onsdag 6 juli 2011

Hållbar mat

Camilla Plum är en danska med båda fötterna på jorden som har råd om det mesta när det gäller framför allt matlagning, men även odling. Många av hennes serier från Dansk Radio sänds även i SVT. För närvarande sänds en reprisomgång av Mat som Håller i SVT , som jag försöker hinna se. Det lyckas dock inte alltid, så då får jag gå in på Dansk Radio och läsa mig till vad jag missat. Tur att jag kan danska! Det gör dock inte s¨å många här i Sverige har det visat sig, så därför tänkte jag dela med mig av svenska översättningar av hennes råd här Gode råd fra Camilla Plum, fast på svenska alltså:
en riktig modergudinna Camilla Plum på bild från
http://thegreengardengate.blogspot.com
Jag inleder med det jag tycker är mest intressant, nämligen kryddörter. Så här skriver kæra fru Plum om dem:

"Kryddörter är helt enkelt örter, blad, stjälkar, kvistar, barr, blommor, knoppar och rötter med smak som vi människor gillar att tillsätta. När vi får den lusten, när vi känner att vi nästan kan svimma av doften av basilika och rosmarin, körvel och persilja, för att nu inte tala om färskt inhemskt citrongräs, en redig knippa nyplockad koriander, vietnamesisk koriander, citronverbena och appelsintagetes, för att bara nämna några av de mest potenta örterna så är det för att vi har dragit nytta av dem.
Varje liten doft och smak är också ett pyttelitet näringsämne som vi behöver äta rätt mängd av. Våra näsor är, trots föroreningar och tobak ett känsligt instrument som låter oss att känna skillnaden på 10.000 dofter. Om vi alltså ​​använder vår näsa. Ju mer vi luktar på, blir medvetna om och försöker bestämma lukten av, desto bättre blir vi på att nyttja den.
Vi har gått rakt fram efter näsan under de senaste miljoner åren, där näsans uppgiften har varit att identifiera vad som kan ätas och vad vi inte bör äta. Man fann medicinska egenskaper, energigivande, hallucinogena och annat spännande vid odlingarna och vi har upptäckt, men sedan också glömt, att dessa växters ätbarhet och egenskaper är en fråga om doseringen av dem.
Lite Fingerborgsblomma låter hjärtat finna sin rätta rytm, medan för mycket kan orsaka hjärtsvikt. Lite muskotnöt till spenaten smakar gott, men om man äter en hel muskotnöt kan du dö. Persilja och Kirskål är hallucinogena i större mängder än man brukar äta på färskpotatis, för mycket persilja, en hink, är dödlig. Vissa växter är förrädiska, men det är sällsynt bland gröna växter. Munskänkar och byfånar har testat dem, så att vi fått reda på vilka växter som är bra och inte, men det har varit mycket lokals, mycket specifika kunskaper. De som haft dessa kunskaper har varit herrar över liv och död, örter är inte för fegisar, dessa människor vördades som shamaner och brändes som häxor, beroende på när och var de levde. Som det ligger till numer kan vem som helst bli shaman i sitt eget liv. Att ha en liten örtagård äridag bland det mest eftertraktade i en  trädgård. Kanske saknar vi dock kunskap om både växterna och deras kulinariska och medicinska effekter och det är just detta som verkligen gör det roligt att odla örter; allt som krävs är att du tycker det är roligt.
Det intressanta är att det mesta handlar om att äta en varierad kost, vilket är ett slitet uttryck för många dåliga näringskampanjer. Lite av varje, många, olika och varierande växter ger det absolut bästa skyddet mot alla bristsjukdomar, som vårt välgödda samhälle är på väg att ge efter för. Det är så jag ser det, att vår så kallade civilisations sjukdomar egentligen bara handlar om att vi äter för mycket fett, socker, salt och alldeles för mycket av allt. Men man behöver inte fundera länge innan man kommer till slutsatsen att det är bristsjukdomar det är frågan om. Om du tänker på att det mesta av det vi äter egentligen inte ens innehåller vad det ska göra och jag menar då inte klassiska vitaminer, fett, protein och kolhydrater, utan allt det mat ska innehålla, bara det odlas på rätt sätt, annars kan det orsaka bristsjukdomar. Om allt kött vi äter kommer från djur som har fått en extremt obalanserad kost, istället för den enorma variationen de får om de betar fritt, om grönsaker och frukt är intensivt odlade med kemiska gödningsmedel och allt, så måste det naturligtvis orsaka bristsjukdomar eftersom de helt enkelt inte har en chans att innehålla det de annars skulle ha gjort.
Det känns på smaken och det märks i vårt immunförsvar, vårt allmänna välbefinnande och vitaminpiller ska ju egentligen inte behövas. En god kost hjälper vårt immunförsvar att besegra nästan vad som helst. Det försvarar våra kroppar med märkliga impulser mot fett på hjärtat, eller mot cancer, men det svarar nu även fel genom exempelvis allergier. Om vi inte får vad våra kroppar behöver, ger den upp. Våra immunförsvar är inte nödvändigtvis uppmärksamma hela tiden, utan det måste stimuleras, väckas och utbildas. Immunförsvaret somnar om det bara får samma mat varje dag, medan nya saker, som ger många signaler i form av grönsaker och örter, kryddor, frukt och nötter, blad och märkliga ingredienser ser till att hålla det igång, så att det är klart för att försvara kroppen mot en riktig fiende. Om du bara äter det du kan hitta i ett snabbköp och samma 10 konventionella döda grönsaker hela tiden, så är det inte gourmetmat eller ens tillräckligt bra för att vara försvarbart.---
Jag tror att allergier och eksem, hjärtsjukdomar, cancer osv, frodas i vår del av världen pga allt det vi gör fel. Om vi äter "vanliga konventionella" livsmedel, med samma kulturella vanor, kan vi omöjligt hålla vår kropp stridslysten, frisk, glad och energisk. Eller rättare sagt; vissa kan, andra inte kan. Det finns en skillnad i människors behov, vad vi kan tolerera och vad vi inte kan klara. Vi vet att maten inte innehåller vad den borde, vi förstår inte de vetenskapliga metoder  och termer som används Vi vet inte vad alla dessa små ämnen gör med kroppen och vad de betyder för varandra och vad som händer om vi inte får dem. Det är så komplext att vetenskapen aldrig kommer att kunna lista ut det, det är därför vi har näsor och smaklökar, och miljontals år av erfarenhet i vårt sinne. Vi vet att om vi lyfter blicken från mikroskopet och använder vårt sunda förnuft. För att göra en lång historia kort, behöver vi kryddörter mer än vi någonsin gjort förr. Vi behöver deras smak och vad de innehåller. Vi behöver dem av särskilda skäl som till exempel det bittra ämne som hjälper kroppen att klara av fett. Ingefära är t ex bra för matsmältningen. Problemet är dock att de hamnar  i piller och naturläkemedel istället för doftande och välsmakande mat. Jag tror att våra smaklökar och näsor är de absolut bästa guiderna till att få vad vi behöver, om vi bryr sig om att lyssna på dem; Om du äter fet fisk för att du är rädd för hjärtsjukdomar är du både gastronomiskt och hälsomässigt ute på tunn is. Om du däremot äter grillad makrill med krusbärskompott, färskpotatis med dill och persilja och en skål med olika välsmakande gröna blad med en krämig dressing till middag, då är både dina smaklökar, din näsa, din familj, ditt medvetande och din kropp på rätt väg!

Inga kommentarer: