"Eh, va?! Kan kemiska bekämpningsmedel förflyttas? Och hamna i ekologisk mat? Jo, tyvärr. Det är väldigt ovanligt, men det händer. Och nu ska vi förklara varför.
Ekologisk mat odlas på planeten jorden. Och det krävs ju inget supersnille för att konstatera att vår planet är rätt så förorenad. Det innebär att det är tufft för bönder att skydda sina odlingar från exakt all påverkan utifrån.
bild lånad från Facebook |
Dessutom susar det runt gamla bekämpningsmedel som är förbjudna sedan länge, men som naturen fortfarande inte lyckats bryta ned. DDT kan till exempel spåras i vår mat än idag. Och så finns det annat som kan hända. Någon som slarvar. Någon som fuskar. Hur vanligt är det då? Låt oss få bjuda på lite statistik:
* 2013 hittades INGA rester av bekämpningsmedel i den ekologiska maten i Livsmedelsverkets tester. Noll. Zero.
* I EU:s tester, där man främst kollar värstingar som vindruvor och citrus, gjordes 3571 prover på ekologisk mat från 28 länder. I 27 prov fanns rester över gränsvärdena. Det är så klart 27 prover för mycket. Slarv irriterar oss. Fusk gör oss förbannade. Gifter som förflyttats från oekologiska odlingar är värdelöst (nej, vi skyller inte på bönderna, däremot måste politikerna och handeln skärpa sig och det jobbar vi hårt för, bakom kulisserna). Trots detta kvarstår faktum.
Ekologiskt ger oss renare mat, gladare djur, friskare natur och schysstare villkor för arbetare. En lite sundare värld att lämna över till barnen. Klart värt. Vi ses vid ekohyllorna! #byttilleko
Vill du gräva djupare? Här hittar du faktaunderlag: PS. Gillar du det vi gör? Kul! Idag är vi 200 000 personer starka. Bli medlem du också för 24 kr/mån. SMS:a medlem till 72 900 - så gör vi världen grönare och mer rättvis tillsammans."
ekologiska äpplen och päron är så mycket saftigare och godare än andra att det är svårt att förstå att oekologiskt fortfarande säljs och framför allt köps i Sverige |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar