onsdag 17 april 2013

"Sötaste" världsproblemet

sockertopp på Gråbrödraklostret
i Ystad
"Sötsaker till min sötnos, socker till min älskling" låter verkligen sött och det var det säkert också när the Drifters sjöng det 1961. Det är först dagens skyhöga sockerkonsumtionen som är skrämmande. Att sockerkonsumtionen slagit i höjden på ett ohälsosamt vis har verkligen uppmärksammats den senaste tiden. Det är verkligen bra att det uppmärksammas, men jag tycker att slutsatserna kan var diskutabla i vissa fall.
♫ sweets for my sweet
sugar for my honey
 ♪
Jag tänker här t ex på professor David Barker som i Vetenskapens Värld redogjorde för sin teori om att vår hälsa bestämd av vår födelsevikt. Han menar att föds man med låg vikt så kommer det att innebära en sämre motståndskraft mot sjukdomar. Något som han bl a härleder till undersökningar i Indien, där människor "lever perfekt" vad gäller hälsosam mat och att indier rör mycket på sig men ändå väldigt ofta får diabetes.
bilder ur Vetenskapens Värld
Undersökningarna har främst gjorts av professor Ranjan Yaznik, som arbetar enligt Barkers teori. De tolkar att diabetesen enbart (?) beror på indiernas låga födelsevikt. I alla fall framkommer inget annat i programmet. Jag menar dock att de totalt verkar ha bortsett från den enorma sockerkonsumtionen i Indien. I Korrespondenternas del om Världens sötsug berättades att just Indien har världens största sockerkonsumtion, vilket inte förvånar mig. Det torde vara den största anledningen till att så många insjuknar i diabetes där.
Socker finns numer tillsatt i nästan all mat, även i sånt som man aldrig skulle tro, som skinka. Detta eftersom livsmedels-producenterna enligt New York Times haft vetenskapsmän som under åratal forskat på vad som kan göra mat beroendeframkallande. De har kommit fram till att just socker är hemligheten bakom vår oförmåga att sluta äta när vi är mätta. Det skriver Sanna Ehdin om och det är också vad Robert Lustig varnar för ovan i Korrespondenterna. Det är också därifrån alla bilder utom de två översta kommer ifrån.
Där berättas också om indianerna som fått sin mark ödelagd av sockerrörs- och sojaplantager och om överviktiga ungdomar på läger för att gå ned i vikt.
Se gärna det här medan det ännu finns tillgängligt! Se sedan gärna Vetenskapens Värld med, fast lyssna med urskiljning på vad som sägs av David Barker och  Ranjan Yaznik där.

Läs också gärna här om att sockret står bakom de allra flesta av dagens hälsoproblem.
– Det handlar om långt mer än onödiga kalorier. Sockret bryts ner till glukos och fruktos. Fruktosen måste levern omvandla till fett, vilket leder till en skadlig blodfettrubbning. Bland annat blir de onda kolesterolpartiklarna mindre till storleken och det skadar blodkärlen, säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm där. Läs också Sanna Ehdin för en bredare syn på det sötaste problemet! Slutligen bör du för din hälsas skull dra ned på sockerkonsumtionen, men definitivt inte genom att byta det mot farliga Aspartam! Både för din egen och för resten av vår världs skull bör vårt sötaste världsproblem tas på störrta allvar.

Inga kommentarer: