskt omtänksamma och berättade hela tiden vad de höll på med!
Eftersom det inte finns några nerver i tjocktarmen behövde jag inte ens lokalbedövning, men denna gång tackade jag ja till lugnande. Ångrade efteråt att jag inte gjorde det inför koloskopin, eftersom det sägs att allt känns så skönt med morfin. Jag har nog ett skönt liv ändå, för kände ingen skillnad med det i systemet direkt!
Kirurgens handflata är nog större än min men han
nämnde att den stora tumören nog var ca 6 cm 
Efter ungefär två timmar fick jag krysta ut den stora tumören. Den var stor som kirurgens handflata och den andra bara ca 1/4 så stor, men inte undra på att jag haft "lite problematiskt". Efter operationen fick jag bara dricka klara drycker, liksom ett halvt dygn före den. Det måste ju s a s få läka ihop lite efter operationen, innan det kommer processad mat neddimpande för vidarebefordran... Verkligen spännande att följa själva operationen på bildskärmen. Skalpell används tydligen främst för att skära genom huden. I själva kroppen opererar kirurgen med en eldslåga, som uppstår från elektricitet, vilken även stillar blodflödet. Det gör det dock oerhört viktigt att jag som patient jordas, för att inte utsättas för stötar och själv bli elektrisk med spretig frisyr. Fascinerande som bara den!

Jag vet inte vilken dimension tjocktarmen normalt har men när jag var i Ystad för koloskopi lärde den manlige sköterskan (som blev så distraherad av min sexiga uppenbarelse i landstingskläderna att han glömde ta bort stasen innan han tog bort kanylen ur min arm så blod sprutade) att den ser ut "precis som en Toblerone". Då visste han inte ens hur mycket jag gillar just det, utan antar att han refererade till att den är veckig!
Det känns rent ut sagt skitskönt att operationen nu är gjord. När jag sökte för mina problem i Östersund för ca 3 år sedan fick jag bara lämna avföringsprover, som givetvis inte visade på något. Det innebar att mina problem avfördes och lades åt sidan.
Jag är fortfarande vidrigt trött men en fördel med det är att jag inte blir rastlös över att jag nu inte får lyfta tungt (träna) på i a f en vecka!

Inga kommentarer: