måndag 9 februari 2015

Sov dig frisk!

Hur viktigt det är med sömn har jag skrivit om flera gånger. För att inte göra dumma fel, bli lyckligarehålla vikten, öka immunförsvaret, göra dig smartare och mer attraktiv.
Nu har även en grupp forskare vid Centret för sömnforskning [Sleep and Performance Research Center] vid SpokaneWashington state universitety i den amerikanska delstaten Washington funnit ett protein som hjälper oss att både sova och gör oss friska snabbare.
DN skriver att om man känner sig ovanligt trött, hängig och orkeslös och vill hellre sova än göra något annat så kan man ha drabbats av årets influensa. "Enligt Folkhälsomyndigheten [i deras ] influensarapport har antalet fall ökat snabbt de senaste veckorna, både i Sverige och i övriga Europa, och influensatoppen är troligtvis inte nådd än.
Redan 400 år f Kr skrev Hippokrates, läkekonsten fader, att sömn och vila är avgörande för att bli frisk och att du som sjuk gör klokt i att lyssna både på kroppens signaler.
 – Ju mer vi kan sova när vi är sjuka, desto bättre är det, säger Christopher Davis, en av forskarna bakom studien.  Proteinet, som kallas AcPb finns i hjärnan och tycks vara nödvändigt för kroppens återhämtning på flera sätt. Möss som saknar proteinet fick sömnen störd och det innebar att de aldrig kunde "ta igen" sömnbristen senare när de fick möjlighet. I stället sov de mindre.
– Aldrig tidigare har vi sett djur som sover mindre efter att ha fått sin sömn störd. Ibland kan djur sova djupare och intensivare för att kompensera för sömnbristen, men inte ens det såg vi. Mössen återhämtade sig inte, konstaterar Davis.
Bild lånad från www.flickr.com
Forskarna infekterade också mössen  med musvarianten av H1N1, influensaviruset som låg bakom svininfluensan 2009. Det gjorde de för att undersöka hur känsliga möss utan proteinet är för sjukdomar. Dessa möss sov och rörde sig mindre, fick värre symptom och hade mycket högre dödlighet än möss med AcPb. Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Brain, Behavior and Immunity.
 – När vi är sjuka är vi förmodligen mer mottagliga för många olika saker. Exakt vad som händer på molekylnivå och hur orsakssambanden ser ut håller vi fortfarande på att undersöka, menar Christopher Davis.
tidskriften Brain, Behavior and Immunity
Proteinet verkar alltså vara nödvändigt för såväl sömnen och immunförsvaret och Christopher Davis är förvånad över att ett hjärnprotein kan ha så stora effekter när nu influensaviruset inte kan sprida sig i hjärnan.
– Det är verkligen intressant. Vi ser ju influensan som en lungsjukdom, och vet inte alls hur hjärnan är inblandad i att bekämpa ett virus i lungorna.
Davis tror att resultaten på sikt kan ge oss nya läkemedel som skydd mot influensa. Kanske som en nässprej eller inhalator för att öka mängden AcPb i hjärnan.
 – Men det kommer att krävas en hel del mer av grundläggande forskning innan vi når dit, säger han. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt har jag nämnt tidigare, både i samband med choklad och tråkighet. Han är dock knappast tråkig, utan istället senior professor vid Karolinska institutet och föreståndare för Stockholm Stress Center vid Stockholms universitet. Han är imponerad av studien och säger till DN:
– Resultaten är onekligen ett steg framåt. Förmodligen påverkar proteinet också trötthet och sömnighet, vilket är minst lika intressant med tanke på trötthetsutbredningen i landet.
Son lugnt alltså, så håller du dig både frisk, attraktivlycklighåller vikten, ökar immunförsvaret, gör dig smartare och så slipper du göra dumma fel. Inte illa för något så enkelt och vilsamt, eller hur?

2 kommentarer:

askott597 sa...

Det enda felet med den här artikeln som jag också läst i Dn är att de totalt glömt bort att i o med en förkylning så hostar man och då sover man verkligen inte. Inatt sov jag för första gången på nästan tre veckor sju timmar i ett sträck, första veckan av min "flunsa" sov jag i entimmespass till slut är man ju helt snurrig det är ju först när de värsta symptomen avtagit som man kan sova, det är kanske det dom menar?? för under själva värsta feberyran sov då jag inte alls kändes det som. Men jag hoppas jag blir frisk nu då sömnen kommit åter, tycker ändå att det ä konstigt att de inte skriver nåt om hosta. Det är väl väldigt sällan man är förkyld utan att hosta.

Lyckans Smed sa...

Ja, Eva, det är motsägelsefullt det där när det inte är möjligt att sova ö h t.

Om du försöker att koka ingefära, som jag beskrivit mot hosta och ont i halsen(http://lyckans-smed.blogspot.se/2010/11/hall-forkylningen-stangen.html), och gör kamomillte av det och dricker riktigt varmt med honung och ingefära så bör du få en stunds sömn i a f, om än ej så långvarig.

Krya på dig o stor kram!
/*