Ytterligare ett gott tips på gott som kan göras av fula o skruttiga äpplen, utöver äppelmos o äppelcidervinäger.
Timjanstekta äpplen med salted caramel 3–4 port
Vispa ihop
4 msk osaltat smör
2 1/2 dl ljust muscovado-/råsocker
1 1/4 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
i en kastrull på medelvärme. (Hade själv extrasaltat smör o struntade i att tillsätta nåt mer.Koka upp och sänk värmen.
Låt sjuda i 6 min. Rör om då och då. Vispa i
Låt sjuda i 6 min. Rör om då och då. Vispa i
1 tsk vaniljsocker
och koka i ytterligare 1 minut. Ta bort från plattan. Skär
2 stora (fula) äpplen
i klyftor, kärna ur o skala ev. Stek dem någon min i
2 msk smör
Tillsätt
1–2 msk råsocker
2 tsk repad färsk timjan
2 tsk citronsaft
och stek i ytterligare någon min tills äpplena mjuknat något. Strö över
Mandelspån eller -splitter
flingsalt
och garnera eventuellt med extra
timjan.
Det blev mer än hälften av den underbart goda nu timjanstöttade salted caramel-såsen ovan så eftersom jag ändå kom hem med rabarber från kolonin gjorde jag ett experiment som jag t o m tycker blev ännu godare så presenterar härmed
Rabarber Salted Caramel de Thym frais
Skala o skär
lagom mycket rabarber
i ca 2 cm stora bitar på ett fat. Läggöver
lika mycket salted caramel m timjan
ovanifrån. Ställ i mikron 1 min. Servera med
vaniljglass
Garnera med
en timjankvist
(Funderade ett tag på att även mala över kardemumma men beslutade mig för att en krydda räcker, så de inte tar ut varann. Nej då, det blev gott. Har ju massor med rabarber numer!)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar