måndag 10 december 2012

Julig cheesecake

Så här års har de flesta gott om pepparkakor och själv har jag massor, eftersom jag fick en stor burk på köpet när jag köpte teknik härom dagen. Då är det kul att använda dem i annat, som t ex den här goda cheesecaken:
Apelsin- och pepparkakscheesecake
100 g smör
30 pepparkakor
Sätt ugnen på 200°C. Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner smöret i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Ställ in formen mitt i ugnen, sänk till 175° och grädda i 10 minuter.
200 g philadelphiaost
1 1/2 dl socker
3 ägg
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft
Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal och saft. Bred ut smeten på pepparkaks-botten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
2 dl crème fraiche
1/2 dl florsocker
1 apelsin
pepparkakor
Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.
Jag har även bakar farmors fantastiska chokladflarn som du hittar recept till här.
Nu är det bara att njuta av besök och ger också snälla Sonja som jag fick adventspresent av!

Inga kommentarer: