Jag har därför ätit ifrån en gren som jag råkade bryta av nu till lunch och det var helt himmelskt gott, så här kommer receptet:
Gratinerade brytbönor / vaxbönor 4 port
Sätt ugnen på 225 grader. Rensa och snoppa ev.
c:a 350 gram brytbönor/vaxbönor
och skär bort om de har fula ändar.
Koka upp vatten
½ tsk salt
Lägg i bönorna och koka dem i 3 minuter.
När bönorna kokas mister de en del av sin lila färg och blir istället buteljgröna med skiftningar av violett |
Skala och hacka under tiden
½ purjolök
Skölj bönorna i ett durkslag.
Jag fick vitlöksblommor av Gustav Mandelmann när vi var där och fikade igår, så använde dessa istället för vitlök |
Smörj en ugnsform eller gratängform med
rapsolja.
Bred ut bönorna i botten. Skala och pressa eller hacka
1 klyfta vitlök / ett par vitlöksblommor
Sprid ut över bönorna och slå över
1 msk olivolja
Blanda
2 dl grädde
½ dl riven ost som t ex parmesan eller mozzarellaost
och fördela över liksom även
Salt och vitpeppar
efter smak. Hit kan du förbereda innan och förvara i kylen. Gratinera så bönorna i 200 grader tills det bubblar och har fin färg, vilket tar cirka 5-10 minuter. Riktigt gott till dagens lunch.
Det är så fantastiskt att vara närmast självförsörjande i a f på grönsaker så här års!
1 kommentar:
Tack för receptet som smakade gott!
Skicka en kommentar