Egen julvört (utan förgrämda vindruvor=russin) är säkrast att baka själv. De blir faktiskt extra goda med ekologiskt apelsinskal ist f pomerans (och där för mycket mjöl gör brödet torrt).
JULENS GODASTE VÖRTBRÖD 2 st
Smula ner
1 pkt jäst, 50 g
i en bunke. Tillsätt
1 mörk porter (33 cl)
1 julmust (33 cl)
Kör degmaskin så jästen löses upp. Skär
100 g rumsvarmt smör
i mindre bitar. Tillsätt det och även
1 tsk mald nejlika
1 tsk torkat ekologisk apelsinzest (/skal)
1 tsk mald kardemumma
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl
11–12 dl rågsikt
lite i taget mot slutet. Kör assistenten ca 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken ca 45 min. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Knådandet är viktigt så att det uppstår glutentrådar. Dela degen i två bitar då den ännu är lite kladdig och lägg dem båda i varsin limpform, klädd m bakplåtspapper alt smord med olja .
(Knåda in
1–2 dl russin
i ena eller båda limpornal.)
Strö lite mjöl på limporna och låt dem jäsa under duk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Grädda bröden längst ner i ugnen i 200°ca 45 min. Gärna ihop med en bunke vatten för att ge fuktighet. Ta limporna ur formarna och låt dem svalna.De nära nog 3 h brödet tar att baka gör inget när jag väl känner dem fantastiska smaken av det. Det smakar nästan som om det vore banan i det (och jag gillar ju verkligen bananer), mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar