"Nya och nya" förresten, den första artikeln är faktiskt ända från i augusti 2012, men den är ny för mig i a f... Forskare vid UCLA undersökte hjärnaktiviteten hos deprimerade och fann en ökad aktivitet i den del av hjärnan som styr vår känslomässiga stämning och har hand om problemlösning. Människor som är djupt deprimerade visade sig ha hjärnor som jobbar övertid, enligt vad en internationell forskargrupp på bland annat Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior vid University of California (UCLA), Los Angeles,USA funnit. Hjärnaktiviteten hos sammanlagt 121 djupt deprimerade människor undersöktes och det upptäcktes då ett genomgående mönster, de deprimerades hjärna är faktiskt precis lika bra som icke-deprimerade personer på att etablera förbindelser mellan de olika delarna av hjärnan. Däremot är deras hjärna långt ifrån lika bra på att släcka ned de förbindelserna, när de inte behövs längre. Därför fortsätter många hjärndelar hos de deprimerade att vara konstant förbundna. Därutöver visade det sig också finnas betydligt fler förbindelser i den deprimerade personens hjärna. Så om hjärnan inte kan kontrollera vilka delar som verkligen behöver samarbeta, verkar utfallet bli just de problem som karaktäriserar depressiva människor: ångest, koncentrationssvårigheter, dåligt minne och sömnstörningar. Alltså de kognitiva förmågorna med ett enda ord. Förhoppningsvis kan denna nya kunskap leda till en bättre förståelse av hur depressioner uppstår och bäst kan behandlas.
"Forskarna har undersökt hjärnaktiviteten hos deprimerade och funnit en ökad aktivitet i den del som är involverad i stämningskontroll och problemlösning." Bild lånad ur Illustrerad vetenskap |
Genom att behandla inflammationens symptom, depression, snarare än de neurologiska depressionerna, öppnar forskarna och doktorerna en spännande ny dimension i kampen mot att det ska bli en global epidemi.
Caroline Williams skriver i The Guardian: “De goda nyheterna är att få kliniska försök som gjorts hittills har funnit att tillsats av anti-inflammatorisk ämnen i antidepressiv medicin inte bara visar på förbättring av symptomen, utan också ökar andelen människor som svarar på behandlingen, fastän fler försök behövs för att bekräfta försöken. Det finns också några bevis för att omega 3 och kurkumin, ett färgämne i gurkmeja, kan ha liknande effekter. Båda finns tillgängliga att köpa över disk och kan vara värda att pröva, som ett komplement till utskriven medicin, det finns definitivt inte nog med bevis för att använda det istället för medicinen.”
Gurkmeja berättar jag mer om här. Bild lånad från urlifebeauty.com |
Se där!
2 kommentarer:
Tack! Väldigt intressant :-)
Tack! Hjärnan är så oerhört intressant, @maggazell!
Skicka en kommentar