fredag 31 augusti 2018

Björnbärsmums (glutenfritt)

Det är helt otroligt vad mycket björnbär det finns i år! Plockade 4 l (vilda)på mindre än en kvart och önskade att jag hade Inspector Gadgets armar så jag kunnat nå till de massor som fanns oåtkomliga långt in i de taggiga snåren! Fast jag inte ens försökte tränga mig in i snåren blev jag mest hela tiden Fångad av ett björnbär, fast för dem för de är så taggigt goda [mel. Fångad av en stormvind]...
Gör massor med gott av alla underbara björnbär, som ju är så ovanliga för mig som växte upp norrut. t ex Björnbärssmulis med kardemumma 4 port
Om du inte vill göra den glutenfri byter du bara ut
mandelmjöl och psylliumhusk mot vanligt vetemjöl
Sätt ugnen på 250° och lägg
ca 250 g björnbär
 i en ugnsform, smord med smör eller penslad med olja, Mal över
kardemumma
Nyp ihop en smuldeg av
2,5 dl mandelmjöl 
1 dl fiberhusk 
1 dl havregryn 
1/2 dl råsocker 
1 krm salt och 
150 g rumsvarmt smör
till en smulig massa
som du fördelar över björnbären och gräddar mitt i ugnen. Sänk värmen till 225° och grädda i ca 20-25 min.
Urgod frukost; är denna; björnbärsskål/ BjörnbärSmoothie Bowl 
Mixa 
2 dl mandelmnölk 
2 dl björnbär 
1/2 tsk riven ingefära 
1 msk agavesirap 
1 msk chiafrön 
till en slät smoothie. Häll över smoothien i en djup skål och låt vila i kylen över natten. Toppa med
1 dl havregryn 
ca 1 dl färska björnbär 
1 klyftat äpplet
malen kanel 

Björnbär m havre- och nöttäcke 4 port 
Sätt ugnen på 200°. Mixa 
50 g Smör 
2 dl havregryn 
 dl hackad mandel 
1 dl ljust muscovadosocker 
Smörj fyra ugnsfasta portionsformar eller en större form. Blanda 
275 g björnbär 
1 msk potatismjöl o
'ch lägg i formarna. Strö över nötblandningen och grädda i 175° ca 10 min. Servera med 
2 dl turkisk Yoghurt

Björnbärslemonad
Skölj
1 kg björnbär
Dela
1/4 vaniljstång
på mitten och skrapa ut fröna (alt. lägg i ca ½ krm vaniljpulver). Lägg rabarber, vaniljstång och frön i en stor bunke eller kastrull. Koka upp 1 l vatten och häll över. Rör ner
zest från 1 ekologisk citron 
några droppar Tea tree oil
Låt stå övertäckt i 2 dygn i kylen. Rör då och då. Sila av vätskan. Rör ner
ca 400 g råsocker körvel eftersmak 
1 dl pressad ekologisk citron
Låt stå tills sockret lösts upp. Rör då och då. Fantastiskt fräsch och vacker ny favoritdryck som tack vare björnbärens vackra färg blir än läckrare!

Björnbärsdrink med vilsamt grönt te 
Koka
1/2 dl grönt te och låt svalna. Blanda med
1,5 dl Mandelmjölk 
0,5 dl matlagningsYoghurt 
ca 1 dl björnbär 
2-3 msk flytande honung
i en skål och kör med stavmixer ca. 10 sekunder tills allt är väl blandat. Häll upp i glas och pudra
färskmalen kardemumma 
på toppen.

Kombinerade också tre recept till fantastiska desserten
Havre- och Kokosflarn med björnbärsglas med lemoncurd
Började med att göra lemoncurd i mikron (av en citron blir det lagom till 2 ggr denna mängd) till glassen. För 4 port: 
Vispa
3 dl Vispgrädde
Blanda
150 g lemoncurd 
ca 2 dl Matyoghurt
3 dl  björnbär
och vänd ner i grädden. Tillsätt
finrivet skal och saft av 1 citron
 Ställ bunken i frysen. Låt frysa ca 1 h för att använda till desserten, då är den lagom mjuk stt lägga mellan flarnen, (Annars i ca 3 timmar annars. Rör om med en gaffel varje halvtimme, så att glassen blir luftig och jämnt fryst. Lägg upp glassen i skålar ca 1/2 h före servering och dekorera med
1 dl  björnbär)

Havre- och Kokosflarn bakade jag så
Sätt ugnen på 200°. Smält
50 g Smör
Tillsätt
1 ¼ dl råsocker
Blanda
1 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokosflingor
2 dl havregryn
Rör ner smöret i kokos- o havreblandningen. Rör så ner
2 msk ljus sirap
Lägg teskeds-stora kulor glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter i 175° tills flarnen fått fin färg.
Ta några av
250 g björnbär
åt sidan för garnering. Lägg en klick av glassen mellan två flarn och garnera med björnbär. Lägg ytterligare glass på toppen och  dekorera med några björnbär
några kvistar citronmeliss 

Inga kommentarer: