onsdag 11 december 2013

Intervaller, kompensation och andra "hemligheter"

Nu ska jag försöka avslöja hemligheterna bakom min "viktnedgång och vältränade kropp" eftersom människor undrar. Jag har tidigare berättat om HIIT och det är faktiskt inspirerat av just HögIntensivIntervallTräning jag tränat de senaste månaderna, fast enligt min egen kunskap om träning i allmänhet.

Till att börja med så innebär mer muskler att de behöver energi under hela dygnet, vilket gör att ämnesomsättningen och därmed fettförbränningen kan fortsätta i över ett dygn efter att du tränat. HögIntensiv träning sägs innebära att kroppen ökar produktionen av tillväxthormon kraftigt efter minst 10 minuters träning, beroende på att mjölksyran i musklerna främjar muskeltillväxt och fettförbränning samt att mer adrenalin bildas av den.
Din kropp lyder dina regler
Låt inte samhället förstöra den!

bild från www.google.se
Jag tränar fokuserat fyra övningar koncentrerat på de muskler jag tränar i ungefär en kvart allt som allt och (istället för att vila) sedan crosstrainer högintensivt i intervaller under en kvart. Så ytterligare ca en kvart fokuserat på ytterligare fyra övningar med andra muskler. Följt av ännu  en kvart på crosstrainer högintensivt i intervaller Jag tränar samma muskler med två olika övningar varje gång.

Jag tränar super-sets, dvs istället för att vila mellan övningarna så gör jag direkt efter att en är klar lika många reps (repetitioner) av en övning som tränar en annan kroppsdel, gärna t ex rygg och mage, biceps och triceps osv.
Träna dig för att bli  frisk och inte mager
Ät för att få näring och alltid ska du
strunta i tvivlarna och de ohälsosamma
exempel, som tidigare  närde dig
Du är värd mer än du kan ana!
bild från www.google.se
Jag periodiserar och tränar sex veckor tungt med 6 reps följt av sex veckor lättare med 12 reps. Därefter byter jag övningar och kör åter sex tunga veckor, följda av repris på detta. Tre set av varje övning; jag gör alltså samma övning i tre omgångar à 6 eller 12 reps, beroende på period.

Jag tränar varannan morgon för att inte hinna inse hur jobbigt det ska bli, utan bara tänka på hur skönt det är och då särskilt efteråt. Dessutom tränar jag max runt 1 h åt gången och varannan dag för att inte bli övertränad och sjuk. Jag avslutar varje pass med att stretcha hela kroppen i lugn och skön takt. På så sätt undviker jag också träningsvärk.
Blev bjuden på saffranssemla på Wedemarks av
Maja igår, på den stora Malin-dagen
Jag äter bra råvaror, närproducerat, mycket ekologiskt eller egenodlat och enligt Hjärnkoll på Vikten. Jag unnar mig dock godsaker emellanåt med, men kompenserar sedan och äter t ex omelett till middag om jag t ex fikat en saffranssemla på Wedemarks.

Inga kommentarer: