fredag 17 maj 2013

Bekräfta, uppmärksamma och älska!

Jag förfasade mig över bilder unga tjejer tagit av sig själva med putande läppar och sugande blick härom veckan. Det var innan jag kände till ask.fm (som jag också nämnde snabbt igår). Det är ett idiotiskt påfund, där främst unga människor svarar på frågor vem som helst kan ställa anonymt till dem i ett webbaserat forum. Det innebär (naturligtvis) att många uppfattar det som en härlig inbjudan till att trakassera dessa unga människor. Allt helt anonymt, medan de som svarar, ofta skämtsamt och med glimten i ögat (i a f i början) är helt öppna med sina identiteter.
putande instagram-bimbo, som inte finns i verkligheten utan
jag har klippt ihop bilder (klumpigt) därifrån av flera tjejer
Nu har jag ju inga egna barn, men däremot har jag syskonbarn och dessutom väldigt nära i minnet till min egen barndom. Efter mina hjärnblödningar har det nämligen skett en slags "omorganisering" i min hjärna så att jag plötsligt tydligt  minns sådant jag inte ens tänkt på i decennier.
en inbjudan till trakasserier
För att citera en mig närstående person, vars barn precis drabbats av trakasserier på ask.fm: "Hela upplägget med anonymitet är så fel. Det är anonymiteten som skapar så mycket problem på nätet." Nu har jag inte världens koll på hur det funkar där, men de konton jag sett är framför allt tjejer i 12 - 17 års-åldern och de får frågor som är oerhört förnedrande vad gäller deras utseende, beteende och t o m grova sexuella anspelningar. Det är också något som enligt psykologen Sofia Berne, som ingår i en forskargrupp i torsdagens DN menar stöds av en studie bland 797 elever i årskurs 6 och 9 i Göteborgsområdet de gjort tycker. (Den nämnde jag även igår.) "63  procent av barnen i årskurs 6 och 84 procent av barnen i årskurs 9 i studien tycker "att det är mycket lättare att vara  'aggressiv' på nätet än ansikte mot  ansikte"! Helt logiskt.  Det finns rapporter om hur självmord varit relaterade till just ask.fm och det är egentligen helt naturligt när man ser vad som skrivs där.
det finns massor på youtube om de trakasserier
som sker just på ask.fm. Här är en av dem.

Jag fattar inte att ungdomarna ens törs lämna ut sig på det här sättet och tolkar det som ett desperat skrik efter uppmärksamhet och bekräftelse. Visst är säkert grupptrycket bland kompisar också stort men som förälder kan du faktiskt begränsa vad ditt barn utsätts för! Enligt vad jag förstår  så kan man gå in och ändra inställningarna på deras dator så att människor inte kan ställa frågor anonymt. Viktigast är nog ändå att prata med ditt barn och försäkra henom om att att hen är bra som hen är och egentligen inte behöver den bekräftelse de ev kan få på ask.fm. Berätta om de trakasserier många utsatts för och visa dem varnings- filmernayoutube och framför allt bekräfta, uppmärksamma och älska henom! Jag kan inte annat än hålla med om Astrid Lindgrens kloka ord "Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv." Då behöver de inte den artificiella bekräftelse som Likes på facebook och hjärtan på Instagram innebär. Då förstår de nog vad de utsätter sig för på ask.fm, särskilt i kombination med utmanande instagrambilder.
Kloka psykologen Sofia Berne på bild ur DN
 "Förbud ger dock fel signaler. Förstående föräldrar allt viktigare", menar psykolog Sofia Berne i gårdagens DN:
"---det är viktigt att frågan lyfts upp på  nationell nivå.
–Barns röster är viktiga i arbetet  mot nätmobbning. Det är viktigt  att tala ofta och förebyggande om detta [min kursivering] i skolorna. För att lärarna ska  kunna göra det behövs en gemensam rikstäckande strategi. Skolpersonalen behöver mer kunskap och  utbildning, säger hon. Som förälder ska man absolut  inte förbjuda sitt barn att använda  mobilen för att på så sätt motverka  mobbning, tycker Sofia Berne.
Forskning från andra länder visar  att barn som blivit nätmobbade ofta valt att inte [min kursivering] berätta för sina föräldrar, av rädsla för att föräldrarna inte ska förstå och även förbjuda dem  att vara på nätet.
–Vi vill inte att barnen tystnar, vi  vill att de ska berätta för oss. Nästan hälften av barnen i våra studier  säger att de skulle prata med sina  föräldrar om de blev nätmobbade.  Att barn känner den tryggheten är  viktigt. Det är otäckt att vara utsatt,  men det går att göra något åt det."

Det finns många fula fiskar på nätet de inte vill komma i kontakt med och det är ditt ansvar som förälder att se till att de inte lockas till  det. Ditt jobb, din träning, dina kompisar och ditt liv kan omöjligt vara viktigare än att ditt barn inte blir trakasserat, eller hur?! Jag upprepar "Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv."!!!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jo, jag har sett de typiska frågorna på ask.fm, och jag har sett hur man obetänkt lägger ut bilder på sina plutande läppar, trosor, bröst o rumpa på twitter. Jag blir rädd att de appellerar till nån översexualiserad tok som tror det är bara att ta för sig. För precis som du säger så döljer de ju på intet vis sin identitet.
Det verkar som att "de" på ett naivt sätt tror att de kommunicerar med en liten bekant grupp människor, och inte begriper vidden av internet.
Jag är inte ens förälder....men av flera orsaker orolig i frågan precis som du

Lyckans Smed sa...

ja, har man inga egna barn tycker många att man inte vet hur det är o därför inte ska uttala sig, men jag kan faktiskt inte låta bli att bry mig när jag ser att folk missar uppenbara lösningar!
/*