Hur det fick det namnet är lite roligt för givetvis är det ingen maltesisk rätt. Det tros vara en förvanskning av danskans Risalamande, som kommer från franskans Riz à l’amande [ris med mandel]. Det kan också komma ifrån att ris à la Malta förr och i vissa recept fortfarande innehåller apelsin . Uttrycket à la Malte (eller maltaise) betyder bland kockar att något tillagas med apelsin eller apelsinskal. Les maltaises är en apelsinsort från Malta. Det sägs bero på att att riddare av Malta brukade skicka hem små söta apelsiner till sina europeiska furstehus och dessa med hamnade sedan hos franska kockar och gourmetrestauranger.
Ris à la Malilda 1 port
Blanda
1 port risgrynsgröt (gjord i mikron som längst ned detta recept)
1/2 dl vispad grädde
1 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
hacka i även skållad mandel
Servera med
Varma björnbär, hallon e dyl
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar