Nu har jag hittat det ultimata receptet; Tiramisù-semifreddo är som att ha paradiset på tungan! Det är (givetvis) Leila som delat med sig av det helt makalösa receptet. Som älskare av italiensk mat som jag är hade jag säväl mascarponeost, marsalavin och savoiardikex hemma och gjorde min egen variant så här:
Tiramisù-semifreddo 4 port
2 ekologiska ägg
1/2 dl strösocker/ motsvarande mängd honung, Stevia eller sötningsmedel
1 1/4 dl vispad grädde
250 g mascarponeost
1/2 dl marsalavin
6 savoiardikex
0,75 dl x 2 espressokaffe
Låt kexen dra åt sig av häften av espresso-kaffet i en skål, men ta upp dem innan de blivit för mjuka!
Dela äggen och vispa vitorna med 1/2 av sockret till vitt skum, samt gör detsamma med äggulorna och resten av sockret.
Vispa samman mascarponeost med marsalavin och blanda gärna i andra häften kaffe sedan.
Upprepa proceduren en gång till. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Frys i 3–4 timmar så att den är ”halvfryst” [semifreddo betyder just halvfryst på italienska], den ska vara lite mjuk i mitten.
Vispa samman mascarponeost med marsalavin och blanda gärna i andra häften kaffe sedan.
Vänd försiktigt ihop med äggulesmeten, den vispade grädden och de uppvispade äggvitorna.
Klä en form med plastfolie. Fyll lite glassmet i botten och lägg så i ett lager kex i formen och fyll på med lite glassmet.
Upprepa proceduren en gång till. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Frys i 3–4 timmar så att den är ”halvfryst” [semifreddo betyder just halvfryst på italienska], den ska vara lite mjuk i mitten.
4 kommentarer:
Måste pröva, en av mina favorit efterrätter
Min med; lycka till!
/*
Om jag kunde skulle jag skicka dig några finägg med posten! :-)
Tack, det vore nåt det, Annie, men jag nöjer mig med bilder av dem, så länge! ;-)
/*
Skicka en kommentar