Skål för ett riktigt gott 2015! |
När det gäller att uppfylla just nyårslöften bör man tänka på samma sätt som vid alla förändringar; "Vi kan förändra vilka vanor som helst om vi bara vet hur de fungerar" som journalisten och författaren Charles Duhigg sa i inlägget jag skrev här. Läs gärna om hur det går till här!
Håll dig lugn och fokusera på kompensationenKompensationen är givetvis att du når målet! Bild lånad från http://www.zazzle.se |
– Vad vi glömmer bort är att i alla förbättringar ingår att falla tillbaka i gamla mönster, säger hin i DN. "I stället för att slänga alla nyårslöften i soptunnan så fort vi tar ett snedsteg, tycker Liria Ortiz att man ska uppmuntra sig själv att se framåt". Det är alltså samma tanke som om man råkar äta godis under en diet så ska man inte ge upp och "skälla på" sig själv över misslyckandet. Istället så får man lova att tänka att det var tråkigt att jag föll dit och istället kompensera det genom att bara äta en omelett till middag, eller ta en tur till gymmet kanske.
Belöningar rakt fram precis som kompensationen är belöningen att målet ligger nåbart rakt fram Bild lånad från www.biworldwide.com |
– Chansen att lyckas är nog större om man i stället tänker att 'mina barn blir glada när jag inte röker längre' eller 'jag kan andas bättre när jag cyklar.'"
Dags att förbättras |
Ta först reda på" varför du gör som du gör "och hur du kan" bära dig åt för att sluta upp med det beteendet. "Formulera sedan löftena positivt*) --- många nyårslöften förblir ouppnådda och bryts ganska snart efter att de fattats. --- en sak som vi ofta inte tänker på i vår entusiasm inför den förändring vi vill göra, är att det nästan alltid finns hinder på vägen, när vi ska förändra oss. Inte minst kräver en förändring både tid, fokusering och omlärande innan den blir en ny vana.
Nyårslöften? Jag?? Antyder du att jag behöver förändras?? Kompis, jag tycker att jag är perfekt som jag är!" |
Jag ångar aldrig när jag gör det. Jag ångrar när jag inte gör det Bild lånad från www.google.se. |
Steg 1. Fråga dig på en 10 – poängs skala [sic!] hur viktig den förändring är som du överväger. Är den jätteviktig för dig (10 poäng) eller bara halvviktig (5 poäng)?
Steg 2. Fråga dig också om hur kommer det sig att du säger den siffran istället för en lägre siffra. Skriv ner dina svar.
Ett annat skäl till att nyårslöften inte fullföljs är att de inte planeras. Därför, och om du har kommit fram till att du vill gå vidare, skriv ner en omsorgsfull förändringsplan.
Rikta in dig på en sak i taget.
Ha delmål.
Belöna dig när du lyckas!
Gör ditt förändringsarbete lustfyllt.
Ladda hem exempel på förändringsplan här!
Här gör Zelda sina nyårslöften riktigt konkreta på norska. Klicka på bilden så öppnas den större och norska ord du inte förstår kan du slå upp här! |
Akta dig för ord som alltid, aldrig och inte! Varför det? Att lova sig själv för mycket av förändring kan paradoxalt nog öka risken för att den inte håller i längden. Brutna löften kan bli en risk för att man på sikt får en självbild som säger att man inte lyckas med saker och ting."
Lycka till och gott nytt år!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar