söndag 29 mars 2015

Österlens konstrundas historia

Härom veckan var jag på ett riktigt intressant föredrag på Österlen museum om Österlen-konstnärer. vad de kallar för Fastlagsbulleföredrag; ”Verk av olika konstnärer har plockats fram ur magasinet för att illustrera föredraget om Österlen som konstnärsprovins". I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Sydost fick man föranmäla sig och betala 100 kr, vilket också inkl. kaffe och hembakad fastlagsbulle!
Lena Alebo och Oline Sörensen
Spännande särskilt för mig, som ännu inte känner till så många Österlen-konstnärer, men nu berättade Lena Alebo, som även är chef för museet (och koloni-vän) om en massa och sedan berättade även Oline Sörensen historien bakom Österlens Konstrunda, Jag kommer att återkomma till Lena Alebos föredrag senare.
1968 skapade målaren Ole Birger Sörensen och grafikern Inger Kihlman tillsammans med ett tiotal kollegor vad de då kallade Hanöland ateljebesök under pingsten. Det var föregångaren till dagens välkända Österlens Konstrunda, 1974 bildades Östra Skånes KonstnärsGille (ÖSKG) och då bildades även Vindbollen (ovan) som varumärke och man fortsatte med ateljébesöken, fast nu under namnet Konstrond Hanöland och under påskveckan, istället för pingsten. Oline Sörensen, som är dotter till Sörensen och Kihlman delade med sig av både bilder och många historier och barndomsminnen om utvecklingen under alla år.
ÖSKGs Konstrundans Vindboll är densamma 
som gjordes 1968 Här från Kivik ifjol
Ole Birger Sörensen och grafiker Inger Kihlman, som målade landskap och blommande körsbärsträd abstrakt. Lennart Kindvall som gjorde pennteckningar av landskap och Ann Fadell, som "svor, rökte och målade pileträd [pilar på rikssvenska]" hade Sörensen många minnen av. Fadell hade varit romanssångerska som ung, vilket nu verkade väldigt konstigt.
Första samlingsutställningen med ÖSKG skedde på Gyllebo slott i Gärsnäs 1974. Nästa anhalt för samlingsutställningen blev Bollerup och nästa plats blev Bryggargården i Simrishamn. 1991 flyttade ÖSKG hela verksamheten till Tjörnedalagården, som numer kallas Tjörnedala konsthall i Baskemölla, där den fortfarande är belägen.
kartan för 2015 års Österlens Konstrunda
3 - 12 april, lånad från 
www.oskg.nu
Nu är det snart dags för årets Österlens Konstrunda, 3 - 12 april, läs mer om den här!
Eftersom ÖSKG tar in nya medlemmar bara vartannat år kommer jag att söka in i höst, så jag kommer förhoppningsvis att vara med nästa år!

Inga kommentarer: