tisdag 25 september 2018

Äppelbomber

Oerhört gott med äpplen är dessa Äppelbomber med hemgjord (eller köpt, för den delen) mandelmassa och smördeg.

Sätt ugnen på 225 grader, Skär 
400 g smördeg
i 10 x 10 cm stora rutor. Blanda
50 g riven mandelmassa 
2 msk vit sirap
Skala och kärna ut
4 fasta äpplen  
Lägg ut en matskedsstor klick av mandelmassaröran i mitten av varje smördegsplatta.  Ställ äpplena och ställ äpplena på klickarna. Fyll kärnhushålen med ca 1 msk ytterligare vardera av blandningen. Blanda
1/2 dl råsocker 
2 tsk kanel 
och fyll upp resten av hålen med kanelsockret. 
Vik upp  smördegen över äpplena,  nyp ihop skarven noga och sätt äppelpaketen med skarven nedåt på smord ugnsfast form. Pensla äppelpaketen med 

1 äggula 
uppvispad i
1 msk vatten 
Rulla så äpplena i det sista av kanelsockret och ställ tillbaka i formen med skarven nedåt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, ca 15 minuter eller tills äppelbomberna börjar få en fin gyllene färg. Gör gärna ett stickprov för att kontrollera att äpplena är lagom mjuka. 

Avnjut gärna med lättvispad grädde, vaniljsås eller gammaldags vaniljglass.


Inga kommentarer: