Den vita substansen är de partier av nervvävnad som binder samman områden i hjärnan och gör att information kommuniceras mellan de olika delarna av hjärnan.
Vi lever med en åldrande befolkning med allt högre fetmanivå, så det är nödvändigt att slå fast hur dessa två faktorer kan samspela, eftersom konsekvenserna för hälsan kan vara allvarliga.
Våra hjärnor krymper naturligt med åldern, men forskare börjar inse alltmer att större fetmakopplas med diabetes, cancer och hjärtsjukdom, kanske också påverkar inledningen och utvecklingen av hjärnans åldrande; emellertid visar direkta studier att det stöd för det saknas.
I tvärgående studier, m a o en studie som tittar på data från individer vid ett tillfälle, tittade forskarna på den påverkan fetma har på hjärnans struktur över en vuxen livslängd för att undersöka om fetma kan förknippas med de förändringar i hjärnan som förknippas med åldrande. Forskarlaget studerade data från 473 personer i åldrarna från 20 till 87, som rekryterades till Cambridge Centre for Aging and Neuroscience.
Resultatet publicerades i the journal Neurobiology of Aging. Forskarna delade in data i två kategorier baserade på deras vikt: slanka och överviktiga. De fann slående skillnader i volymen av vit substans i hjärnan hos de överviktiga jämfört med de slanka motsvarande. De överviktiga hade en utspridd minskning av vit substans jämfört med de slanka.
Jämförelse av grå substans (brunt) och vit substans (gult) hos personer av samma kön A (56 år, BMI 19.5) och B (50 år, BMI 43.4). Bild: Lisa Ronan |
Slående nog observerade forskarna bara dessa skillnader från medelåldern och uppåt, vilket antyder att våra hjärnor kan vara särskilt sårbara under just medelåldern.
'När våra hjärnor åldras krymper de naturligt i storlek, men det är inte klart varför överviktiga personer har en större minskning av just den vita substansen,' säger första författaren Dr Lisa Ronan från the Department of Psychiatry [sic! Neuroscience] vid University of Cambridge, 'Vi kan bara spekulera om ifall fetma kan orsaka dess förändringar på något sätt eller om övervikt är en konsekvens av dessa förändringar i hjärnor.'
Forskningsledaren professor/dr Paul Fletcher, från Department of Psychiatry tillägger:
'Vi lever med en åldrande befolkning, med allt högre nivåer av övervikt så det är nödvändigt att vi etablerar hur dessa två faktorer kan samverka, då konsekvenserna för hör hälsan kan vara allvarliga. 'Det första faktumet att vi bara såg dessa skillnader från medelåldern och uppåt visar på möjligheten att vi kanske är särskilt sårbara då. Det kommer också att vara viktigt att ta reda på om dessa förändringar kan försvinna igen vid viktnedgång, vilket mycket väl kan vara fallet.'
Trots de tydliga skillnaderna i volym av den vita substansens volym hos slanka och överviktiga personer fann forskarna inget samband mellan att vara överviktig eller slank gällande personernas kognitiva förmågor, enligt vad vanliga IQ-tester visar.
Medförfattare professor Sadaf Farooqi, från Wellcome Trust–Medical Research Council Institute of Metabolic Science vid Cambridge, säger:
'Vi vet ännu inte innebörden av dessa förändringar i hjärnans struktur. Uppenbarligen måste detta bli startpunkten för oss för att utforska effekterna av vikt, diet och träning på hjärnan och minnet mer på djupet .'" Just det; inte dra för stora växlar på detta riktigt än.
Min bästa kolonigranne Gunnel Pihlman är 81 år ung. Här så vacker vid sin grind |
– Vi trodde att vi skulle kunna bekräfta att det fanns så kallad snäll fetma. Men gensvaret på insulin var väldigt likt i de två grupperna med feta och skilde sig markant från de normalviktiga. Det stämmer även med stora epidemiologiska studier som kommit på senare tid som visar att personer med ”hälsosam fetma” också har en ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, säger Mikael Rydén. Forskarna tolkar resultaten som att det är farligt att vara fet, oavsett vilken typ av fetma man har." Vilket publicerats om i CellReports, se alltså upp med fetma även om den inte nödvändigtvis gör att hjärnan krymper och åldras som under tio års levnad, så mycket annat påverkas av just fetma!
Därutöver har Ekot idag rapporterat om hur dålig kondition förkortar livet, vilket Per Ladenvall, forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet tyckte var förvånande:
– Att effekten av dålig kondition var så tydlig, där endast rökning var farligare, var något av en överraskning för oss, säger han i Ekot.
Fantastiskt citat av psykiatriker Anders Hansen ur DN säger allt |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar