tisdag 8 december 2020

Saftigt vörtbröd till jul!

Egen julvört (utan förgrämda vindruvor=russin) är säkrast att baka själv. De blir faktiskt extra goda med ekologiskt apelsinskal ist f pomerans (och där för mycket mjöl gör brödet torrt).


JULENS GODASTE VÖRTBRÖD 2 st 

Smula ner 

1 pkt jäst, 50 g

i en bunke. Tillsätt 

1 mörk porter (33 cl) 

1 julmust (33 cl) 

 

 Innehåller både porter och julmust


Kör degmaskin så jästen löses upp. Skär

100 g rumsvarmt smör

i mindre bitar. Tillsätt det och även

1 tsk mald nejlika  

1 tsk torkat ekologisk apelsinzest (/skal)

1 tsk mald kardemumma  

2 tsk salt 

1 dl mörk sirap 

5 dl vetemjöl  

11–12 dl rågsikt     

lite i taget mot slutet. Kör assistenten ca 5 minuter.  Låt degen jäsa i bunken ca 45 min. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Knådandet är viktigt så att det uppstår glutentrådar. Dela degen i två bitar då den ännu är lite kladdig och lägg dem båda i varsin limpform, klädd m bakplåtspapper alt smord med olja . 

(Knåda in 

1–2 dl russin 

i ena eller båda limpornal.)


Strö lite mjöl på limporna och låt dem jäsa under duk ca 30 min.

Sätt ugnen på 225°. Grädda bröden längst ner i ugnen i 200°ca 45 min. Gärna ihop med en bunke vatten för att ge fuktighet. Ta limporna ur formarna och låt dem svalna.
De nära nog 3 h brödet tar att baka gör inget när jag väl känner dem fantastiska smaken av det. Det smakar nästan som om det vore banan i det (och jag gillar ju verkligen bananer), mums!




Inga kommentarer: