måndag 22 februari 2016

Med smak av semlor (och både laktos- och glutenfritt!)

Jag har helt snöat in på smaken av semlor och testat några recept som påminner om semlor utan att vara det och båda blev oerhört gott! Om du inte vill baka gluten- och laktosfritt byter du bara ut mandelmjöl och fiber-/psylliumhusk mot vetemjöl och använder vanligt smör!

Våffelsemlor
Smält
150 gram smör 
låt svalna. Vispa ihop
2 dl mjölk 
2 dl vatten
3 dl mandelmjöl 
1 dl fiber-/psylliumhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
Häll i smöret och
2 dl iskallt vatten
färskmalen kardemumma
Om du önskar kan du smaksätta smeten med
Ev. vaniljpulver
Mjuka upp mandelmassa genom att röra i
lite grädde. Tillsätt
lite rostade mandelflarn
Bred en klick av mandelmixen över en bit nygräddad våffla. Toppa med vaniljgrädde, lägg på en bit våffla till som lock och sikta över florsocker. Du kan också smaksätta med blåbär eller hallon.

Semmelkladdkaka
Sätt ugnen på 200°. Smält
150 g smör  riv 
100 g mandelmassa  
färskmalen 2 tsk kardemummakärnor
Rör samman det och
2 ½ dl råsocker  
3 ägg  
2 dl mandelmjöl 
½ dl fiber-/psylliumhusk
2 tsk vaniljsocker 
1 krm salt 
i en bunke. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smörj insidan av kanterna. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen som du  sätter ned till 175° i c:a 30-35 minuter. Låt kakan svalna helt. Rosta
75 g mandelspån
i en stekpanna. Häll av på en tallrik och låt svalna. Vispa
2 dl vispgrädde
lätt. Servera den avsvalnad med en klick av grädden och mandelspånen över.  Pudra eventuellt över 
lite florsocker

Egentligen kan man nästan krydda vad som helst med kardemumma och mandelmassa så smakar det semlor.
Underbart gott!

Inga kommentarer: