Det är Anna K Sjögren som skrivit och Tine Guth Linse som tagit bilderna till reportaget Ute eller inne? Grisarna får välja. De måste leverera gott fläsk i all betydelser av det ordet!
Grisar på Öhn lånade från www.gardsnara.se |
Bild lånad ur Buffé 5/2015 om grisarna som får springa fritt på Solgården i skånska Nävlinge. Precis som hos CamillaWolgers på Öhn i jämtländska Strömsund hade under många år. De var verkligen lyckliga grisar! |
Det är fantastiskt glädjande att läsa att "förra året bestämde sig familjen för att bygga om och starta uppfödning av frilandsgrisar. Det betyder att griskultingarna föds och lever fritt utomhus tills det är dags för slakt efter ungefär ett halvår.
– Frilandsgrisarna kräver ungefär dubbelt så stor arbetsinsats av oss. Det går åt mer foder och strö än tidigare, men det är värt det. Vi mår bra av att se hur bra grisarna har det i sitt friare liv. Det märks också på deras hälsa; de är friskare nu, säger Mikael Larsson. --- De unga grisarna får skydd för regn och vind i de öppna ladugårdarna. Suggorna med sina kultingar har egna hagar med hyddor som är 4,5 kvadratmeter stora. Dessa har isolerade väggar och breda plastremsor som hänger i dörröppningen för att inte bli för varma på sommaren och bevara värmen från djuren och skapa en behaglig temperatur på vintern.---
– Vissa suggor bökar först undan halmen i den del av hyddan där de tänker lägga sig, och där vill kultingarna inte vara. Vi avlar helst vidare på suggor som gör så; det är deras naturliga beteende, men det kan ha försvunnit efter många generationer av inomhusliv, säger Eva Larsson till Buffé.ETT ANNAT NATURLIGT beteende som frilandsgrisarna får utlopp för är att bygga bo. Det gör vildsvinen i skogen, men tamgrisarna på Solgården drar in grenar och löv i hyddorna."
"Alla svenska grisar har knorr på svansen. Men ICA Selection Frilandsgris har det extra bra. Med mycket halm, svenskodlat foder och möjlighet att gå ute året runt är det här ett kött som både smakar gott och känns bra i magen Bild lånad från ica-selection-gardsgris/ |
Jag tycker det är härligt att läsa att ICA satsar genom lanseringen av ICA Selection Frilandsgris som "största nyhet under 2015".och att:
– Vi säljer allt vårt kött till ICA och är mycket nöjda med att det står tydligt på förpackningarna att det är frilandsgris från vår gård. Då får konsumenten en chans att göra ett medvetet val och även förstå varför det köttet är lite dyrare, som Mikael Larsson säger i artikeln.
Därifrån kommer i a f jag att köpa allt fläsk hädanefter.
CamillaWolgers studerar f ö på Gerlesborgs kosnstskola i Bohuslän sedan 2014, så Beppe museet och grisfarmen är numer stängda. Beppes Godnattstund flyttar dock in på Jamtli i Östersund 20 juli. Se gärna reportage om det här!
Beppes Godnattstund på bild lånad från www.jamtli.com |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar