måndag 6 december 2010

Mandelmassa

Just mandelmassa är oerhört enkelt att göra så att man vet vad som finns i den. Den innehåller nämligen bara mandel och socker i lika delar, som mixas ihop till en massa. I köpt mandelmassa finns ofta både aprikoskärnor och annat som definitivt inte hör hemma där.
Jag brukar göra mandelmassan medan t ex en deg jäser.
Mandelmassa
200 g skållad mandel
200 g florsocker / honung / mindre än 1 tsk Stevia
Mixas ihop till en slät massa, som rullas ihop och läggs i kylen.
Eftersom jag undviker snabba kolhydrater byter jag ut sockret mot Stevia eller sötningsmedel som inte innehåller Aspartam, eftersom det finns en risk för att det orsakar exempelvis hjärntumörer. Med tanke på allt min hjärna utstått är det en risk jag inte vill ta, vad än Livsmedelsverket säger. Stevia är lite svårt att dosera så man måste smaka sig fram, så just idag blev mandelmassan inte riktigt bra, men ska tillsätta mer mandel för att neutralisera den alltför söta smaken.

Inga kommentarer: