SIDOR

tisdag 21 december 2010

Egen majonäs - lätt som en plätt!

Jag gör alltid egen majonäs, framför allt för att det är så enkelt (jag har ändå alltid ägg hemma) och dels för att vara säker på vad som är i den. Dessutom kan man enkelt förändra smaken åt olika håll. Ni som tror att det är krångligt; gör ett försök, med en mixer är det rena barnleken! Du kommer att bli förvånad över hur enkelt det är, för att nu inte nämna gott (och billigt)! Dessutom är det ett perfekt sätt att imponera på andra; i allmänhet tror ju folk att det är så krångligt...

Egen majonäs, blir 4 dl
2 ägg
1 msk vinäger (du föredrar)
2 kryddmått salt
1 msk senap
1 krm vitpeppar
3-4 dl neutral olja (använder själv Rapsolja)
Ta fram oljan så att den blir rumsvarm. eller ställ den i varmt vatten en stund, Häll allt utom oljan i en mixer.
Det är med vinägern och senapen du kan påverka smaken. Oftast använder jag Äppelcidervinäger, men ibland smakar det bättre med t ex Vitvinsvinäger eller t o m Balsamicovinäger. Även senapen gör skillnad på smaken så ta den du gillar, själv föredrar jag oftast Dijonsenap.
Kör mixern så att allt blandas, häll så i lite olja i en tunn stråle. Mixa en stund tills det blir jämnt och tillsätt sedan mer olja på samma sätt 3 - 4 ggr. Ju mer olja du häller i ju tjockare blir majonäsen, konstigt nog. Om det skulle skära sig (har aldrig hänt mig) tillsätt 1-2 msk hett vatten på samma sätt som du gjorde med oljan.
Voilà; din hemgjorda majonäs är klar!
ju mer olja du häller i ju tjockare blir majonäsen, konstigt nog
Av majonäsen kan du t ex göra
Remouladsås
2 dl majonäs
2 nsk finhackad ättiksgurka
1 msk kapris
(finhackad persilja eller gräslök)
blanda ihop allt och använd till fisk

Aioli
2 dl majonäs
2 - 3 vitlöksklyftor
Skala och finhacka, alt pressa, vitlöken och blanda med majonäsen. Särskilt gott till fisksoppa o kokta grönsaker.

Tartarsås
2 dl majonäs
1 msk finhackad lök
finhackad gräslök/purjolök
Blanda ihop allt och ärt till stekt eller friterad fisk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar