denna gigantiska Äggakaka är nog 4 port med fläsk och rådörda lingon till |
Äggakakan tillhör det skånska matkulturarvet. Skånsk Äggakaka är som ett mellanting mellan en pösig ugnsomelett och en pannkaka, eller rättare sagt som en luftig pannkaka med lite mjöl i. Under gräddningen reser sig äggakakan, ungefär som en sufflé och sjunker sedan ihop när man tagit ut den ur ugnen. Om man vill imponera på sina matgäster med denna suffléliknande rätt (recept här) kan det därför vara idé att låta gästerna sitta till bords och vänta medan äggakakan gräddas, så att de ser den när den kommer ur ugnen. När man gör den behöver man en gjutjärnspanna med metallhandtag, så att pannan tål att sättas in i ugnen.
Förrättsbuffén innehåller både baljväxter, grönsaker och marinerad brysselkål |
Äggakakan innehåller ju främst proteiner och är enormt mättande med fläsket och lingonen |
smaskig portion med lingon och fläsk |
Allas våra fat var lika renskarapade, men ändå var drygt en fjärdedel av Äggakakan kvar eftersom vi bara var tre som delade på den.
Både vackert trivsamt och gott!
Äggakakans dag är den 6 mars, men här serveras den också annars.
Imorgon är det Mårtens afton, så då blir det givetvis Gåsa-middag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar