Mandelmjöl är väldigt bra att använda istället för vetemjöl, särskilt till sötare rätter. Det innehåller ju ingen gluten och har ett lågt G.I.
Eftersom det saknar gluten kan man dock inte ersätta vetemjöl rakt av med mandelmjöl. Glutenfria degar sväller och binds samman sämre, men om du tillsätter en del av vetemjölet med fiberhusk (eller ett annat fiberbaserat bindemedel) fungerar det minst lika bra som för degar med gluten gör. Fiberhusk består av malda psylliumfrön som är känt för att få en geléaktig konstisens när vätska tillförs.
Mandelmjöl kan antingen köpas färdigt i livsmedelsaffären eller så kan man skålla och mala mandel själv. Då blir mjölet lite grövre
2 ägg
½ dl grädde
½ dl mjölk
1 dl mandelmjöl
En nypa salt
(½ tesked bakpulver om man vill ha amerikanska, pösiga, pannkakor)
Vispa ägg, mjölk och grädde och rör ned övriga ingredienser. Låt smeten stå ett tag innan du steker pannkakorna i rikligt med smör. Servera gärna med vispad grädde och färska bär.
Det blir oerhört gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar