Egen majonäs, blir 4 dl
2 ägg
1 msk vinäger (du föredrar)
2 kryddmått salt
1 msk senap
1 krm vitpeppar
3-4 dl neutral olja (använder själv Rapsolja)
Ta fram oljan så att den blir rumsvarm. eller ställ den i varmt vatten en stund, Häll allt utom oljan i en mixer.
Det är med vinägern och senapen du kan påverka smaken. Oftast använder jag Äppelcidervinäger, men ibland smakar det bättre med t ex Vitvinsvinäger eller t o m Balsamicovinäger. Även senapen gör skillnad på smaken så ta den du gillar, själv föredrar jag oftast Dijonsenap.
Kör mixern så att allt blandas, häll så i lite olja i en tunn stråle. Mixa en stund tills det blir jämnt och tillsätt sedan mer olja på samma sätt 3 - 4 ggr. Ju mer olja du häller i ju tjockare blir majonäsen, konstigt nog. Om det skulle skära sig (har aldrig hänt mig) tillsätt 1-2 msk hett vatten på samma sätt som du gjorde med oljan.
Voilà; din hemgjorda majonäs är klar!
ju mer olja du häller i ju tjockare blir majonäsen, konstigt nog |
Remouladsås
2 dl majonäs
2 nsk finhackad ättiksgurka
1 msk kapris
(finhackad persilja eller gräslök)
blanda ihop allt och använd till fisk
Aioli
2 dl majonäs
2 - 3 vitlöksklyftor
Skala och finhacka, alt pressa, vitlöken och blanda med majonäsen. Särskilt gott till fisksoppa o kokta grönsaker.
Tartarsås
2 dl majonäs
1 msk finhackad lök
finhackad gräslök/purjolök
Blanda ihop allt och ärt till stekt eller friterad fisk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar