Emellanåt får jag ett ryck och kommer på hur gott det är och framför allt nyttigt protein-rikt det är med bönor, linser och andra baljväxter. Numer kan man köpa det konserverat eller i tetra-pack, men billigast är ju att köpa torrt, vilket också är mycket mer hållbart.
Egentligen tycker jag inte om gröna ärtor, men eftersom jag inte vill gå miste om nåt kokar jag ändå grön ärtsoppa, som påstås vara fantastiskt god. Tänk om den verkligen är det |
"Man kan blötlägga bönor i 24 timmar, då minskar
koktiden. Men här en lista på ungefär hur länge olika bönor, linser och ärtor måste blötläggas och kokas, om man inte använder färdigkokade bönor.
När det gäller matlagning finns det någon exakt tid som alltid fungerar. Tiden
beror t.ex på hur stora bönorna är och hur gamla de är.
Små vita
bönor blötläggning 8h koktid: 30 min
Stora
vita bönor blötläggning 8h koktid: 1h
Kidneybönor
blötläggning 10h koktid: 20 min
Adzukibönor:
blötläggning 8h Koktid: 20 min
Sojabönor
blötläggning: 10h Koktid 1,5 -2h
Mungbönor
blötläggning: 8 h Koktid: 12 min
Black-eye
bönor blötläggning: 8h Koktid 20 min
Svarta
bönor blötläggning: 8h Koktid: 40
bild på röda linser lånad från www.fotoakuten.se |
Röda
linser behövs inte blötläggas
Koktid: 10 min
Gröna
linser behövs inte blötläggas Koktid: 30 min
Gröna
sockerärter behöver inte blötläggas Koktid: 1
min
Torkade
Gula ärter: blötläggning: 8h- 10h
Koktid: 1 - 1,5 h
Torkade
gröna ärter: blötläggning: 8h- 10 h Koktid: 1,5 - 2h
Kikärter:
blötläggning 8h Koktid: ca 45 min"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar