Oxfordsforskare upptäcker område djupt inne i
hjärnan som stödjer vårt hjälpsamma beteende
Bild från studien som visar det aktuella området
|
18 augusti berättade Vetenskapsradion om att "engelska forskare hittat en del i hjärnan som har att göra med hur vi lär oss att vara snälla och hjälpsamma mot våra medmänniskor. Det är en del, ganska långt in i hjärnan, där inlärningen sker av det som forskarna kallar prosocialt beteende. [Vilket dels tyder på att det är en väldigt viktig mekanism för vår överlevnad liksom att den måste vara oerhört gammal och att vi bör dela den med de flesta levande varelser. Se filmen nedan på tvättbjörnen som blir orolig och försöker rädda sin bror när han simmar i en pool!]
Det handlar alltså om ett beteende som går ut på att hjälpa och vara god och generös mot andra människor.
Nu använde forskarna en metod där försökspersoner fick lära sig saker som antingen gynnade dem själva eller andra. Försökspersonerna studerades samtidigt i en magnetkamera.
Forskarna upptäckte då en del i hjärnan som bara aktiverades när försökspersonerna lärde sig att hjälpa främlingar. Dessutom såg de att det fanns mycket stora individuella skillnader på hur bra vi är på att lära oss att gynna andra. Fortast gick det för de personer som i andra tester visade sig vara mest empatiska och hos dem var också den här delen av hjärnan mest aktiv.
I förlängningen kan sådan här kunskap hjälpa oss att förstå vad som går fel hos personer som beter sig asocialt och inte fungerar i samhället, säger Patricia Lockwood från Oxford University som lett studien.
Håll dig lugn och hjälp andra! bild lånad från www.keepcalm-o-matic.co.uk |
– Det finns störningar hos människor som gör att de tenderar att skada snarare än hjälpa andra människor. Kanske kan den här forskningen hjälpa till att förstå vad som går fel i de hjärnan."
Se där hur det alltid lönar sig att hjälpa andra!
Se där hur det alltid lönar sig att hjälpa andra!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar