Äppellåda från Sandvången i Vik, som är våra egna äppelleverantörer |
2-3 äpplen, tunt skivade
Mixa
2 dl skållad mandel
så att den krossas och fortsätt så mixa även resten
2-3 msk rumsvarmt smör
1 ägg
4 msk råsocker
1 tsk färskmalen kardemumma
1 tsk lakritspulver
2-3 msk mörk rom el konjak
Sätt ugnen på 250°. Mixa alla ingredienser till smeten i en matberedare. Bred ut smeten i en ugnsfast form. Lägg de skivade äpplena ovanpå. Sätt formen i mitten av ugnen och sänk värmen till 225° Grädda i ca 15-20 min tills äpplena får en gyllene färg och botten bubblar. Njut med lätt vispad grädde eller glass!
Det rapporterades också härom dagen att många äppeljuicer innehåller för mycket mögelgift.
Det kan vara skadligt för barn och framkom efter Råd & Röns test. Då känns det betryggande att läsa att "Bäst i testet, som också omfattade omdömen från en smakpanel, blev äppeljuicen från Kiviks Musteri". Dessutom berättade min äppelodlare i Sandvången att han inte behövt bespruta sina äpplen alls. Han kollar odlingen noga varje dag och det har helt enkelt inte behövts!
En bild från när pappa och jag köpte IngridMari-äpplen härom dagen |
Peter Paul Rubens Adam & Eva på bild lånad från fineartamerica.com |
Kunskapen frukt var det enligt bibeln, men kanske även lustens eftersom Adam och Eva kastades ut ur paradiset efter att ha ätit den?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar