Paradoxal bild lånad från blog.usabilla.com "Jag är en psrsdox" "Det är du inte alls!" "Exakt." "Oj..." |
Smör och grädde brukar förordas inom lchf, medan nötter och frön innehåller nyttigt fett enligt många uppgifter. Problemet är dock att överkänslighet och allergier mot just dessa är vanliga och dessutom ska de besprutas hårt.
Jag tänker därför att vi som inte är överkänsliga mot sådant bör kunna äta det (efter provperioden) trots att det uttryckligen står:
"Livsmedel som utesluts specifikt vid autoimmun paleo (autoimmuna protokollet/AIP): ... orsakar korsreaktion med gluten: Havre, amarant, quinoa, potatis, hampa, majs, soja, choklad, jäst, kaffe, sesamfrö, tapioka och ägg. Har alla visat sig korsreagera med immunförsvaret vid autoimmun sjukdom. Alla är inte känsliga mot dem, men man börjar ändå med att utesluta dem.
Annat som är viktigt att utesluta vid autoimmun sjukdom:
OK, då kommer vi till vad www.swedishpaleo.se anser vara Extra läkande att utesluta under en viss tid, då det även kan irritera tarmslemhinnan. Detta är t ex följande: I det autoimmuna protokollet, AIP, som "går ett steg längre" och utesluter:
OK, då kommer vi till vad www.swedishpaleo.se anser vara Extra läkande att utesluta under en viss tid, då det även kan irritera tarmslemhinnan. Detta är t ex följande: I det autoimmuna protokollet, AIP, som "går ett steg längre" och utesluter:
- ägg (äggprotein)
- nötter och frön (lektiner och fytinsyra [som faktiskt kan bryta ned tarmen och förhindra att näringsämnen kan upptas enl bl a kurera.se, men där handlar det främst om baljväxter),
- potatisväxter som potatis, paprika, tomat, aubergine och chili (saponiner och antinutrienter) samt
- kaffe,
- alkohol och
- NSAID-läkemedel (se ovan)
- Inälvsmat i form av till exempel lever och njure Gör din egen leverpastej eller ta för vana att lägga i kyckling- eller ungnötslever i grytor och långkok. Inälvsmat innehåller vitamin A, B12, D, folsyra och mineraler som koppar, järn och zink.
- Fisk och skaldjur Vildfångad fisk är bäst. Försök att äta skaldjur och fisk minst tre gånger i veckan. Genom att äta mycket skaldjur och fet fisk får du i dig omega-3, selen, jod och vitamin B12, D och E. Hit hör även alger och sjögräs som är viktigt att äta tack vare höga nivåer av bland annat jod och kalcium.
- Grönsaker av alla de sorter Bäst är gröna bladgrönsaker, kålsorter och färgstarka rotfrukter som morötter, sötpotatis och rödbetor. [Trots att www.paleoteket.se anser att potatisväxter bör undvikas i autoimmun kost, liksom baljväxter, medan vi bör avhålla oss från alla rotsaker enl lchf]. Genom grönsaker får du i dig massor av vitaminer och mineraler. Till exempel är lök, blomkål och broccoli bra källor till kalcium."
Lökigt att lök, som kan vara svårt för känsliga magar att äta rå, anses "vara en bra källa till kalcium" av www.swedishpaleo.se |
Gurkmeja, vitlök, ingefära och persilja är några exempel. Både gurkmeja och ingefära kan dock verka störande i tarmen för en del. Får du besvär i form av magknip så dra ner på konsumtionen. Persilja och vitlök är det däremot helt fritt fram med och något du bör inkludera dagligen. Kokosolja, avokado/avokadoolja och olivolja Dessa fetter är bra för tarmen och är viktiga att få in i kosten regelbundet. Men se upp med upphettning av olivolja. När oljan börjar ryka sker nämligen en nedbrytning av de nyttiga fettkedjorna. Häll istället olivolja över den färdiga maten eller stek på låg värme. Det är bättre att steka i kokosolja eller avokadoolja eftersom dessa tål högre värme. Avokado är perfekt mellanmålsmat, gärna tillsammans med något proteinrikt som kyckling, en köttfärsbiff eller fisk.
Probiotika Det får du via fermenterade eller syrade grönsaker och surkål. Detta är bakteriekulturer som koloniserar din tarm och bygger upp din tarmhälsa.
Glycin är en läkande aminosyra som finns i brosk, gelatin, kollagen och benbuljong. Kokar du egen benbuljong är det viktigt att du väljer ben med brosk, till exempel oxsvans eller hela kyckling- eller fiskskrov. Det fungerar inte med märgben. Det går bra att tillsätta gelatin- och kollagenpulver i kosten som en genväg om du tycker att det är omständligt att koka benbuljong. Häll en matsked pulver i en smoothie eller sprinkla lite över frukostgröten. Istället för ägg kan man göra gelatinägg. Blanda en matsked gelatinpulver med fyra matskedar vatten i en kastrull och vispa under uppvärmning.
Fuska inte För att uppnå bästa resultat rekommenderar jag att du äter enligt protokollet i minst 30 dagar. För många kan det dock krävas betydligt längre tid. Det beror på att vi alla har olika utgångspunkter. Har du varit sjuk i många år i en kronisk inflammation eller autoimmun sjukdom kan det ta längre tid för kroppen att återställa balansen i tarmen. Det är viktigt att inte fuska när man kör den här metoden. Läkningen av tarmen tar tid och skulle du äta till exempel gluten under tiden så aktiveras immunförsvaret snabbt igen. Skulle du av misstag få i dig något som är med på elimineringslistan är det bara att inrikta sig på nästa måltid och fortsätta på den inslagna vägen, men det kan ta mycket längre tid att nå målet om man gör misstag på vägen. Det är också viktigt att understryka att metoden inte ersätter traditionell sjukvård utan ska ses som ett komplement. Rådgör alltid med din läkare innan du slutar med medicin.
Dra ner på fruktos I första stadiet av läkning är det bra om du håller ner konsumtionen av fruktos till maximalt 20 gram per dag. Då pratar jag om ren fruktos. Detta motsvarar två frukter eller ungefär en tesked honung om dagen".
Färgglad och därigenom IFD-mat med rivna rödbetor
Blomkåls- och broccolicouscous med Dijonkräm+ tomater
Blomkåls- och broccolicouscous med Dijonkräm+ tomater
IFD-maten lindrar, precis som autoimmun kost, inflammation läser jag på kurera.se från maj, 2014 : ”En måltid med socker och dåligt fett ökar halten inflammatoriska ämnen i blodet i minst tre-fyra timmar. [genomgående mina kursiveringat] Allt du äter påverkar din hälsa. Med så kallad IFD-mat minskas inflammation och hälsan förbättras. IFD är en förkortning på Inflammation Free Diet, och IFD-mat är mat som motverkar inflammation...
Grönsaker: Ät massor! Välj de med mycket färg och ät helst av alla färgerna varje dag. Lök, vitlök, chilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis (jams), morötter, linser är bra." Jämför ovan! "Undvik: Majs och potatis.
Fisk: Ät mycket och helst tre gånger i veckan! Kallvattenfisk (feta fiskar) har extremt bra IFD-effekt. Ät sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner, ostron. Undvik: Odlad lax, som gör mer skada än nytta.
Bönor och legymer: Är lätt inflammationsfrämjande så krydda alltid med någon IFD-krydda och raps- eller olivolja för att kompensera!
Olivolja och kokosolja: Använd rikligt och varje dag! Variera med raps-, avokado-, hampfrö- och mandelolja. Bra fett med förstklassig inflammationsdämpande effekt är omega-3-fettsyror som finns i feta fiskar och kallpressad linfröolja. Undvik: Margarin, solrosolja, majsolja, matolja, vindruvskärnolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av att de innehåller för mycket omega-6-fettsyror.
Grönsaker: Ät massor! Välj de med mycket färg och ät helst av alla färgerna varje dag. Lök, vitlök, chilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis (jams), morötter, linser är bra." Jämför ovan! "Undvik: Majs och potatis.
Fisk: Ät mycket och helst tre gånger i veckan! Kallvattenfisk (feta fiskar) har extremt bra IFD-effekt. Ät sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner, ostron. Undvik: Odlad lax, som gör mer skada än nytta.
Bönor och legymer: Är lätt inflammationsfrämjande så krydda alltid med någon IFD-krydda och raps- eller olivolja för att kompensera!
Olivolja och kokosolja: Använd rikligt och varje dag! Variera med raps-, avokado-, hampfrö- och mandelolja. Bra fett med förstklassig inflammationsdämpande effekt är omega-3-fettsyror som finns i feta fiskar och kallpressad linfröolja. Undvik: Margarin, solrosolja, majsolja, matolja, vindruvskärnolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av att de innehåller för mycket omega-6-fettsyror.
Kryddor: Suveränt i maten – använd speciellt IFD-kryddorna vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och curry. Alla örtväxter är också utmärkta.
Kött och fågel: Ät helst från frigående, gräsätande, vuxna djur. Gräsätande djur ger mer omega-3-fettsyror, spannmål ger omega-6. Nötkött, gås och anka går bra. Undvik: Inälvsmat som är extremt inflammationsfrämjande [anser dock inte www.swedishpaleo.se, som sanrare rekommenderar det, se ovan!] samt minska på kalv och lamm.
Frukt och bär: Ät mycket bär. Frukt är lätt inflammatoriskt på grund av sötman [fruktos!] i så undvik i stor mängd. Men frukt är samtidigt mycket näringsrikt och rensande. Bra är blodgrapefrukt, citron, rabarber, hallon och jordgubbar.
Nötter: [Se ovan!!!] Speciellt bra är mandlar, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter; helst råa och ekologiska. Undvik dock att äta allt för mycket, en del nötter har låg IFD beroende på omega-6-innehållet.
Gryner, pasta och bröd [inte enl bl a Perlmutter eller www.paleoteket.se dock!!!]: Råris, quinoa, havre och bovete är bra. Fullkornsprodukter kan ätas i måttligt mängd om du inte är glutenintolerant eller spannmålsallergisk. Undvik: Vitt ris, pasta och bröd, muffins, bagel och cornflakes. Mejeriprodukter [inte enl www.paleoteket.se dock!!!]: Keso, kesella, yoghurt, fetaost och mozzarella går bra om man tål det. Undvik annars då det ger inflammation, allergi samt ökar autoimmuna sjukdomar! Undvik: Sötad fruktyoghurt, glass och var försiktig med hård, lagrad ost. Drycker: Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte, källvatten. Alla juicer ska vara färskpressade för alla vitaminer försvinner efter 15 min och det blir sockervatten. Undvik: Saft, coca-cola och andra läskedrycker."
Slutligen kan jag inte avhålla mig från att påpeka att potatis, som många varnar för, även är en källa till resistent stärkelse och hämtar följande från www.lchf.se:
Kött och fågel: Ät helst från frigående, gräsätande, vuxna djur. Gräsätande djur ger mer omega-3-fettsyror, spannmål ger omega-6. Nötkött, gås och anka går bra. Undvik: Inälvsmat som är extremt inflammationsfrämjande [anser dock inte www.swedishpaleo.se, som sanrare rekommenderar det, se ovan!] samt minska på kalv och lamm.
Frukt och bär: Ät mycket bär. Frukt är lätt inflammatoriskt på grund av sötman [fruktos!] i så undvik i stor mängd. Men frukt är samtidigt mycket näringsrikt och rensande. Bra är blodgrapefrukt, citron, rabarber, hallon och jordgubbar.
Nötter: [Se ovan!!!] Speciellt bra är mandlar, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter; helst råa och ekologiska. Undvik dock att äta allt för mycket, en del nötter har låg IFD beroende på omega-6-innehållet.
Gryner, pasta och bröd [inte enl bl a Perlmutter eller www.paleoteket.se dock!!!]: Råris, quinoa, havre och bovete är bra. Fullkornsprodukter kan ätas i måttligt mängd om du inte är glutenintolerant eller spannmålsallergisk. Undvik: Vitt ris, pasta och bröd, muffins, bagel och cornflakes. Mejeriprodukter [inte enl www.paleoteket.se dock!!!]: Keso, kesella, yoghurt, fetaost och mozzarella går bra om man tål det. Undvik annars då det ger inflammation, allergi samt ökar autoimmuna sjukdomar! Undvik: Sötad fruktyoghurt, glass och var försiktig med hård, lagrad ost. Drycker: Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte, källvatten. Alla juicer ska vara färskpressade för alla vitaminer försvinner efter 15 min och det blir sockervatten. Undvik: Saft, coca-cola och andra läskedrycker."
Slutligen kan jag inte avhålla mig från att påpeka att potatis, som många varnar för, även är en källa till resistent stärkelse och hämtar följande från www.lchf.se:
"Hälsovinster av resistent stärkelse med vetenskapligt stöd
* Insulinkänsligheten ökar, även hos dem med diabetes 2 och metabolt syndrom
* Minskad blodsockerhöjning efter måltid
* Minskat fasteblodsocker (på morgonen, det s k gryningsfenomenet)
* Ökar mättnadskänslan
* Minskar problemen med läckande tarm
* Bidrar till att "skölja ut" dåliga tarmbakterier, bl a kolerabakterier
* Ökar kroppens upptag av magnesium
Här är tre bra översiktliga artiklar på engelska om vetenskapen bakom resistent stärkelse med länkar vidare till vetenskapliga artiklar: Mark Sisson (Marks Daily Apple) Kris Gunnars (Authority Nutrition)" [han är islänning och heter i verkligheten Kristján Már Gunnarsson]
2 kommentarer:
Är det verkligen ok att äta tonfisk som innehåller mycket kvicksilver och dessutom lever utanför Japans kust med tanke på kärnkraftolyckan i Fukushima. Risk att tonfisken även innehåller uran.
Det måste du avgöra själv!
Skicka en kommentar