torsdag 29 september 2011

Träning bättre än medicin mot migrän

Det var gott om nyheter gällande hur man kan finna lycka i pressen i tisdags. Först o främst kaffedrickande mot depression, som jag skrev om igår och så det här med att Spinning (eller Cykel som det heter på mitt gym) och annan motion  minskar migränrisken mer än läkemedel. Detta enligt vad forskare vid Göteborgs universitet nu visat. 

– Att vi valde spinning var lite av en tillfällighet, säger Emma Varkey, doktorand vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitetDet spelar egentligen ingen roll vilken konditionsträning man väljer.
Gruppen på totalt 91 patienter delades av forskarna i studien in i tre avdelningar, berättar GP. En grupp fick bra medicin mot migränen, en annan  fick arbeta med avslappning och en sjukgymnast, och den tredje började med Spinning tre gånger i veckan. Deltagarna tränade inte regelbundet sedan tidigare när försöket inleddes, och kunde anpassa till sin egen takt. 

Spinning på Golds på film från ÖP 
Alla tre metoderna fungerade bra. Anfallen minskade från fyra till tre per månad. Fördelen med spinningen är många, särskilt för oss som inte gärna stoppar i oss okända kemikalierBieffekterna för cyklisterna ligger dessutom nästan uteslutande på den positiva sidan och kan därför inte kallas biverkningar. Viktminskning, bättre kondition och trevligt umgänge med andra tränande är bara några av dem.

– Många tycker motion innebär att de sover bättre, att stressen släpper, säger Emma Varkey. Just stress  är en vanliga orsak till migrän. 
Det innebär att motion kan bli ett alternativ till behandling av människor som varken kan eller vill
ta medicin och jag har ofta skrivit om allt positivt fysisk träning innebär,
Jag läser om det i både DN och ÖP, där man även besökt mitt gym och gjort reportage. Filmen därifrån kan du se här.

Nu hjälper ju inte träning när hjärnvärken väl slagit klorna i åtminstone mig, utan träning är främst bra i förebyggande syfte. När hjärnvärken väl sliter i hjärnan är det främst sömn som gäller för min del och när det är så illa att det inte går att somna måste jag ta piller för att få ron att slumra in.

Inga kommentarer: