lördag 21 december 2013

Kosttilsskott

Fast jag har goda kostvanor äter jag också vitaminer och mineraler som kosttillskott. Särskilt på vintern när jag får så lite D-vitamin, pga lite sol. Jag är överkänslig mot krom, så därför kan jag inte äta vanliga multivitaminer, utan har istället plockat ihop en egen mix bestående av:
CLA-tabletterna ligger avskiljda eftersom jag tar
en månads uppehåll från dem efter tre månader
Jag äter därför varje dag:
  • 10 g linfröolja för Omega 3, eftersom fiskoljan kan vara dålig och innehålla miljögifterOmega 3 uppmärksammades väldigt för några år sedan eftersom vetenskapliga studier visat att det hjälper till med sänkning av blodfetter och blodtryck och därigenom minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det bibehåller blodkärlens elasticitet, vilket är bra för blodcirkulationen och hjärnans kapacitet förbättras. Dessutom ökar mängden serotonin, som jag skrivit mycket om eftersom det lindrar depressioner. Det bekämpar även inflammationer i hjärnans celler och blodkärl och cellmembranen blir mer mjuka och elastiska.
  • 10 mikrogram D-vitamin uppmärksammas mycket nu i år eftersom vi i solfattiga Sverige kan behöva tillskott av det. D-vitamin bildas nämligen i huden när solen lyser på oss. Vi får inte i oss nog D-vitamin i maten nämligen och särskilt mörkhyade kan drabbas av t ex infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi och övervikt.
    Att D-vitamin är viktigt för skelettet är välkänt sedan länge, det är därför alla småbarn rekommenderas tillskott med D-droppar. Det har i många studier bevisats ge starkare ben, minskad risk för benbrott och minskad risk för fall. De som fått D-vitamin levde längre liv, troligen eftersom det verkar vara viktigt för kroppens skydd mot cancer. Minst tre studier på senare år visar tydligt minskad risk för cancer med tillskott. Större studier pågår som kan bekräfta detta. Minst fem studier på tillskott av D-vitamin har demonstrerat förbättrat humör. Tre nya studier visar också tecken till minskad fettmängd, minskat bukfett respektive bättre midja/höftkvot med tillskott av D-vitamin. Dessutom påverkar D-vitamin immunförsvarets celler, de vita blodkropparna. Du kan läsa ännu mer om allt positivt D-vitamin leder till här! Rekommenderad dagsdos är 10 mikrogram/ dag för barn, vuxna, gravida och ammande och 20 mikrogram/dag för personer över 75 år.
  • Eftersom jag blöder så mycket och lätt får blåmärken vill jag stärka mina artärväggar med 300 mg E-vitamin. Det kan bidra till att förebygga de processer som har med vårt åldrande att göra. Vitaminet skyddar våra cellväggar mot de fria radikaler som vi utsätts för genom naturliga ämnesomsättnings[metaboliska]processer men även mot skadlig strålning, läkemedel och föroreningar. E-vitamin skyddar även andra näringsämnen som A-vitamin, betakaroten och essentiella fettsyror, från att oxidera... Det förbättrar även glykogenförråden i musklerna och kan därigenom öka prestationsförmågan och uthålligheten. Det är immunförsvarsstärkande, minskar behovet av insulin för diabetiker och stärker funktionen av A-vitamin...
    Bristsymtom: Led- och muskelvärk, allergi, eksem, torrt hår, håravfall, mensproblem, förstorad prostata, åderbråck och matsmältningsstörningar. Långvarig E-vitaminbrist kan leda till en ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, samt cancer.
    Ökad risk för brist:  Gravida kvinnor Rökare Stort intag av vegetabiliska oljor och margariner Högt intag av järn eller acetylsalicylsyra Hård träning Kvinnor i övergångsåldern 
    Bra källor till E-vitamin:  Vetegroddsolja Solrosfrön Mandel Hasselnötter Sojabönor Ägg Lax Gröna bladgrönsaker Torkade aprikoser Röd paprika" Själv äter jag piller för att försäkra mig om nog stor dos."
    Hälsokosthyllan i köket
  • B-vitamin Forte äter jag för hårets och naglarnas skull, 15 mg B1, 15 mg B6, 14 mg B2, 5 mikrogram B12, 60 mg Niacin, 30 mg B5 och  200 mikrogram FolsyraB-vitaminer är vattenlösliga och måste därför ätas varje dag. Det är en grupp av vitaminer om runt 30 olika typer, som vi behöver för ämnesomsättningen och energiutnyttjandet. B-vitaminbrist innebär till exempel dålig balans, yrsel, domningar och svår trötthet. Ät fullkorn, grönsaker och frukt, men tänk på att B12 bara finns naturligt i animaliska produkter, som mjölk, yoghurt och ägg. Man tror även att brist på kan ligga bakom demens hos äldre.
  • (Zink äter jag eftersom jag blev rekommenderad det mot munsår. Zink är även bra för immunförsvaret och ämnesomsättningen och behövs för tillväxten.  Zink är inblandad i produktionen av flera hormoner, det behövs för produktionen av proteiner och samverkar med hormonet insulin för att omsätta kolhydrater. ​Zink är dessutom bra för hudens, naglarnas och hårets välbefinnande, mot akne är sårläkande och bra för ögon och hjärna samt för den mentala förmågan, tankeverksamheten. Det behövs för upptaget av järn och utnyttjandet av A-vitamin och är också en antioxidant.)
  • Jag äter 100 mg Alfaliponsyra, R-ALA, som jag berättade mer om redan förra hösten här. Bl a har det en skyddande effekt på nervsystemet, Fördröjer åldrande. Skyddar ögonen (mot glaukom).  Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom och mot cancer.  Det förbättrar det totala välbefinnande, påskyndar läkningsprocessen och har anti-inflammatoriska effekter.
  • 300 mg Magnesium för att kroppen själv ska tillverka må-bra hormonet serotonin. som jag ofta tagit upp, då aktiverandet av det ofta ingår i antidepressiva medicin av SSRI-typen. Det verkar lugnande för kroppen, balanserar våra känslor och behövs för det parasympatiska nervsystemet. Dessutom kan brist på Magnesium innebära  benskörhet, huvudvärk (migrän), muskelsvaghet, kramper, matsmältningsproblem, hämmad tillväxt, nervproblem, ångest, depression, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktionen, hjärtklappning, sömnproblem (vakna ofta och för tidigt), trötthet, irritation, kramp i benen, stickningar, domningar, tics, migrän/huvudvärk, astma, förstoppning mm. ​ Brist är även kopplad till metabola syndromet: högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, höga värden av det onda LDL-kolesterolet, diabetes och övervikt genom störd insulinkänslighet. Därtill ökar risken för inflammationer och cancer vid brist. ​ Vid brist finns även kopplingar till ett flertal övriga sjukdomar: ADD/ADHD, Autism, Alzheimers, Parkinson, Fibromyalgi, Ätstörningar som bulimi och anorexi, Tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och Ulcerös kolit, Njursten, Sköldkörtelproblem (se hormon T3 och T4) m.fl. Sömnproblem ska också hjälpas av Magnesium.
  • 800 mg Kalcium eftersom jag kommer från en familj med benskörhet eller osteoporos, som det heter på latin.
  • CLA äter jag 4 g/dag av under 3 mån och har så 1 mån uppehåll. Det används mycket av av oss som vill bygga muskler eftersom det från början tidigare användes av kroppsbyggare, som ville bli mer deffade [=definierade] och få bort fettet så att musklerna framträder bättre. Med tiden började CLA användas av personer som snarare motionstränade och det har visat sig ge bra resultat både för personer med normalvikt som vill bli av med mer fett, och för kraftigt överviktiga som vill gå ner i vikt snabbare.
Äter nu så mycket vitaminer och kosttillskott att jag delar upp dem.
På så sätt hoppas jag att kroppen kan ta upp alla, så har kollat vilka
som förstärker varann, om de har antagonister liksom vilka som
funkar bäst till natten.  Före läggdags äter jag därför (efter den
restistenta stärkelse-yoghurten med potatismjöl
ArgininQ10,
magnesium, selen och E-vitamin. Resten av dem tar jag
före (Arginin bör tas på fastande mage) 
och till frukost.
  • Antioxidanten Q10 spelar en viktig roll också när den motverkar att cellerna bryts ner av fria radikaler och den motverkar även oxidering av LDL-kolesterolet (dvs det onda kolesterolet).  Under 1990-talet påstods Q10 vara bra för såväl hjärta och hjärna liksom för immunsystem och dessutom var det uppiggande. Nya studier av Q10 genomfördes i Danmark och undersökte patienter som medicinerades för hjärtsvikt. Över 400 patienter deltog, varav hälften av dem utöver sin vanliga medicin även fick 300 mg Q10 dagligen under två års tid, medan en kontrollgrupp fick placebo. Resultatet fastställdes till att revolutionerande ca 43 % av patienterna som åt Q10 som kompletterande tillskott fick färre komplikationer för de med slutsatsen att Q10 kan ha stor betydelse för hjärt- och kärlhälsan. Dagsdos 120 mg Svenskt kosttillskott.se skriver att "Q10 kan användas av den som vill säkerställa sitt intag av ämnet och kan speciellt gynna oss ju äldre vi blir för en normal hjärt- och kärlhälsa eller vid tillfällen då energinivån upplevs låg. Q10 kan även ätas som en antioxidant och för ett normalt immunsystem.  I kosttillskott benämns Q10 som ubikinon, som är namnet på Q10 i kemisk form. Det är lätt för kroppen att ta upp och motsvarar det ämne som kroppen tillverkar själv. Vill du testa ett tillskott med Q10 bör du veta att det är ett fettlösligt ämne som behöver närvaro av fett för att kunna tas upp. Ät därför Q10 tillsammans med en måltid.”  
  • 40 mikrogram Selen, som är en antioxidant som behövs för cellernas skydd mot fria radikaler. "Det förhindrar effektivt oönskade jäsningsprocesser och är därför viktigt för cellernas syreförsörjning. Vid brist på selen kan ett antal besvär uppstå, exempelvis hjärt-, lever- och cirkulationssjukdomar, däribland för högt blodtryck, åderförkalkning och möjligtvis cystisk fibros. Sterilitet, impotens, muskel- och ledbesvär, grå starr, hudbesvär och cancer i njurar, urinblåsa, mage, tarmar, lungor, hud, bukspottkörtel, lever och svalg är andra selenbristsjukdomar."
  • 15 g L-arginin som spelar en vital roll vid utvecklingen av muskelvävnad och vid reduktion av kroppsfett. Ökad L-arginin leder till en uttömning av hjärnans lysinreserver.  Det ska också bl a påskynda läkning, spela en viktig roll i kroppens rening av ammoniak (urincykeln) där den omvandlas till ornitin för att sedan återgå till sin ursprungliga argininform igen, stödjer fettomsättningen,  är involverad i insulinproduktionen, är mycket stärkande för immunförsvaret, stimulerar produktion av T-cellerökar neurotransmittorn dopamin, som förbättrar inlärning och minnet, motarbetar proppbildning och blodplättsammanklumpning, motarbetar åderförkalkning och förbättrar endotelfunktion,  essentiell för tillverkning av kväveoxid som är vital för koordinationsförmågan, potensen, hjärnfunktionen och långtidsminnet.
  • Silica för håret, naglarna och huden och min hy har verkligen inte varit något att sjöryta med senaste året. Silica Plus innehåller B5-vitaminet (Pantotensyra)som är en del av ämnesomsättningen och bidrar till den mentala prestationsförmågan. Dessutom Vitamin B7/H (Biotin)som ska vara nödvändigt för bildande och förbränning av näringsämnen och spelar en viktig roll i citronsyracykeln, som kroppen framställer mycket energi genom. Det hjälper även till att kontrollera våra blodsockernivåer, vilket håller sötsuget i schackBetakaroten, som jag skrev om härZink, som jag skrev om här. Därutöver Kiselvars nivåer minskar med åldern och även Åkerfräkenextrakt, eftersom Åkerfräken är ett ogräs innehållande massor av just Kisel. Eftersom dagsdosen uppgår till den rekommenderade för Zink slutar jag äta extra sådant medan jag däremot fortsätter med B-vitamin tillskott som innehåller flera olika sådana.
Nötgröt med  nyponskal, kiwi och brännässla

Därutöver äter jag nyponskal eftersom de är fula med C-vitamin och antioxidanter och lindrar ledvärk och artros genom sin antiinflammatoriska och smärtstillande verkan. De verkar till och med påverka delningen av cancerceller, samt är Blodtrycks- och kolesterolsänkande. Dessutom brännässla som anses vara extremt näringsrika, bl a innehåller de karotin, vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler. Nässla innehåller även mycket järn, vilket är bra för kvinnor, inte minst under den period i livet som kvinnan är fertil. Den är också basisk, så vi inte blir för sura. Nässlor har även goda funktioner hos mannen, då det blockerar bildning av hormonet DHT (dihydrotestosteron) som kommer från mannens testosteron och kan orsaka skallighet (vilket anses kunna motverkas av nässlan). Den är inflammationshämmande och används inom medicinen för att motverka tarmsjukdomar och bl a renande för blodet för den som har allergier eller läckande tarm. Slutligen MSM

Inga kommentarer: