Under de senaste decennierna har forskare och myndigheter lagt ner mycket arbete för att på olika sätt förbättra fjällrävens överlevnad, och enligt länsstyrelsen i Jämtland ger det också resultat. I sommar har det fötts mellan 30 och 35 valpkullar i Sverige och Norge. De allra flesta finns i de södra delarna av fjällområdet, dit också insatserna under senare år varit koncentrerade.
– Längre norrut blev det bara två till tre kullar. Det är väldigt tydligt att det arbete vi utför har stor betydelse, säger Ruben Johansson på Länsstyrelsen i Jämtland.
Det är en kraftig uppgång om man jämför med året innan. Då föddes bara två kullar. Totalt blev det fyra valpar i hela landet. Bägge kullarna fanns i Helagsfjällen, men ingen av valparna överlevde vintern. I år föddes över 160 valpar bara i Sverige.
Med säker fot genom stenskravel och nysnö går Ruben Johanssons kollega från Länsstyrelsen Lars Liljemark. Han är naturbevakare i Helags och Sylarna, och en av dem som i praktiken hjälper fjällräven på traven. Året runt fyller han på mat i de foderautomater som satts upp i fjällområdet. På somrarna räknar han valpkullar. Ibland ligger han ute flera dagar i streck intill kända lyor för att fånga in och märka de nyfödda ungarna. Det viktigaste skälet till fjällrävens problem är att det blivit sämre med lämmel, enligt forskarna. Det är fjällrävens främsta bytesdjur, och det är under goda lämmelår som fjällräven skaffar valpar."
Dagens Nyheters söndagsbilaga 2010-11-21
foto: Tommy Andersson (beskuren) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar