lördag 3 september 2011

Tårta på Majrova

Majrova är stora, runda, ofta gråaktiga rotfrukter, som innehåller mycket C-vitamin och har en rätt skarp smak. Den kallas även trädgårds- eller matrova emellanåt och är en gammal Nordisk kulturväxt, som är känd redan fråni det antika Grekland.  I Frankrike kallas majrova för ”navet” (uttalas navé) och det namnet används även i Sverige ibland

Majrova, helt enkelt
Eftersom den växer så snabbt och är tålig kan den också odlas långt norrut. Rovor är bland de minst krävande rotfrukterna och kan skördas ett par månader efter sådd. Därför var de så vanliga i det gamla "fattig-Sverige" att de nu närmast glömts bort.
Blir en hel måltid ostgratinerad
med spenatsås och bröd
Jag äter den helst ostgrainerad med spenatsås, majrovan 4 port
400 g Majrova 
200 g riven ost
salt och vitpeppar
grädde
Sätt ungen på 200 grader och skiva majrovan rätt tunt, samt lägg i ugnsfast form. Helst i flera lager, som du saltar och pepprar emellan. 

istället för gratängsås tycker
jag det är godare med bara
grädde och riven ost över
Häll över grädden och strö över osten. Ställ in i ugnen och vrid ned temperaturen till 175 grader. Låt stå i 35 min, varpå du vrider upp temperaturen till 250 grader och låter stå inne i ytterligare 5 min.
Medan det gräddas gör gärna den goda såsen till:

jag tycker det är godast med
något stötta kumminfrön

3 dl gräddfil/creme fraishe 
150 g hackad bladspenat
2 tsk hela kumminfrön
salt
Stöt kumminfröna lätt i en mortel. Rör ihop allt och låt vila i kylskåp till servering. Servera och njut ihop gärna med ett gott surdegsbröd.
ostgrainerade majrovor med spenatsås
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: