Så här när hösten snart är slut vill jag tipsa om härliga soppor att värma sig med (fast det just här på Österlen brukar vara varmt länge.)
Koka upp
1 liter vatten
med benbuljong alt 2 buljongtärningar
Skala
4-5 morötter
1 gul lök
1 stor (c:a 300 g)sötpotatis
Skär i bitar. Hetta upp
1 msk smör el olivolja
bryn löken ett par minuter i en gryta utan att den tar färg. Lägg ner sötpotatis och morot och häll över buljongen. Smaksätt med
1 tsk riven ingefära
Koka soppan tills grönsakerna känns mjuka, c:a 15 min. Pressa
1 dl pressad saft av grape (gärna blodgrape)
Häll juicen i soppan. Smaksätt med
salt och nymald svartpeppar
Mixa soppan till krämig konsistens.
Skala
500 g rödbetor 2
gula lökar
Grovriv dem på rivjärn. Skala och hacka
1 vitlöksklyfta/Ramlök
Fräs rödbetor, lök och vitlök i
2 msk smör
i en rymlig kastrull cirka 2 minuter. Tillsätt
1 liter vatten benbuljong 2 kött- eller grönsaksbuljongtärningar
1 lagerblad
1 tsk stött kummin
Koka under lock på svag värme 20-30 min och gör under tiden pepparrotssskräm:
Blanda
2 dl crème fraiche
1/2 dl färskriven pepparrot eller pepparrotsvisp
1 tsk saft av citron
Smaka av med
salt och peppar eventuellt en lite kvist timjan
Ställ kallt fram till servering. När soppan kokat klart Tillsätt
1-2 msk vinäger
och smaka av med.
salt och peppar
Broccolisoppa 4 portioner
Skiva eller hacka
500-700 gram färsk broccoli, c:a 2-3 huvuden
Skala och hacka
1 liten gul lök
1-2 klyftor vitlök / ramsslök
Fräs i
2 msk olivolja
några minuter. Tillsätt
1 l vatten, mjölk/benbuljong (grönsaks-eller kycklingbuljongtärning)
Koka broccolisoppan i 5 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa broccolin lite med till exempel en potatisstöt så blir den krämigare. Smaka av broccolisoppan med
salt och vitpeppar
1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
Rör i kokbar
1 dl crème fraiche
Servera gärna med surdegbröd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar